Tomaatilla peitetty lahna

1,5 kg lahna
2 tl suolaa
viispippuria tai mustapippuria myllystä
2 ruukkua rucolasalaattia
15 - 20 basilikan lehteä
3 - 5 kiinteää isohkoa tomaattia
3 dl kalalientä valkoviinillä tai sitruunamehulla terästettynä
tilkka öljyä

Lisäksi
kasviksia (esim. sipulia ja fenkolia)

Pyydä kauppiasta perkaamaan kala tai tee se itse. Suomusta kala (sujauta lahna isoon muovipussiin ennen suomustusta, niin suomut eivät lentele ympäri keittiötä), poista sisälmykset ja kidukset, mutta jätä kitalaki. Huuhdo kala ja kuivaa se talouspaperilla. Nosta kala öljytylle tai leivinpaperilla peitetylle uunipannulle. Leikkaa tomaatit viipaleiksi.

Mausta kala suolalla ja pippurilla joka puolelta ja täytä vatsaontelo rucolanlehdillä tai esim. kevätsipuleilla ja tomaatin kantapaloilla. Levitä kalan pintaan basilikanlehdet ja tomaattiviipaleet niiden päälle. Kiinnitä tomaattiviipaleet cocktailtikuilla. Pirskota kalan päälle valkoviiniä tai kalalientä ja kaada loput uunipannulle. Kypsennä 180-200 asteessa uunin alaritilätasolla 40-50 minuuttia tai kunnes kala on kypsä ja selkäevä irtoaa helposti.

Lisää kypsymisen puolessa välissä pannulle kasviksia, esim. paloiteltu fenkoli ja lohkottuja sipuleita. Jos haluat että tomaattiviipaleet säilyvät kokonaisina, voit lisätä myös ne vasta kypsymisen puolessa välissä. Lisää tarvittaessa pannulle myös kalalientä.

Tarjoa lahnan lisukkeeksi keitinperunoita, kasviksia ja pannun liemi, jonka voit suurustaa esim. maissitärkkelyksellä.

Ruokaryhmä: 
Pääruuat
Ruokalaji: 
Kala- ja äyriäisruuat
Erityisruokavalio: 
Gluteeniton, Laktoositon, Maidoton, Munaton