Nyt grillaamaan!

Grillauksen sanotaan olevan suomalaisen ruokahetken ikoni, johon liittyy paljon tunnelatausta. Kesä ilman grilliä olisi monen kauhistus, niin läheisesti se liittyy suomalaisten kesäperinteisiin. "Tulkaa meille grillaamaan", on aina hyvä syy kutsua vieraita kesäillan viettoon.

Grillaaminen on nopeaa ja helppoa ruuanlaittoa, kunhan muistaa muutaman periaatteen:

  • Valmistaudu grillaukseen ajoissa. Hiilloksen valmistumiseen kuluu aikaa puolisen tuntia. Heitä halutessasi hiillokseen pari katajan- tai rosmariininoksaa.
  • Liha tulee jauhelihaa lukuunottamatta ottaa jääkaapista noin puoli tuntia ennen grillausta.
  • Valmiiksi marinoidun lihan pinta tulee pyyhkiä kuivaksi ennen grillausta, sillä hiillokseen tippuva marinadi syttyy helposti tuleen. Pintaan hierottavat, kuivat mausteseokset ovat hyvä vaihtoeho.
  • Ruskista grillattava pinta, älä polta sitä! Käytä kääntämiseen pihtejä. Haarukka rikkoo lihassyyt, jolloin lihaneste valuu ulos ja liha kuivuu.
  • Herkästi hajoavien tuotteiden, kuten kalafileiden grillaus onnistuu hyvin foliossa.
  • Päästä grillattu liha lepäämään viidestä kymmeneen minuutin ajan ennen herkuttelua.

Käytä kääntämiseen pihtejä. Haarukka rikkoo lihassyyt, jolloin lihaneste valuu ulos ja liha kuivuu.

NYT grillistä!

  1. Grillisesonki on pidempi, enää ei harrasteta pelkästään kesägrillausta.
  2. Koko ateria valmistetaan grillissä, alkupaloista jälkiruokiin.
  3. Pitkään uunissa kypsennettyjen nyhtö-lihojen suosio on edelleen kasvussa.
  4. Laadukkaista huippuraaka-aineista valmistetut gourmet-hampurilaiset ovat todella suosittuja.
  5. Ribsit, isot lihanpalat ja kokonainen broileri maistuvat yhä useammille.
  6. Itse maustaminen rub-kuivamausteet ja jälkimarinointi on muodikasta.

GRILLISANASTOA

  • BBQ-grillaaminen = hidas, epäsuora savustusgrillaus
  • BBQ-kastike = kastike, jota sivellään grillattavaan tuotteeseen kypsennyksen aikana
  • Briketti = tiivis, puusta tai kivihiilestä puristettu grillin polttoaine.
  • Grillihiili = grillin polttoaine, joka on valmistettu puuta polttamalla.
  • Glaseeraus = grillattavan pinnalle sivellään loppuvaiheessa maustekastiketta.
  • Halsteri = varrellinen kaksiosainen metalliritilä, jonka väliin grillattava/hiillostettava tuote, kuten kalat, litistetty broileri tai kasvispalat pannaan.
  • Hickory/hikkori= amerikkalainen saksanpähkinäpuu, jonka palojen/lastujen savu antaa grilliruokaan vahvaa aromia.
  • Marinadi = esim. etikasta/viinistä, mausteista, öljystä tehty mausteseos, joka maustaa ja mureuttaa lihaa. Älä käytä marinadissa suolaa.
  • Parilointi = ruoka-aineiden kypsennystä kosketuslämmöllä.
  • Pulled = nyhtö, erilaisia ylikypsiä lihoja revitään pieniksi.
  • Ribsit = grillikyljet.
  • Rub = grillattavan ruoan pintaan hierottava kuiva mausteseos.

Älä pane grilliin liikaa kerralla, jotta lämpöä riittää.

MUISTA:

  1. Grillihiilet ovat valmiita grillaukseen noin 15 minuutin kuluttua sytytyksestä.
  2. Satsaa kunnon grillipihteihin, jolla saat grillattavasta napakan otteen.
  3. Poista liiat marinadit ennen grillauksen aloittamista.
  4. Tee grillivartaat aineksista, jotka kypsyvät samaan tahtiin.
  5. Grillaa broileri ja possu aina kypsiksi. Naudan ja lampaan voi jättää halutessaan sisältä melko punaiseksi.
  6. Käytä paistolämpömittaria. Tässä esimerkkejä noin sisälämpötiloista: porsaan filee 65–70 °C, naudan filee 53–64 °C, karitsan filee 55–65 °C, broilerin rinta 75 °C ja lohi 55–60 °C.
  7. Grilli pysyy siistimpänä ja liha mehevänä, kun maustat lihan vasta kypsänä. Suolainen marinadi imee lihasta nestettä.
  8. Älä pane grilliin liikaa kerralla, jotta lämpöä riittää.

 

Ruokaohjeistamme löydät runsaasti reseptejä grillaukseen. Hae grilliherkkuja vaikkapa hakusanalla grill*

Porsaanfilee-satayvartaat
Broilerivartaat
Teriyakisoijamarinoituja lohivartaita ja melonisalsaa
Makkara-peruna-kasvisnyytit
Unkarilainen perunanyytti
Grilliperunaviipaleet
Grillitomaatit

Ja jälkiruuaksi:
Hillomunakas nuotiolla tai grillissä
Hedelmävartaat