Puolukkajäädyke uunijäätelön tapaan

puolukka, jäähdyke, puolukkajäähdyke

8-10 annosta

Jäädykkeeseen
1 dl vettä
1 dl sokeria
4 munan keltuaista
4 dl kuohukermaa
4 - 5 dl survottuja puolukoita
kanelia
inkivääriä
(4 cl marjalikööriä)
(sokeria)

Pohjalle
n. 10 piparkakkua 

Pinnalle
4 munan valkuaista
0,5 dl tomusokeria

Koristeluun
tomusokerilla kuorrutettuja karpaloita tai puolukoita
sitruunamelissan lehtiä
pieniä piparkakkuja

Valmista ensin jäädyke. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Kiehauta vesi ja sokeri. Vatkaa keltuaiset kevyesti vaahdoksi. Kaada sokerivesi keltuaisten joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Vatkaa seos kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma kiinteäksi vaahdoksi.

Mausta puolukkasurvos kevyesti kanelilla ja inkiväärillä. Maustamiseen voit käyttää myös marjalikööriä. Sekoita kermavaahto ja puolukkasurvos keltuaisvaahtoon. Lisää tarvittaessa sokeria.

Kaada seos kylmällä vedellä huuhdeltuun tilavuudeltaan noin 1,5 litran kokoiseen kulhoon tai vuokaan. Jäädytä jäädykettä pakastimessa noin 5 tuntia tai yön yli kunnes se on kokonaan jäätynyt.

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vaahtoon ja jatka vatkaamista hetken ajan. Paloittele piparkakut ja levitä palaset uuninkestävälle tarjoiluvadille jäädykkeen kokoiselle alalle. Kasta jäädykeastian pohja nopeasti kuumaan veteen ja kumoa jäädyke pipareiden päälle. Peitä jäädyke huolellisesti kauttaaltaan valkuaisvaahdolla.

Nosta puolukkajäädyke uuniin noin kolmeksi minuutiksi eli kunnes valkuaisvaahdon pinta on saanut hiukan väriä. Tarkkaile, että kuorrutus ei pääse palamaan. Nosta puolukkajäädyke uunista, ripottele sen pinnalle ja tarjoiluvadin reunoille tomusokeroidut puolukat, sitruunamelissat ja halutessasi pikkupiparit. Tarjoa välittömästi!

Vinkki: Piparkakkujen tilalla voi jäädykkeen pohjaksi käyttää myös muita keksejä tai ohutta sokerikakkupohjaa.

Ruokaryhmä: 
Jälkiruuat
Ruokalaji: 
Hedelmä- ja marjajälkiruuat, Jäädykkeet ja hyydykkeet
Erityisruokavalio: 
Lakto-ovovegetaristinen