Äitienpäivänä kahvitetaan äiti-ihmisiä

ruokatieto, mansikkajuustokakku
Toukokuun toisena sunnuntaina hemmotellaan äitejä.

Äitienpäivä on lähtöisin Amerikasta 1800-luvun loppupuolelta. Tämä perhekeskeinen juhla alkoi yksityishenkilöiden toimesta, mutta se julistettiin viralliseksi kansalliseksi juhlapäiväksi vuonna 1914. Yhdysvalloista äitienpäivä levisi ympäri maailmaa ja äitienpäivää vietetään nykyisin kymmenissä maissa.

Suomessa ensimmäisiä yksittäisiä äitienpäiväjuhlia vietettiin vuonna 1918. Seuraavalla vuosikymmenellä ajankohdaksi vakiintui toukokuun toinen sunnuntai. Äitienpäivästä tuli virallinen liputuspäivä vuonna 1947.

Yhdysvalloista äitienpäivä levisi ympäri maailmaa ja äitienpäivää vietetään nykyisin kymmenissä maissa.

Äiti saa aamiaisen vuoteeseen

Suomalaisen perinteisen tavan mukaan äiti on herännyt äitienpäivänä aamutuimaan keittiössä kolistelevan perheensä puuhasteluihin. Sen jälkeen äiti on teeskennellyt nukkuvaa siihen asti, kunnes muu perhe on hiipinyt herättämään hänet ja tarjoillut aamiaisen vuoteeseen.

Usein äiti saa lasten askarteleman kortin, lahjoja tai kukkia - itsepoimittu valkovuokkokimppu on äitienpäivän perinne kauneimmillaan.

Itsepoimittu valkovuokkokimppu on äitienpäivän perinne kauneimmillaan.

Myöhempään ohjelmaan on kuulunut lounas, usein ravintolassa. Ateria tai päiväkahvit isovanhempien kanssa on myös yleinen tapa.

Äidille lahjaksi lomaa ruuanlaitosta

Äitiä voi ilahduttaa herkullisella aterialla, jonka koko muu perhe yhdessä valmistaa. Alkuruokana maistuu raikas tuoretomaattikeitto, jonka seurana tarjoillaan luomusämpylöitä ja valkosipulilevitettä. Kevyeksi pääruuaksi valmistetaan kala-kasvisnyyttejä, jotka voi kypsentää joko uunissa tai ulkona grillaten. Lisäväriä aterialle antaa välimerellinen kurkkusalaatti. Helppo suklaavaahto on herkullinen päätös yhteiselle ruokahetkelle.

Raikas tuoretomaattikeitto
Kolmenviljan luomusämpylät
Valkosipulilevite
***
Kala-kasvisnyytit
Välimeren kurkkusalaatti
***
Helppo suklaavaahto