Häät, suuri ruokajuhla

juhlapöydän kattaus
Suomessa hääjuhlan ruokailu voi hyvin, vaikka ruokatarjoilu elää myös trendeissä.

Suomeen saadut häävaikutteet ovat lähinnä ruotsalaisia ja karjalaisia. Myöhemmät vaikutteet ovat Englannista ja Ranskasta. Mitä rikkaampia ja koulutetumpia vihille menevät ovat olleet, sitä paremmin tiedot heidän häistään ovat tallentuneet.

Suomessa aina 1930-luvulle asti häät ovat olleet suuria juhlia, joita saatettiin valmistella jopa vuosia. Sotavuosien niukkuus on vaikuttanut moniin käsityksiin häistä, samoin kuin 1960–70-luvuilla vallinnut minimalistinen kausi, jolloin häitä voitiin viettää hyvinkin vaatimattomasti ja vähäeleisesti. Nykyisin jälleen moni satsaa häihin paljon aikaa, vaivaa ja myös rahaa.

Perinteisesti häissä on ollut runsas pitopöytä, ja ruokailu on yhä häiden yksi kohokohdista. Hääateria saattaa kestää tuntikausia, sillä aterian osien välissä on usein ohjelmaa.

Hääjuhlaa voidaan viettää myös lyhyemmän kaavan mukaan tai luoda omannäköisen tarjoilun teemahengessä, ilman perinteitä. Aterian muotoon vaikuttaa vieraiden määrä, ketä vieraat ovat, hääparin kiinnostuksen kohteet ja budjetti. Usemmiten hääaterialla kuitenkin näkyy paikkakunnan ja sukujen perinteitä.

Ruokailu on yhä häiden yksi kohokohdista.

Yleensä häissä ruokatarjoilu hoidetaan noutopöydästä, mutta joskus ruoka tarjoillaan pöytiin istuvana illallisena tai jopa cocktailjuhlatyylisenä häävastaanottona.

Hääkakun leikkaaminen on häiden yksi kuvatuimpia tapahtumia.

Hääaterian huipentaa yleensä upea hääkakku. Hääkakun leikkaaminen on häiden yksi kuvatuimpia tapahtumia, ja siksi myös hääkakun ulkonäköön nähdään vaivaa. Vihkipari leikkaa kakun huipulta yhteisen palan – käsi kädessä.

Vanha, nyt uudelleen muotiin tullut, tapa on jakaa hääkaramellit vieraille. Perinteisesti tyllikoristeisissa makeisissa on mukana romanttinen runo tai mietelause.

Häät venyvät yleensä myöhään yöhön ja siksi illemmalla tarjotaan ilta- tai yöpalaa. Tarjolla on yleensä jotain pikkusuolaista, kuten voileipiä, karjalanpiirakoita, pasteijoita, kiusausta tai salaattia sekä mahdollisesti vielä jäljelle jäänyttä hääkakkua.

 

Kuva: Pro Kala