Hunajasima

22.04.2009

Sima on perinteinen pohjoismainen juoma, johon on viitattu kirjallisuudessa viikinkiajoista lähtien. Viikingit joivat simaa pitkien talvi-iltojen iloksi sekä nostattaakseen taistelutahtoaan. Sima tehtiin hunajasta, vedestä ja mausteista. Mitä enemmän hunajaa oli juomassa, sen voimakkaampaa siitä tuli, ja sitä pitempään se säilyi.

Tuolloinen sima oli nykyistä alkoholipitoisempaa, ja sitä käytettiin Pohjolassa samaan tapaan kuin etelämpänä viiniä. Henrik Ibsen kuvaa kirjassaan Helgelannin sankarit muinaista Islantia, missä Hjördis, hallitsijan kasvattipoika vaatii keittiöväeltä: "Olutta ja simaa esille, jotta kieli irrottuu ja mieli muuttuu iloiseksi."

Makuaineeksi siirappia, fariinisokeria vai hunajaa?

Suomalainen sana sima on rinnasteinen sanoille mesi ja hunaja. Sima tarkoitti alunperin nimenomaan hunajasta tehtyä juomaa.

Aikojen kuluessa hunajan osuus siman valmistuksessa on jäänyt vähemmälle, ja nykyään vain juoman nimi kantaa alkuperäisen raaka-aineen muistoa. Simaa ei kuitenkaan nykyäänkään tehdä pelkästään valkoisesta sokerista vaan lisämakua haetaan siirapin tai sitä sisältävän fariinisokerin käytöstä.

Sitruuna ja rusinat ovat korvanneet aiemmin mausteena käytetyt katajanmarjat ja yrtit.

Helppo hunajasima

Alkuperäisen aidon hunajasiman kokeilu onnistuu kotonakin. Hunajasimaan ei käytetä lainkaan sokeria, ainoastaan hunajaa. Sitruunan ja rusinoiden tilalle voi kokeilla yrttejä.

Suomen Mehiläishoitajain Liiton hunajasimareseptiin tarvitset neljä litraa vettä, 450 grammaa hunajaa, kaksi sitruunaa ja viidesosateelusikallisen hiivaa. Ohje on helppo: kiehauta osa vedestä ja kaada se hunajan päälle. Lisää loppu vesi ja sitruunoiden mehu. Lisää kädenlämpöiseen seokseen pieneen vesitilkkaan liuotettu hiiva.

Käymisaikaa hunajasiman tekoon täytyy varata yksi päivä huoneenlämmössä. Siivilöi ja pullota sima. Juomakuntoon sima valmistuu viileässä paikassa noin viikossa, huoneenlämmössä kolmessa päivässä. Sima on valmista juotavaksi, kun rusinat alkavat kellua. Sima säilyy viileässä viikon verran. (Ruokatieto)