Piparkakkukerrostalo

Kokoa aivan uudenlainen piparkakkutalo. Kerrostalon ikkunoista loistaa valot, kun muistat ilma-aukot katolle ja sytytät tuikun talon sisään.

Taikinaan
1,5 dl siirappia
2 dl sokeria
250 g voita tai margariinia
4 tl kanelia
3 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
0,5 tl suolaa
2 munaa
2 tl soodaa
9-10 dl vehnäjauhoja

Osien liimaamiseen
1,5 dl hienoa sokeria

Koristeluun
0,5 pkt (250 g) tomusokeria
1 valkuainen
karkkeja

Mittaa siirappi, sokeri, rasva ja mausteet kattilaan. Kuumenna ja sekoita, kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Seoksen jäähdyttyä lisää siihen munat vatkaten. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Sekoita taikina tasaiseksi. Jos taikina tuntuu liian tahmealta, lisää jauhoja. Anna taikinan kovettua kylmässä yön yli. Voit käyttää myös valmista piparitaikinaa. Piparkakkukerrostaloon tarvitset 750 g valmista taikinaa, eli noin 1,5 pakettia.

Kaulitse osa taikinasta levyksi. Pidä loppu taikina viileässä, niin sitä on helpompi käsitellä. Leikkaa osaset pellillä leivinpaperin päällä, niin palat eivät veny siirrettäessä. Tarkista reunojen suoruus vielä ennen uuniin laittamista. Paista 200 asteessa uunissa noin 4 - 6 minuuttia.

Jos palat pyöristyvät uunissa liikaa, niitä on helppo tarvittaessa muotoilla veitsellä heti lämpiminä, kun ne ovat vielä pehmeitä. Aloita talon kokoaminen vasta, kun osat ovat kovettuneet (5 - 20 min. koosta riippuen).

Jos haluat käyttää piparkakkutaloa kynttilälyhtynä, tee paljon ikkunoita kolmelle näkyvälle sivulle. Tee myös ilma-aukot kattoon savupiipun ja kattoikkunoiden alle. Tässä ohjeessa ei ole piparipohjaa, joten talo on helppo nostaa kynttilän tai lampun päälle.

Helpomman version talosta saa, kun tekee ikkunoita vain yhden pystyrivin ja jättää kattoikkunat pois. Kokoamista voi helpottaa kiinnittämällä talo piparialustalle.

Talon kokoaminen

Sulata tavallista hienosokeria paistinpannussa. Aloita sokerin sulatus noin 3 rkl sokeria ja sulata myöhemmin lisää tarvittaessa. Nosta sula sokeri pois liedeltä heti kun et sitä juuri sillä hetkellä tarvitse. Ei haittaa vaikka sokeri jähmettyy välillä, se sulaa uudestaan nopeasti. Huomioi, että sokeri on polttavan kuumaa ja jähmettyy hyvin nopeasti!

Kasta sivuseinän reuna sulaan sokeriin ja liitä etuseinään. Kokoa samalla tavalla talon toinen nurkka. Liitä seuraavaksi talon puoliskot yhteen. Kasta lopuksi seinien yläosa sokeriin ja liimaa kattopalat.

Kokoa lopuksi kattoikkuna ja savupiippu ja liitä ne katolle. Jos taloon jää kokoamisvaiheessa rakoja, voit peittää ne sokerikuorrutteella.

Koristelu

Luminen sokerikuorrutus syntyy sekoittamalla tomusokeri ja yksi kevyesti vatkattu valkuainen tai 2 rkl vettä. Nestettä tarvitaan hyvin vähän, joten aloita pienellä määrällä ja sekoita hyvin. Tarkista kuorrutteen koostumus, ja lisää tarvittaessa varovasti vettä.

Laita sokerikuorrutusseos pieneen muovipussiin ja leikkaa kulmaan pieni reikä, niin saat pursottimen. Sokerikuorrutetta voi myös ostaa valmiina tuubina kaupasta.

Pursota sokerikuorrutetta talon reunoihin ja liimaa kuorrutteella kattoon karkkeja. Karkkeja voi liimata myös sulatetulla sokerilla, jolloin ne tarttuvat heti tiukasti. Älä polta sormia!

Käsittele koristeltua taloa varovaisesti, sillä kuorrute kovettuu kunnolla vasta muutaman päivän päästä. Sirottele lopuksi (tee)siivilän läpi tomusokeria talon päälle.

Laita kynttilä tai pieni sähkölamppu taloon pohjan kautta. Muista, että kynttilää ei saa jättää yksin palamaan!

Ohjeen kaavat löytyvät täältä, Joululeivonta-sivun alareunasta kohdasta "liitetiedostot".

Ruokaryhmä: 
Leivonnaiset
Ruokalaji: 
Kakut ja leivokset, Pikkuleivät
Erityisruokavalio: