Runebergin päivä

Runebergin torttu
Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta. Perinteisesti silloin maistellaan hillosilmällä ja sokerikuorrutuksella koristeltuja runebergintorttuja.

Johan Ludvig Runeberg syntyi 5. helmikuuta vuonna 1804 Pietarsaaressa merikapteenin perheen esikoisena.  

Vuonna 1830 Runebergiltä ilmestyi esikoisrunokokoelma, joka sisälsi myös hänen tunnetuimman hahmonsa, Saarijärven Paavon.  Runeberg toimi myös tuomiokapitulin ja virsikirjakomitean jäsenenä, ja hänen myöhäistuotantoonsa kuuluukin kuutisenkymmentä virttä.  Ansioillaan hänestä tuli runokuningas ja suomalainen kansallissankari.

Runebergistä tuli runokuningas ja suomalainen kansallissankari.

Ensimmäistä kertaa Runebergia juhlittiin näyttävän julkisesti hänen 50-vuotispäivänään runoilijan synnyinkaupungissa Pietarsaaressa. Kansallisrunoilijan kuoleman jälkeen syntymäpäivästä tehtiin kansakunnan kansallispäivä. Vähitellen Runebergin päivä muuttui kulttuurin ja suomenruotsalaisten päiväksi, johon liittyy olennaisesti Runebergin torttujen nauttiminen.

Runebergintortut

Runebergintortut ovat sesonkileivonnaisia, joita on saatavina kaupoissa ja leipomoissa jo muutama viikko ennen varsinaista Runebergin päivää. Useissa kodeissa leivotaan runebergintorttuja myös itse.

Runebergintorttujen alkuperästä on monia eri teorioita. Kerrotaan, että porvoolaisen sokerileipuri Asteniuksen jo 1840-luvulla myynnissä olleet vadelmaleivokset maistuivat erityisesti Runebergille. Runeberginleivos on korkeahko pyöreänmuotoinen leivos, joka on koristeltu sokerikuorrutuksella reunustetulla vadelmahillolla.

Runebergintorttujen alkuperästä on monia eri teorioita.

Myös Runebergin vaimon Fredrika Runebergin kerrotaan leiponeen miehelleen leivonnaisia, jotka hän valmisti vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista, ja koristeli leivonnaiset omenahillolla ja sokerikuorrutuksella. Runebergin kerrotaan nauttineen näitä punssilla kostutettuja leivonnaisia aamupalaksi.

Resepti

200 g voita tai margariinia
2,5 dl sokeria
2 munaa
1 dl kermaa
1 dl piimää
3 dl vehnäjauhoja
3 dl korppujauhoja
1 tl soodaa
3 - 4 tippaa karvasmanteliöljyä

Täytteeseen
vadelmahilloa

Kuorrutukseen
2 dl tomusokeria
1 - 2 rkl vettä

Vaahdota rasva ja sokeri, lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin. Lisää nesteet, sitten keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Mausta varovasti karvasmanteliöljyllä.

Jaa taikina voideltuihin metallivuokiin tai paperisiin leivosvuokiin. Paina keskelle kolo sormella ja pane siihen hilloa. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Jäähdytä.

Lisää koloon hilloa ja sekoita tomusokerista ja vedestä tahna, josta teet renkaan hillon ympärille. Tarjoa runebergintortut kahvin kanssa.