Vanhanajan nyrkkirieska

0,5 l jääkylmää vettä
0,5 rkl suolaa
9 - 10 dl karkeita ohrajauhoja (rieskajauhoja)
(30 g hiivaa)

Liota jääkylmään veteen suola (ja hiiva). Lisää puoli litraa karkeita jauhoja kapustalla (puisella kauhalla tms) sekoittaen. Sekoita taikinaa hetki, jotta jauhot ennättäisivät turvota.

Lisää loput jauhoista vähitellen. Käytä sekoittamiseen mieluummin kapustaa kuin kättä, koska taikinan pitää pysyä kylmänä. Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle.

Vaivaa taikina notkeaksi nopeasti, jotta se ei ehtisi lämmetä. Taputtele parin sentin paksuinen rieska. Nosta rieska pelekalle (leipälapiolle), pistele ja pane kuumaan uuniin suoraan ritilälle paistumaan. Näin se kypsyy hyvin alta ja päältä. Voit panna rieskan suoraan uuniin kuumalle pellille. Paista 300 asteessa noin 15 minuuttia.

Rieska on kypsä, kun se on saanut hiukan väriä pohjaan ja pintaan, tuntuu kevyeltä ja kumajaa pohjaan koputettaessa. Kääri kuuma nyrkkirieska liinaan, jotta uunissa kovettunut kuori pehmenisi. Onnistuneen nyrkkirieskan kuori on murakka ja sisus kypsää, hieman tahmeata, mutta ei likisattusta.

Götha ja Reima Rannikko, Kainuun Leipäkirja

Ruokaryhmä: 
Leivonnaiset
Ruokalaji: 
Leivät ja sämpylät
Erityisruokavalio: 
Lakto-ovovegetaristinen, Laktoositon, Maidoton, Munaton