Kepeät syntymä- ja nimipäiväkekkerit

ruokatieto, lasten juhlat
Aikuisiässä juhlitaan enemmän täysiä vuosikymmeniä sukulaisten, ystävien ja työtovereiden kanssa. Lasten syntymäpäiviä juhlitaan yleensä järjestämällä erilliset lastenkutsut.

Syntymäpäiviä on alettu viettämään Suomessa varsinaisesti vasta 1940-luvulla ja syntymäpäiväjuhlat ovat syrjäyttäneet melkein kokonaan nimipäivien juhlimisen.

Syntymäpäivät ovat aina päivänsankarin näköiset juhlat: lasten juhlissa on pienille juhlijoille sopivaa ohjelmaa ja syötävää, kun taas monia 70-vuotisjuhlia juhlistetaan arvokkaammissa tunnelmissa. Useimmiten syntymäpäiviin kuuluu täytekakku, jonka päivänsankari aloittaa.

Syntymäpäivien herkuttelua

Lapsen syntymäpäivien tarjoilu riippuu paljon siitä, tuleeko juhliin sukulaisia vai pidetäänkö lasten kutsut. Lasten kutsuilla suosittuja tarjottavia ovat sipsit ja popcornit, erilaiset suolaiset ja makeat keksit, hampurilaiset, lihapullat, nakit ja makeiset. Syntymäpäivillä tarjotaan yleensä täytekakkua tai jäätelöä, joka koristellaan kynttilöin. Kynttiläperinne syntymäpäiväkakuissa on tullut Suomeen Saksasta.

Kynttiläperinne syntymäpäiväkakuissa on tullut Suomeen Saksasta.

Aikuisten syntymäpäiviä vietetään yleensä suuremmalla joukolla silloin, kun täytetään pyöreitä vuosia. Juhlatavat vaihtelevat perheen omien traditioiden ja vuosien lukumäärän mukaan.  Kotona järjestettävä kahvitilaisuus on mahdollista järjestää suurellekin määrälle vieraita, mutta illallinen kotona on jo pienemmän joukon intiimimpi juhla. Ateria ja tanssia erityisessä juhlapaikassa tai ravintolassa on monen päivänsankarin valinta.

Nimipäivät

Nimipäiviä on alettu juhlia Suomessa 1700-luvun alussa. Ensin nimipäiviä juhlittiin säätyläisperheissä, josta tapa levisi vähitellen kaikkialle Suomeen.

Ensin nimipäiviä juhlittiin säätyläisperheissä, josta tapa levisi vähitellen kaikkialle Suomeen.

Nimipäivän viettoon on kuulunut nimipäiväkahvien juonti. Kahvilla on ollut tarjolla ehkä suolaistakin tarjottavaa, mutta pääasiassa makeita leivonnaisia. Monesti normaali päiväkahvi riitti juhlistamaan nimipäivä, eikä vaatinut sen kummempaa tarjottavaa. Monissa suvuissa ja kyläyhteisöissä nimipäiväkutsuille ei tehty erillistä kutsua, vaan vieraat saapuivat oma-aloitteisesti.

Nykyään nimipäiviä ei enää juurikaan juhlita.

TIESTIKÖ? Helsingin yliopisto ylläpitää suomalaista ja suomenruotsalaista nimipäiväluetteloa. Niitä tarkistetaan nykyään viiden vuoden välein.