Elintarvikkeiden kylmäketju ei saa katketa

Kylmäkaapit

Kylmäketju tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että elintarvikkeen lämpötila pidetään riittävän alhaisena koko sen matkan ajan valmistuspaikasta myyntipaikan kautta kuluttajan jääkaappiin asti. Katkeamaton kylmäketju on yksi tärkeimmistä tekijöistä turvallisen ruuan tuottamisessa ja omavalvonnassa.

Elintarvikeketju pellolta myyntipaikkaan pitää huolen siitä, että kylmäketju säilyy elintarvikkeiden käsittelyn, valmistuksen ja myynnin aikana.

Kuluttajan vastuulla on pitää kylmäketju ehjänä aina kotiin saakka.

Ruokatieto, Ruokavisa, Kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Maidon kylmäketju

Voit katsoa videolta, miten kaupassa huolehditaan siitä, että maidon kylmäketju ei katkea. Klikkaamalla linkkejä voit lukea myös tarkemmin maidon kylmäketjusta sen matkan jokaisessa kohdassa.

Tutustu näistä linkeistä maidon matkaan eri vaiheissa.

Alkutuotanto ja kuljetus
Elintarviketeollisuus
Kauppa
Kuluttaja

1. Maito on lypsyhetkellä noin 38-asteista. Jotta pilaajabakteerit eivät pääsisi lisääntymään, täytyy maito jäähdyttää nopeasti. Pastörointi-hetkeä lukuun ottamatta maidon tulisi tästä eteenpäin säilyä kylmänä sen käyttöhetkeen saakka. Maito jäähdytetään maitotilalla hyvin kylmäksi, noin +4-asteiseksi.

2. Maitoauto tulee hakemaan maitoa tilalta. Autossa on jäähdytysjärjestelmä, joka pitää maidon +6-asteisena.

3. Auto kuljettaa maidon meijeriin, jossa maito pastöroidaan eli kuumennetaan nopeasti vähintään +72-asteiseksi. Tämä tuhoaa maidossa olevia pilaajabakteereita. Kuumennuksen jälkeen maito jälleen jäähdytetään nopeasti. Maitoa käsitellään usein myös muilla tavoilla, se voidaan esimerkiksi homogenoida tai separoida. Juotavaksi tarkoitettu maito pakataan tölkkeihin ja kuljetetaan kauppaan, josta kuluttajat voivat sen ostaa. Maidosta voidaan myös valmistaa erilaisia maitotuotteita, kuten rahkaa, kermaa ja jäätelöä.

4. Maito kuljetetaan myytäväksi kauppohin. Maidon lämpötila kuljetuksen aikana saa olla korkeintaan +6 astetta.

5. Myös kaupassa myytävän maidon lämpötila saa olla korkeintaan +6 astetta. Voit katsoa videon siitä, minkälaisessa hyllyssä maitoa myydään.

6. Kun ostat maidon kaupasta, sinun vastuullasi on säilyttää se edelleen mahdollisimman kylmänä. Voit esimerkiksi ottaa ostoksille mukaan kylmälaukun, johon voit pakata kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet.

7. Kotiin päästyäsi pura ostokset viipymättä ja laita maito jääkaappiin. Kun käytät maitoa, älä jätä sitä pitkiksi ajoiksi silloinkaan lämpimään, vaan siirrä heti käytön jälkeen jälleen jääkaappiin.

kylmäketju

Kylmäketjulla tarkoitetaan sitä, että elintarvikkeen alhainen lämpötila pidetään yllä koko sen matkan ajan.

pastörointi

Pastörointi on lämpökäsittely, joka tuhoaa tautia aiheuttavia mikrobeja esimerkiksi maidosta. Pastörointi ei tuhoa kaikkia mikrobeja. Pastöroinnissa maito kuumennetaan vähintään +72 °C:een 15 sekunnin ajaksi.

homogenointi

Homogenointi tarkoittaa sitä, että maidon rakenteesta tehdään tasainen niin, ettei rasva nouse maidon pinnalle. Homogenoinnissa maidon rasvapalloset pilkotaan niin pieniksi, että ne pysyvät tasaisesti maidon joukossa.

separointi

Separoinnissa maidon eri osat erotetaan toisistaan mekaanisesti.Esimerkiksi maidon rasvaosa voidaan erottaa maidosta  pyörittämällä maitoa säiliössä hurjaa vauhtia, jolloin painavampi rasvaton maito sinkoutuu ulos säiliön rei’istä toiseen ja kevyempi kerma jää jäljelle.