Säilytä!

Säilyttämällä raaka-aineet oikein pystytään vähentämään ruokahävikkiä sekä valmistamaan ja syömään laadukasta ruokaa. Elintarvikkeiden säilyvyydestä kertovat parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät.

Muista, että pakkauksen painettu päivämäärä ei kerro koko totuutta! Haista, tunnustele tai maista ja totea itse, onko elintarvike käyttökelpoinen. Omat aistisi kertovat parhaiten sen, kelpaako tuote vielä käytettäväksi. Lisää aistinvaraisesta arvioinnista voit lukea arvioi-osiosta.

Säilytä valmiita ruokia oikein. Pakasta aterialta yli jääneet tähteet heti, kun ne ovat jäähtyneet, tai laita ne jääkaappiin, jos aiot syödä ne pian. Katso vinkkejä tähteiden uusiokäyttöön tuunaus-osiosta.

Kun säilytät raaka-aineet oikein, vältät helposti ruokahävikkiä.

Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät

Parasta ennen -merkintä on melkein kaikissa elintarvikkeissa, esimerkiksi jauhoissa, muroissa, kahvissa ja säilykkeissä. Jos säilytät tuotteen oikein, elintarvike säilyy moitteettomana merkittyyn päivämäärään saakka.

Voit hyvin käyttää tuotteen parasta ennen -ajankohdan jälkeenkin, mutta sen laatu saattaa olla heikentynyt (esimerkiksi kahvin aromi laimentunut). Laatua voi arvioida tarkkailemalla elintarvikkeen ulkonäköä, hajua ja makua.

Parasta ennen -merkintä tuotteessa ei tarkoita, etteikö tuote olisi käyttökelpoinen päivämäärän jälkeenkin.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä on pakollinen kaikissa herkästi pilaantuvissa elintarvikkeissa, kuten pakatussa tuoreessa lihassa, kermaleivoksissa tai tuorejuustossa. Tämän päivämäärän jälkeen elintarviketta ei saa myydä. Usein kaupoissa myydään pian viimeisen käyttöpäivän saavuttavia tuotteita alennuksella. Voit hyvin ostaa niitä, jos aiot valmistaa ne ruuaksi samana päivänä.

Ruokatieto, maito, kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä on pakollinen herkästi pilaantuvissa tuotteissa, esimerkiksi pastöroimattomassa raakamaidossa.

Lue alta, kuinka säilytät oikein eri raaka-aineita. Valitse haluamasi raaka-aine linkkilistasta:

Ruokaketju-materiaalin säilyvyysaikataulukkoon on merkitty ohjeajat eri raaka-aineiden säilyvyydelle kuivakaapissa, jääkaapissa sekä pakastimessa.

Liha

Liha on herkästi pilaantuva elintarvike. Liha ja lihatuotteet varastoidaan kotona alle + 4 asteessa jääkaapissa. Tuore liha kannattaa siirtää myyntikääreestä astiaan ja peittää se kelmulla. Yleensä liha on jo pakattu valintapakkaukseen, jota peittävä kelmu on hengittävää, ja sen vuoksi liha säilyy näissä pakkauksissa syömäkelpoisena merkittyyn käyttöpäivään asti.

Ruokatieto, lihatiski, kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Lihavalmisteet, kuten makkarat ja leikkeleet, säilytetään enintään +6 asteessa. Valmiiksi pakattuihin lihapakkauksiin on merkitty viimeinen käyttöpäivä ja oikea säilytyslämpötila. Valmiiksi viipaloidut lihavalmisteet säilyvät lyhyemmän ajan kuin kokonaisena palana säilytettävät tuotteet. Lihaa voi myös pakastaa, jolloin sen säilyvyysaika pitenee.

Jauheliha pilaantuu erittäin herkästi, koska lihan jauhaminen rikkoo lihaskudoksen ja lihaan sekoittuu ilmaa ja pieneliöitä. Pakkaamaton jauheliha on käytettävä samana päivänä kuin se on valmistettu tai viimeistään seuraavana päivänä.

Katso lihan säilyvyyden ohjeajat säilyvyysaikataulukosta.

Takaisin alkuun

Kala

Kala on rakenteensa ja koostumuksensa vuoksi herkästi pilaantuva elintarvike. Kalan laadun muutokset alkavat heti kalan kuoltua. Kalan haju, rakenne ja väri kertovat sen tuoreudesta. Arvioi aina kalan tuoreus omin aistein.

Kalan esikäsittely parantaa sen säilyvyyttä. Isoista kaloista juoksutetaan veri pois heti vedestä nostamisen jälkeen. Kaikki kalat pitää perata eli poistaa niistä sisälmykset. Kalan säilyvyyttä parantaa varovainen käsittely. Perkaamisen jälkeen kalat jäähdytetään nolla-asteiseksi. Kalat kuljetetaan kalastajilta kauppaan jäiden seassa 0–+3 asteessa.

Pakkaamattoman kalan myyntilaatikossa on tiedot kalan pyyntialueesta ja pyyntipäivästä. Näin myyjä osaa kertoa ostajalle kalan tuoreuden. Pakattujen kalojen pakkauksessa ilmoitetaan viimeinen käyttöpäivä. Kotiin ostettu tai itse pyydetty kala kannattaa valmistaa ruuaksi mahdollisimman pian. Jääkaapissa kalaa voi säilyttää vuorokauden ennen ruuaksi valmistamista. Jos kalaa ei voi valmistaa heti, se kannattaa pakastaa. Kalan mieto suolaaminen pidentää sen käyttöaikaa hieman.

Katso kalan säilyvyyden ohjeajat säilyvyysaikataulukosta.

Takaisin alkuun

Broileri

Siipikarjan suolistossa voi elää salmonellabakteeri. Suomessa se on äärimmäisen harvinaista. Sen torjumiseksi broilerin säilytyksessä ja käsittelyssä kannattaa silti olla huolellinen. Tuore broilerinliha säilyy avaamattomassa tehtaan pakkauksessa +6 asteessa 1–2 vuorokautta viimeisen myyntipäivän jälkeen. Tuoreena palvelupisteestä ostettu broileri tai -palat on aina varminta kypsentää viimeistään seuraavana päivänä. Pakkaukset täytyy hävittää heti.

Pakastettu broileri suositellaan sulatettavaksi jääkaapissa suolaveteen upotettuna (4 rkl suolaa litraan vettä). Sulatuksessa on huolehdittava, ettei sulava neste pääse valumaan muihin elintarvikkeisiin. Varaa sulatukseen tarpeeksi aikaa: pakastebroileri sulaa noin vuorokaudessa.

Ruokatieto, valmistiski, kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Broileria myydään myös valmiiksi kypsennettynä. Kypsä broileri säilytetään jääkaapissa. Sen voi myös pakastaa.

Takaisin alkuun

Nestemäiset maitovalmisteet

Maitovalmisteet säilytetään jääkaapissa alle +8 asteessa. Iskukuumennetut maidot säilyttävät avaamattomissa pakkauksissa myös huoneenlämmössä useita kuukausia. Avattuina ne säilytetään kuten muutkin maitotuotteet.

Maitovalmisteet ottavat herkästi makuja ympäristön voimakashajuisista tai -makuisista raaka-aineista. Makuvirheitä saattavat aiheuttaa esimerkiksi sitrushedelmät, sipulit, omenat ja lanttu. Myös happi ja valo heikentävät maitovalmisteiden laatua. Maitotölkki säilytetään suljettuna ja maitokannu peitettynä jääkaapissa.

Pastöroitujen maitojen pakkauksiin on leimattu "Pakkauspäivä" ja "Parasta ennen" -päivä. Pakkauspäivä antaa tietoa tuotteen tuoreudesta. "Parasta ennen" -päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä, vaan sen jälkeenkin maito on oikein säilytettynä käyttökelpoista muutamia päiviä. Hapanmaitovalmisteiden pakkauksiin merkitään "Parasta ennen" -päiväys. Iskukuumennetut maidot säilyvät useita kuukausia avaamattomissa pakkauksissa, myös huoneenlämmössä.

Maitovalmisteita voi myös pakastaa. Piimä, viili ja jogurtti soveltuvat kuitenkin huonosti pakastukseen, sillä niiden rakenne ja koostumus muuttuvat.

Takaisin alkuun

Viljavalmisteet ja leivonnaiset

Viljavalmisteet, kuten jauhot, suurimot ja hiutaleet säilyvät parhaiten viileässä, kuivassa ja ilmavassa paikassa. Hyvä varastointilämpötila on 15 astetta. Säilytyspaikassa ei saa olla voimakastuoksuisia aineita, sillä viljavalmisteet imevät itseensä helposti hajuja. Säilyvyysaika on valmisteesta riippuen 2–12 kuukautta.

Valmiit leivonnaiset pilaantuvat nopeimmin viileässä, esimerkiksi jääkaapissa. Leivän tärkkelys muuttuu, ja leivonnaiset menettävät tuoreutensa. Kakut tai kääretortut säilytetään kuitenkin kylmässä.

Leipä säilyy pakastettuna hyvin. Se kannattaa kuitenkin pakastaa pieninä annoksina, jotta siitä voi sulattaa aina sopivan määrän.

Leipoessasi itse, älä pakkaa leipää kuumana, sillä kosteus ja lämpö lisäävät homehtumisalttiutta.

Takaisin alkuun

Kasvikset ja hedelmät

Kasvikset ja hedelmät ovat eläviä tuotteita, joiden elintoiminnot jatkuvat myös korjuun jälkeen. Kasvit hengittävät, haihduttavat vettä ja kuihtuvat. Säilytystapa vaikuttaa säilyvyyteen, ulkonäköön ja makuun. Riittävän alhainen lämpötila ja sopiva ilmankosteus ovat tärkeitä. Kullekin tuotteelle pitäisi löytää mahdollisimman sopiva paikka. Useimmille soveltuu jääkaappilämpötila, +4 astetta.

Säilytä kasvikset ja hedelmät seuraavasti:

JÄÄKAAPPi
+3 – +5 ASTetta

VIILEÄKAAPISSA
+ 10–+14 ASTEtta

Huoneenlämpö

salaatit
tilli
persilja
kaalit
juurekset
sipuli
purjo
pinaatti
omena
sitrushedelmät
päärynä
persikka
nektariini
aprikoosi
luumu
kirsikka
idut
sienet
peruna
yriti, paitsi basilika ja sitruunamelissa

tomaatti
kurkku
kurpitsa
munakoiso
avokado
paprika
varhaisperuna
basilika
sitruunamelissa
ananas
mango
melonit

banaani
tomaatti ja kurkku, jos kotona on ainoastaan kylmä jääkaappi eikä viileäsäilytystilaa

Etyleeni

Etyleeni on väritön, makeanhajuinen kaasu, jota syntyy kasvien hengityksessä.

Etyleeni nopeuttaa hedelmien kypsymistä (ja vanhenemista) ja vaikuttaa maun sekä aromin muodostumiseen.

Toiset kasvit tuottavat runsaasti etyleeniä, ja toiset ovat erittäin arkoja etyleenin haittavaikutuksille. Vauriot näkyvät muun muassa pehmenemisenä ja vihreiden kasvinosien kellastumisena, esimerkiksi salaatit ja yrtit nuukahtavat hetkessä. Myös maku voi muuttua, esimerkiksi porkkanat tulevat kitkeriksi, jos niitä on säilytetty tomaattien, omenoiden tai banaanien vieressä.

Älä säilytä etyleenille arkoja ja sitä runsaasti tuottavia kasviksia samassa paikassa:

ETYLEENILLE ARKOJA

ETYLEENIÄ RUNSAASTI TUOTTAVAT

herne
kaalit
kurpitsat
kurkut
mausteyrtit
nippuvihannekset
palkovihannekset   perunat
pinaatti
porkkana
purjo
salaatit
selleriit
kiivi

aprikoosi
avokado
banaani
hunajameloni
luumu
mango
nektariini
omenat
papaija
passionhedelmä
persikka
päärynä
tomaatti
kaikki ylikypsät, vioittuneet ja homeiset tuotteet

ruokavisa_vihannekset_syksy_luumu.jpg

Marjat

Tuoreet marjat eivät kestä varastointia. Ne homehtuvat helposti ja alkavat käydä hiivojen vaikutuksesta. Marjat käytetään heti tai pakastetaan, säilötään hilloiksi, mehuiksi tai soseiksi. Lakat, puolukat ja karpalot sisältävät runsaasti bentsoehappoa. Ne voidaan survoa ja säilyttää omassa mehussaan.

Takaisin alkuun

Kananmunat

Munat säilyvät parhaiten omassa kennossaan tylppä puoli ylöspäin, jolloin ilmarako on ylhäällä ja suojakalvo pysyy ehjänä. Kananmunille sopivin säilytyspaikka on viileäkaappi, +12–14 asteen lämpötila. Säilytyspaikan on oltava hajuton ja puhdas. Kananmunan kuori on huokoinen, joten vieraat hajut pääsevät sen läpi.

Oikein säilytettynä kananmunat pysyvät käyttökelpoisina vielä pitkään kennoissa ilmoitetun viimeisen myyntipäivän jälkeen. Sen sijaan rikottu muna säilyy huonosti, joten se kannattaa käyttää samana päivänä.

Lämpötilan vaihtelut heikentävät munien säilyvyyttä. Pakkaus vähentää munasta ilmakanavien kautta tapahtuvaa hiilidioksidin ja veden haihtumista ja estää vieraiden hajujen ja makujen siirtymistä ympäristöstä muniin.

Pahimpia maku- ja hajuvirheitä munille aiheuttavat muun muassa savustetut tuotteet, meetvursti sekä purjo ja tilli. Myös sipuleista ja hedelmistä voi siirtyä vieraita maku- ja hajutekijöitä muniin.

Takaisin alkuun

Ravintorasvat

Kaikki rasvat pilaantuvat lämmön, valon ja hapen vaikutuksesta. Tästä syystä jääkaappisäilytys ja suljettu pakkaus ovat tärkeitä. Öljy säilyy parhaiten suljetussa pullossa, pimeässä ja viileässä +10–15 asteessa. Kylmässä öljy muuttuu sameaksi, mutta kirkastuu uudelleen huoneenlämmössä. Sameneminen ei vaikuta öljyn laatuun tai käyttöön.

Voi, margariinit ja voi-kasviöljyrasvaseokset säilyvät parhaiten kuivassa, hajuttomassa ja pimeässä +4–10 asteessa. Rasvojen myyntipäällyksiin on merkitty valmistuspäivämäärä ja usein suositus viimeisestä käyttöpäivästä. Rasvoihin tarttuu helposti makuja ja hajuja voimakasaromisista tuotteista, kuten sipulista, mansikoista, kalasta tai kaalista. Ravintorasvat ovat yleensä käyttökelpoisia, jos niiden tuoksu ja maku ovat raikkaita.

Voita ja margariinia voi myös pakastaa.

Takaisin alkuun

Täyssäilykkeet

Metalliset säilyketölkit, esimerkiksi ananas- ja tonnikalasäilykkeet kannattaa säilyttää kuivassa paikassa huoneenlämmössä. Jääkaapissa on kosteutta, joka saattaa ruostuttaa tölkkejä.                 

Takaisin alkuun

Kahvi, tee ja kaakao

Ruokatieto, ruoka-aineiden säilytys, kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Kaakao pakataan tiiviisti ja säilytetään valolta suojattuna.

Kahvi kannattaa säilyttää omassa alkuperäispakkauksessaan kuivassa, pimeässä ja viileässä paikassa. Jos kahvia kuluu vähän, se kannattaa pakata tiiviisti ja säilyttää pakastimessa. Pakastettua kahvia voi annostella tarvittavan määrän suoraan suodatinpaperiin, sulkea pakkauksen uudelleen ja laittaa takaisin pakastimeen.

Ihanteellinen kahvipaketin kiertoaika on 5 –7 päivää, tällöin kahvin aromit pysyvät hyvinä ja voimakkaina. Kaikissa kodeissa kahvia ei juoda kuitenkaan niin paljoa, että kiertoaika olisi näin lyhyt. Kahvi kyllä säilyy oikeissa olosuhteissa huomattavasti pidempäänkin, mutta kahvin makuaineet tuhoutuvat auringossa tai lämpöisessä säilytyspaikassa jo muutamassa tunnissa. Jos säilyttää kahvia jääkaapissa, se täytyy pakata tiiviisti, sillä kahvin aromit tarttuvat herkästi muihin ruoka-aineisiin.

Tee säilytetään kuiva-ainekaapissa. Paperipussiin pakattu tee ja teepussit kannattaa laittaa tölkin tai rasian sisään. Kaakaojauhe kannattaa rasvaisuutensa vuoksi säilyttää valolta suojatussa viileässä ja kuivassa paikassa.

Takaisin alkuun

Kaikki artikkelit aiheesta Vältä ruokahävikkiä