Huhtikuussa syödään lahnaa

Lahna on hieman varjoon jäänyt kala, joka kuitenkin maistuu hyvältä erityisesti uunikalana ja savustettuna. Suomutkaan eivät ole ongelma, jos valitsee suurikokoisia lahnoja. Jos kalastus ei itseltä luista, lahnaa löytää varmimmin torien ja hallien tiskeiltä.

Lahna on melko rasvainen ja maukas ruokakala. Särkikaloille tyypilliset ruodot, joita on varsinkin pyrstöpäässä, haittaavat vähemmän isoissa, yli kaksikiloisissa kaloissa. Lahnaa ei kuitenkaan kannata valmistusvaiheessa leikata pieniksi paloiksi, etteivät ruodot mene pätkiksi.

Lahna on maukas ruokakala.

Lahnoja on tarjolla yleensä kokonaisena ja joskus myös fileenä. Kala maistuu sekä lämpimänä että kylmänä, kokonaisena tai paloina keitettynä. Erityisen hyvää se on uunikalana, joko sellaisenaan tai täytettynä. Myös savustetuilla ja suolatuilla lahnoilla on ystävänsä.

Keittokirjan lahnareseptit

Tomaatilla peitetty lahna
Täytetty uunilahna
Pihlajanmarjagraavattu lahna
 

 

Kuva: Pro Kala