Voileipäkakku

vaaleaa ja/tai tummaa leipää

Kalatäytteeseen
n. 200 g lohta, savukalaa tai kalatahnaa
1-2 dl kermaviiliä
1 dl tilliä
2 rkl tomaattisosetta

Muna-raejuustotäytteeseen
50 g voita tai margariinia
2 munaa kovaksi keitettynä
1 tlk raejuustoa
suolaa
pippuria
1 dl ruohosipulia hienonnettuna

Kinkkutäytteeseen
200 g kinkkua hienonnettuna
1-2 dl kermaviiliä
1 maustekurkku hienonnettuna
1 rkl sinappia
1 rkl raastettua piparjuurta

Kasvistäytteeseen
1 dl purjosilppua
2 omenaa pieninä kuutioina
1 tlk herkkusieniviipaleita hienonnettuna
1,5 dl kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
valkopippuria
2 rkl persiljasilppua

Kostutukseen
vettä, laimeaa lihalientä, tomaattimehua, kermaa tai maitoa

Suorakulmaisen kakun valmistat parhaiten vuokaleivästä, pyöreän hiivaleivästä ja limpusta

Leikkaa leivät pituussuunnassa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi, tummat ohuemmiksi kuin vaaleat. Kakun korkeus voi vaihdella: pieneen kakkuun riittää 4-5 viipaletta, 6-7 viipaleesta saa keskikokoisen kakun, mutta sitä suurempi voi olla jo vaikea leikata.

Leikkaa viipaleista pois kuoret. Kostuta sitä mukaa, kun kokoat kakkuun uusia kerroksia. Valmista mieleisesi täytteet sekoittamalla täyteainekset keskenään. Yhteen kakkuun kannattaa käyttää korkeintaan 2-3 eri täytettä, jotteivät liian monet maut sekoittuisi toisiinsa.

Kokoa kakku siten, että alimmaiseksi ja päällimmäiseksi kerrokseksi tulee leipäviipale. Kääri täytetty kakku tiukasti kosteaan voipaperiin ja muoviin tai folioon. Anna kakun maustua jääkaapissa yön yli. Kakun voi myös pakastaa. Pakastettu kakku on otettava tarjoamista edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan.

Koristele voileipäkakku vasta ennen tarjoilua. Koristeluun voit käyttää samoja aineksia kuin täytteissä, esim. kinkkuviipaleita, kalaa, tuoreita kasviksia, juustoraastetta, tilliä, persiljaa, munaa ja sitruunalohkoja.

Ruokaryhmä: 
Leivonnaiset, Välipalat
Ruokalaji: 
Suolaiset piirakat ja pikkupurtavat, Täytetyt leivät
Erityisruokavalio: