Yrttilammas

2 - 3 kg lampaanviulu tai -paisti
4 - 5 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria
1 - 2 dl tuoretta oreganoa, rosmariinia ja timjamia hienonnettuna
1 dl rypsiöljyä
1 kg perunoita
4 porkkanaa
2 sipulia

Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa pitkittäin suikaleiksi. Tee lampaanlihaan veitsenkärjellä viiltoja syiden suuntaan ja painele valkosipulisuikaleet niihin. Mausta lihan pinta suolalla ja pippurilla. Hienonna yrtit ja sekoita öljyyn. Levitä lihan pintaan yrttiöljyä noin puolet koko määrästä. Paina lihalämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan.

Aseta uunipannulle pari kerrosta alumiinifoliota. Kääntele folion reunoja hieman ylöspäin ja nosta lampaanliha foliolle. Kypsennä 150-asteisessa uunissa ensin noin tunnin ajan uunin alaosassa.

Kuori ja halkaise perunat. Kuori ja paloittele porkkanat ja sipulit. Ota lampaanliha uunista, käännä ja painele pintaan loppu yrttiöljy. Voit tässä vaiheessa poistaa alumiinifolion. Lisää kasvislohkot lihan ympärille ja mausta kevyesti suolalla. Jatka kypsentämistä vielä noin tunnin ajan, kunnes lihan sisälämpötila on 70 astetta.

Nosta lampaanliha leikkuulaudalle, peitä foliolla ja anna vetäytyä. Leikkaa liha hieman jäähtyneenä viipaleiksi ja siirrä tarjoiluvadille. Nostele peruna-, porkkana- ja sipulilohkot viereen. Tarjoa yrttilampaan lisäksi keitettyjä vihreitä papuja tai parsakaalia, halutessasi minttuhyytelöä ja esimerkiksi punaviinikastiketta (käytä pohjana valmista demi-glase -kastikepohjaa).

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Ruokaryhmä: 
Pääruuat
Ruokalaji: 
Liha- ja siipikarjaruuat
Erityisruokavalio: 
Gluteeniton, Maidoton, Munaton