Ranskalainen jouluhalko luomuna

Jouluhalko on suussasulava perinteinen ranskalainen joulun jälkiruoka. Kääretorttu kuorrutetaan suklaalla ja koristellaan tomusokerilla puunrungon näköiseksi.

Kääretorttu
4 munaa*
1 1/2 dl sokeria*
4 rkl vehnäjauhoja*
3 rkl perunajauhoja*
3 rkl kaakaojauhetta*
1 tl leivinjauhetta

Täyte
6 rkl suolatonta voita
4 dl sokeria*
2 munaa*
2 munavalkuaista*
appelsiinin * raastettu kuori
1/2 dl tuorepuristettua appelsiinimehua*
(2 rkl Cointreauta)
1 dl kuohukermaa*

Koristelu
1 dl täytettä
3 rkl suolatonta voita

100 g tummaa suklaata*
2 rkl suolatonta voita

Tähdellä (*) merkittyjä ainesosia on saatavilla luomuna.

Kääretorttu: Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kovaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi varovasti sekoittaen vaahdon joukkoon. Levitä taikina leivinpaperille uunipannulle. Paista 225-asteisen uunin keskitasossa 7-10 minuuttia. Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille ja irrota paperi.

Täyte: Mittaa ainekset kermaa lukuunottamatta kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Vatkaa jatkuvasti kunnes seos sakenee hunajan tapaiseksi ja polttaa sormea (sokerilämpömittarin lukema 71-75 astetta). Älä kuumenna liikaa, etteivät munien rakenne muutu rakeiseksi. Siirrä kattila kylmään veteen ja vatkaa voimakkaasti noin 4 minuuttia tai kunnes täyte on jäähtynyt. Ota desi täytettä erilleen kuorrutusta varten.

Levitä noin desin verran täytettä jäähtyneen pohjan päälle.  Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää se jäljellä olevaan täytteeseen. Levitä kermavaahtotäytettä kääretorttupohjan päälle. Kääri torttu rullalle käyttäen apunasi pohjalla olevaa leivinpaperia.

Kuorrutus: Vatkaa 2-3 rkl suolatonta voita erilleen otettuun täytteeseen. Levitä tämä appelsiinivoi kääretortun päälle ja laita torttu noin tunniksi jääkaappiin.

Sulata suklaa miedolla lämmöllä kattilassa koko ajan sekoitellen. Kun suklaa on kokonaan sulanut, ota kattila pois levyltä ja lisää voi. Sekoita hyvin. Voi kirkastaa suklaata ja auttaa sen levittämisessä.

Ota torttu jääkaapista ja leikkaa siitä siivu molemmista päistä, että saat tasaisen halon. Pidä leikatut siivut mahdollisimman hyvin koossa ja laita ne kääretortun päälle. Ne ovat ikäänkuin oksanhankoja. Valuta ja levitä lämmin suklaa tortun päälle. Kuvioi suklaa esimerkiksi haarukalla pitkittäisin vedoin. Näin saat kaarnaa muistuttavan pinnan. Laita tortulle kupu päälle ja anna vetäytyä mieluusti seuraavaan päivään. Koristele tarjoiluvati tomusokerilla ja haluamillasi koristeilla juuri ennen tarjoilua.

Ruokaryhmä: 
Leivonnaiset
Ruokalaji: 
Kakut ja leivokset
Erityisruokavalio: