Erityisesti juhannuspöytään ovat perinteisesti kuuluneet uudet perunat. Mikä onkaan parempi kesäruoka kuin uudet perunat sillin ja tillin kera!
Varhaisperunasato oli vuonna 2014 9,0 miljoonaa kiloa eli suomalaiset söivät varhaisperunaa noin 1,6 kg per henkilö. (Luonnonvarakeskus, Satotilasto)
Osta varhaisperunoita mielellään vain päivän tarvetta varten. Säilytä varhaisperunat +10-+14 ºC:ssa (viileäkaappi), koska kylmemmässä lämpötilassa varhaisperunat vetistyvät.
Älä keitä perunoita liian kauaa!
Paras tapa valmistaa uudet perunat on höyrykeittäminen. Jos kypsennät varhaisperunat vedessä keittämällä, muista laittaa ne kypsymään kiehuvaan veteen. Älä keitä perunoita liian kauaa, sillä silloin ne menettävät herkullisuutensa.
Kaada keitinvesi heti pois perunoiden kypsyttyä, myös höyrykattilasta. Anna kosteuden haihtua perunoiden pinnalta ennen tarjolle asettamista. Kaada perunat tarjolle kulhoon ja ripottele pinnalle runsaasti tuoretta tilliä.
Turussa vuodesta 2011 lähtien pidettyjen Neitsytperunafestivaalien tavoitteena on nostaa suomalaisen varhaisperunan arvostusta ja kiinnittää huomiota siihen, että varhaisperuna on arkisuudestaan huolimatta ainutlaatuinen gastronominen erikoisuus.
Ominaislaatu perustuu voimakkaasti alueelliseen alkuperään.
Varhaisperunathan ovat niitä harvoja suomalaisia tuotteita, joiden ominaislaatu perustuu voimakkaasti alueelliseen alkuperään.
Yrttiset varhaisperunat
Marinoidut varhaisperunat, savukalaa ja piparjuurikastiketta
Pallosalaatti
Varhaisperunasalaatti
Kuva: Kotimaiset kasvikset/Teppo Johansson