Kysymyksiä joululeivonnaisista

Ruokatieto, Kuva JP Laakio, leivät
Miten huomioida erityisruokavaliot joulupöydässä? Voiko alkoholilla maustettua kakkua syöttää lapsille? Miten tehdään pehmeä joululimppu?

JUHLAVA JÄLKIRUOKA ILMAN KANANMUNAA JA MAITOA

Imetän maitoallergista vauvaani ja olen siksi itse munattomalla ja maidottomalla ruokavaliolla. Jouluksi pitäisi tehdä juhlava ja herkullinen jälkiruoka, mikä neuvoksi? Hedelmäsalaatti ei minusta ole juhlava! Mietin jo, teenkö muille "normaalin" jälkiruuan ja itselleni ostaisin sopivaa jäätelöä.

Vastaus: On totta, että juhlava jälkiruoka kruunaa koko aterian. Jouluna syödään runsaasti erilaisia hyviä ja tuhteja ruokia, siksi jälkiruoka voi hyvin olla kevyt vaikkakin hyvää ja juhlava. Mukavaa olisi, jos kaikki voisivat syödä samanlaista jälkiruokaa.

Monet jouluiset jälkiruuat sisältävät munaa taikka maitotaloustuotteita jossakin muodossa. Toki vaihtoehtoja löytyy muitakin, esimerkiksi erilaiset hyytelöt ja sorbetit ovat hyvä ja kevyempikin vaihtoehto jouluiseksi jälkiruoaksi. Hedelmät ja marjat eri muodossa sopivat hyvin jouluruoan kruunuksi. Omena, päärynä, puolukka, karpalo jne. sopivat tarjoiluvaihtoehdoiksi esimerkiksi kanelilla tai sahramilla höystettynä.

Kokosin käyttöösi muutaman juhlavamman ohjeen vinkiksi siitä mitä voisit kokeilla omaan ruokatarjoiluusi.

Vadelmia päärynäsiiderissä (8 annosta)

n. 200 g vadelmia
8 dl päärynäsiideriä
sokeria makusi mukaan
15 kpl liivatelehtiä

Liota liivatelehtiä hetki kylmässä vedessä ja sulata ne sitten tilkkaan kuumaa päärynä-sokerilientä.

Yhdistä liemi lopun liemimäärän kanssa. Hyydytä hyytelömuottiin kerros lientä ja laita vadelmat seuraavaksi. Hyydytä jälleen kerros lientä ja vadelmia, jatka näin. Siirrä viileään jääkaappiin hyytymään. Kumoa valmis hyytynyt jälkiruoka sokeroidulle tarjoiluastialle ja koristele mielesi mukaan.

Vinkki:
*Voit tehdä jälkiruuan myös annosmaljaan, silloin voit pienentää liivatteen määrää kolmanneksella, koska hyytelöstä ei tarvitse tulla niin kumottava.
*Hyytelö on hyvä tehdä edellisenä päivänä valmiiksi, jotta hyytyminen tapahtuu tasaisesti ja ilman kiirettä viileässä jääkaapissa.

Kaneli- konjakkiomenat

6-8 omenaa
jauhettua kanelia (ja 2-3 kanelitankoa)
fariinisokeria
½ dl konjakkia

Leikkaa omenat kuorineen lohkoiksi, poista siemenkodat. Voitele uuninkestävä vuoka.
Aseta omenat vuokaan, ripottele päälle kanelia ja fariinisokeria oman maun mukaan. Laita joukkoon mielellään kokonaisia kanelitankoja. Ne näyttävä kauniilta. Käännä omenat, jotta mausteet sekoittuvat hyvin. Kaada lopuksi konjakki omenoiden päälle. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paista omenoista 10-15 minuuttia, tai kunnes omenalohkot ovat pehmentyneet hieman. Alkoholi haihtuu kuumassa uunissa. Tarjoile heti jäätelön kanssa.

Sahramipäärynät vadelmakastikkeen kera (4 annosta)

4 kpl päärynöitä

Liemi:
5 dl vettä
3 dl sokeria
1 (3 g) vaniljatanko
½-1 pussia (0,5 g) sahramia
1 (20 g) kanelitanko
Vadelmakastike:
400 g vadelmia
½ dl sokeria
1 tähtianis

Kiehauta vesi ja sokeri. Leikkaa vaniljatanko pitkittäin halki ja lisää liemeen. Lisää sahrami ja kanelitanko. Kuori päärynät, jätä kanta paikalleen. Aseta päärynät kiehuvaan liemeen (jos päärynät eivät peity kokonaan, lisää vettä). Kypsennä päärynöitä noin 25 minuuttia, kunnes ne ovat sopivan pehmeitä. Nosta pois tai jäähdytä mausteliemessä esim. seuraavaan päivään. (Keitinliemen voi käyttää esim. marjakeittoon).
Kastike: Kiehauta vadelmat, sokeri ja tähtianis. Ota pois tähtianis ja soseuta vadelmat. Tarjoile vadelmakastike kuumana tai kylmänä päärynöiden kera.

SAISINKO HYVÄN JOULULIMPUN OHJEEN?

Sellaisen siirappisen makean ja pehmeän. Joskus limpusta tulee kova, kuiva ja tummakuorinen.

Vastaus: Mausteinen joululeipä on mukava tuliainen ja joululahja naapureille. Halutessasi voit koristella leivän pinnan esim. manteleilla tai vaikka tähtikuviolla. Tähtikuvion saat, kun leikkaat leivinperiin sopivan kokoisen tähden muotoisen rei’än, joka asetetaan kohonneen ja kananmunalla voidellun leivän päälle ja ripottelet aukkoon esimerkiksi jauhoja, seesaminsiemeniä tai pähkinärouhetta. Tässäpä kaksi ohjetta, joista porkkanalimppu on laktoositon.

Joululimppu (4 kpl)

1 l piimää
100 g hiivaa
2 dl siirappia
1 dl öljyä
1 rkl pomeranssinkuorta
1 rkl fenkolia, kuminaa tai anista
1 rkl suolaa
6 dl ruisjauhoja
1 l hiivaleipäjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja
Voiteluun: 1 dl vettä + 2 tl siirappia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään ja lisää suola, siirappi, öljy, mausteet ja jauhot. Alusta taikina napakaksi. Anna taikinan kohota liinan alla. Vaivaa taikina ja leivo siitä neljä pyöreää limppua. Anna limppujen kohota. Pistele leivät ja paista 200 asteen lämmössä noin 50 min. Voitele limput siirappivedellä paistamisen loppuvaiheessa. Jäähdytä leivät liinan alla. Jos haluat, voit lisätä taikinaan desilitran rusinoita.

Porkkanalimppu (2 kpl)

5 dl vettä
50 g hiivaa
2 rkl siirappia
1 rkl suolaa
2 tl fenkolia
2 tl anista
2 tl kuminaa
1 tl pomeranssinkuorta
5 dl hienoksi raastettua raakaa porkkanaa
3 dl ruisjauhoja
12 dl vehnäjauhoja

VAALEIDEN PIPAREIDEN OHJE

Olen joskus lapsena mummolassa syönyt vaalean värisiä pipareita. Nyt en ole mistään löytänyt niiden reseptiä. Osaisitteko auttaa?

Vastaus: Perinteiset joulupiparit ovat lähes kaikki tummia, siirapin sekä neilikan värjäämiä, mutta myös vaaleiden piparien reseptejä löytyy. Siirapin voi valita vaaleana ja tumman neilikan jättää pois tai lisätä muita piparimausteita, esimerkiksi inkivääriä tai jauhettua kardemummaa.
Ohessa Vaaleiden piparien sekä Kukkolan piparien ohjeet. Toivottavasti löydät makumuistosi!

Kukkolan piparit

4,5 dl sokeria
3 munaa
400 g sulatettua margariinia
1 dl siirappia
2 tl kardemummaa
2 tl neilikkaa
2 tl kanelia
3 tl soodaa
3 dl perunajauhoja
10 dl vehnäjauhoja

Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Lisätään sula margariini, siirappi, ja mausteet. Lopuksi lisätään jauhot. Kauli ja ota muotilla pipareita. Paista 200 asteessa 8 - 10 minuuttia.

Vaaleat piparit

500 g voita
500 g sokeria
5 kpl munia yksitellen lisäten
1 kg vehnäjauhoja (karkeita)
1 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria

Vaahdota huoneenlämpöiset voi sekä sokeri. Lisää rasva-sokerivaahtoon myös huoneenlämpöiset munat yksitellen hyvin vatkaten. (Voit lisätä lusikallisen jauhoja jokaisen munan välillä ehkäisemään taikinan juoksettumista.) Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää nopeasti sekoittaen ne taikinaan. Voit pursottaa taikinan pikkuleiviksi heti, tai laittaa sen kovettumaan yön yli kylmään. Kovettuneesta taikinasta voit kaulia pipareita normaaliin tapaan. Paista piparit 175 asteessa noin 12-15 minuuttia.

MITEN SAISIN PIPARKAKUISTA PEHMEÄMPIÄ?

Teen niitä ihan tavallisella reseptillä, mutta yleensä niistä tulee tosi kovia.

Vastaus: Erilaisista taikinoista tulee erilaisia pipareita, myös kovuusasteeltaan. Yleensä jauhojen vähentäminen tai rasvan lisääminen pehmentävät lopputulosta. Varmista, että käytät piparitaikinaan karkeita ydinvehnäjauhoja, jotka sitovat vähemmän nestettä. Myös jauhojen lisääminen siivilöimällä kuohkeuttaa taikinaa. Vältä taikinan turhaa sekoittamista jauhojen lisäämisen jälkeen. Voisit lisäksi kokeilla hieman lyhyempää paistoaikaa sekä matalampaa paistolämpöä. Joskus pehmeämpi tulos voi johtua myös paksummaksi kaulitusta taikinasta. Tässä sinulle vielä ohje peruspipareihin.

Peruspiparit

250 g voita
200 g sokeria
2 dl siirappia
4 tl neilikkaa
4 tl inkivääriä
4 tl kanelia
1 tl maustepippuria
3 tl soodaa
2 kananmunaa
500 g vehnäjauhoja

Kiehauta voi, sokeri, siirappi ja mausteet kattilassa. Anna jäähtyä haaleaksi ja lisää kananmunat hyvin sekoittaen. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää taikinaseokseen hitaasti sekoitellen, kunnes taikina on tasaista. Kääri taikina esimerkiksi muovikelmuun ja anna kovettua viileässä seuraavaan päivään. Kauli taikina levyksi ja ota siitä piparkakkuja muotilla pellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa asteessa noin 5 minuuttia.

JOULUHERKKUJA ALLERGISELLE LAPSELLE

Toivoisin neuvoja jouluherkkuja varten lapselle, joka ei voi syödä laktoosipitoisia ja sokeria sisältäviä leivonnaisia ja herkkuja. Hän ei voi syödä myöskään sitrushedelmiä sisältäviä tuotteita, mistä johtuen kaupasta ei löydy hänelle sopivia karkkeja. Olisi mukavaa tehdä hänellekin jotain hyvää syötävää, kun muiden herkut eivät sovi hänelle. Löytyisikö esimerkiksi ohjetta pipareihin tai muihin jouluisiin pikkuleipiin ja ehkä joihinkin karkkeihin? Ongelma on meillä ympärivuotinen, joten muutkin kuin jouluiset reseptit ovat hyvin tervetulleita. Hedelmäsokeri ja makeutusaineet sopivat lapselle.

Vastaus: Tässä muutama resepti herkutteluhetkien varalle.

Piparkakut

4 dl vehnäjauhoja
3 tl soodaa
4 tl kanelia
2 tl kardemummaa
2 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
200 g laktoositonta margariinia
2 munaa
1 dl hedelmäsokeria
siirapiksi:
2 dl hedelmäsokeria

Sekoita jauhot ja sooda. Sekoita mausteet keskenään pienessä astiassa. Vaahdota hyvin 1 dl hedelmäsokeria ja munat. Valmista hedelmäsokerista siirappia: Mittaa 2 dl hedelmäsokeria kattilaan tai paistinpannulle. Kuumenna koko ajan sekoittaen. Kun hedelmäsokeri alkaa kuohua, nosta astia liedeltä ja sekoita mausteseos joukkoon. Siirrä kattila takaisin liedelle ja kuumenna sekoittaen hetken aikaa, älä polta hedelmäsokeria. Lisää margariini ja sekoita kunnes se on sulanut. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi välillä sekoittaen. Lisää muna hedelmäsokerivaahto ja jauhoseos. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen kovettua yli yön jääkaapissa. Leivo pipareita tai vaikka piparkakkutalo.

Kanelipursokkeet

100 g laktoositonta margariinia
1 muna
0,75 dl hedelmäsokeria
2 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl kauraleseitä
2 dl vehnäjauhoja

Vaahdota rasva ja hedelmäsokeri, lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita keskenään jauhot, leseet, leivinjauhe ja lisää taikinaan. Pursota taikinasta rinkeleitä tai tankoja. Paista 180 asteen lämmössä n. 8 -10 min.
Lisää muitakin jouluisia mausteita esim. inkivääriä ja neilikkaa tai piparkakkumausteseosta (huom. pomeranssi on sitrushedelmä).
Jos annat taikinan kovettua kylmässä, voitte tehdä yhdessä "kaulittavia" pipareita.

Murosuklaakarkit

125 g kookosrasvaa
½ dl kaakaota
1 dl hedelmäsokeria
5 dl riisimuroja
(vaniljaesanssia)

Sulata kookosrasva ja lisää joukkoon sihdattu kaakao ja hedelmäsokeri. Mausta seos halutessasi muutamalla tipalla vaniljaesanssia. Lisää viimeisenä riisimurot. Pane seos jäähtymään pieniin makeis- tai leivosvuokiin tai levitä se leivinpaperille levyksi ja leikkaa jäähtyneenä neliöiksi. Säilytä viileässä.

Kaurakookospallot

100 g laktoositonta margariinia
0,75 dl hedelmäsokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2,5 dl kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
(vaniljaesanssia)

Vaahdota rasva ja hedelmäsokeri. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile siitä pyöreitä palloja ja kierittele kookoshiutaleissa. Säilytä pallot jääkaapissa.

GLUTEENITTOMAN HEDELMÄKAKUN OHJE

Haluaisimme tehdä aatoksi gluteenittoman hedelmäkakun. Milloin kakku pitäisi tehdä, jotta se säilyisi mahdollisimman kauan?

Vastaus: Jouluvalmistelut onkin hyvä aloittaa ajoissa ja nauttia tekemisestä ilman stressiä. Hedelmäkakut kehoitetaan yleensä valmistamaan jo hyvissä ajoin ennen joulua, mutta gluteenittomista jauhoista valmistetut tuotteet kuivahtavat nopeammin. Hedelmäkakku tosin säilyy kauemmin mehevänä, koska hedelmät sitovat kosteutta. Säilytä kakkusi hyvin pakattuna viileässä. Kakun voi myös pakastaa joko kokonaisena tai sopivina kerta-annoksina, jolloin se säilyy huomattavasti pidempään. Ohessa gluteenittoman hedelmäkakun ohje. Lisää maukkaita jouluherkkuja löydät www.keliakialiitto.fi -sivustoilta.

Englantilainen hedelmäkakku

200 g voita t. margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
2 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
3 dl gluteenittomia jauhoja
1 dl rusinoita
150 g punaisia kirsikoita
65 g sukaattia
65 g appelsiinin kuoripaloja
1 dl hasselpähkinärouhetta

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita jauhojen joukkoon vanilliinisokeri ja leivinjauhe. Lisää seos taikinaan. Lisää paloitellut hedelmät ja pähkinärouhe taikinaan. Kaada taikina gluteenittomilla korppujauhoilla voideltuun kakkuvuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa reilu 1 tunti.

KONJAKKIKAKKUA LAPSILLE?

Ruokatiedon sivuilla on luumu-konjakkikakun ohje. Minua askarruttaa, voinko tarjota sitä myös lapsille. Haihtuuko siitä alkoholi uunissa?

Vastaus: Voit hyvin tarjota luumu-konjakkikakkua lapsillekin, koska alkoholi haihtuu kuumennuksessa. Kakku on pitkään uunissa, joten alkoholi ehtii haihtua kokonaan pois.

TAATELIKAKKU

Olen luvannut tehdä lauantaimyyjäisiin taatelikakun. Milloin se kannattaa tehdä, jotta maku olisi parhaimmillaan? Joskus olen maistanut samana tai edellisenä päivänä tehtyä kakkua ja se oli suoraan sanoen pahaa.
Teen kakun seuraavalla reseptillä:

250 g taateleita
3 dl vettä
1.5 dl sokeria
200 g voita
2 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
3.5 dl vehnäjauhoja

Vastaus: Taatelikakkusi säilyy hyvänä ainakin viikon. Suosittelisin tekemään kakut myyjäislauantaita edeltävänä keskiviikkona tai torstaina, jotta ostajakin voi vielä säilyttää kakkua kotonaan. Kakkuun on hyvä merkitä valmistuspäivä, jotta ostaja pystyy arvioimaan sen säilyvyyttä. Jäähtyneen kakun voisit kääriä tuorekelmuun ja laittaa sen jääkaappiin tai muuhun viileään paikkaan maustumaan muutamaksi päiväksi.

HERKKUKORI LAHJAKSI

Haluaisin lahjoittaa ystävilleni joululahjaksi herkkukorit, joissa olisi myös omia leipomuksia. Joulukuu ja joulun alus on aina kovin kiireistä. Olisiko sinulla hyviä ja edullisia vinkkejä siitä, mitä koreihin voisi laittaa?

Vastaus: Pipareita voit tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa. Herkkukoreihin sopivat lisäksi esimerkiksi sinappisilakat, salaatinkastike, pikkuleivät, limput, leivät, sinapit, pikkelssit, maustekastikkeet, karkit sekä esimerkiksi jouluiset mauste- ja taatelikakut. Kaikkia näitä voit tehdä myös itse. Muista kuitenkin, että pilaantuvat herkut kuten silakat ja salaatinkastikkeet on säilytettävä ehdottoman kylmässä, ja herkkukorin saajankin tulisi laittaa ne pikaisesti jääkaappiin. Voit lukea lisää jouluruokien säilyvyydestä Jouluruokien säilyvyys-otsikon alta.

Tässä vielä pari ohjetta valmisteluja varten

Ruispiparit

(n. 20 - 25 kpl)
0,5 dl hunajaa
0,5 dl siirappia
0,5 dl sulatettua 60 % margariinia
1 muna
2,5 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl soodaa
1 rkl piparkakkumaustetta

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Mittaa kulhoon hunaja ja siirappi. Jos käytät kiinteää hunajaa, lämmitä hetki mikrossa.
3. Lisää joukkoon sulatettu, hieman jäähdytetty margariini, piparkakkumauste ja muna.
4. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.
5. Anna taikinan levätä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
6. Kauli taikina ohueksi levyksi ja tee siitä piparkakkumuotilla pipareita.
7. Paista pipareita 200 asteisessa uunissa n. 5-7 min.

Mahtava sinappi

2 dl sinappijauhetta
2 dl sokeria
2 munaa
1 dl kermaa

Laita ainekset kattilaan kuumenemaan kiehumispisteeseen. Varo seosta palamasta pohjaan. Sekoita huolella. Jäähdytä sinappiseos. Vatkaa joukkoon 1 dl öljyä, 1/2 dl etikkaa, 1/2 dl punaviiniä, tilkka konjakkia (halutessasi). Mausta valkosipulilla ja erilaisilla pippureilla.

Elviiran salaatinkastike

1 keltuainen
1,25 dl sinappia
1,25 dl ketsuppia
0,6 dl viinietikkaa
1,25 dl sokeria
1 tl suolaa
valkosipulia
3 ml valkopippuria
6 dl öljyä
2 dl ananasmehua

Kanamunan rakenne rikotaan ja kaikki aineet sekoitetaan keskenään.

Marjatan salaatinkastike

0,75 dl appelsiinimehua
0,75 dl viinietikkaa
2 dl öljyä
0,5 dl sinappia
2 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
0,5 tl rakuunaa
1 valkosipulinkynsi murskattuna

Mittaa kaikki aineet kastikepulloon ja ravista sekaisin.