Luomutuotteen pakkauksessa on aina valvovan viranomaisen tunnusnumero. Maataloustuotteissa tunnusnumero on esimerkiksi FI-A-004 ja jalostetuissa elintarvikkeissa FI-B. FI merkitsee, että tuote on Suomessa valvottu, A tai B viittaa valvontaa ohjaavaan viranomaiseen ja numerosarja luomuvalvonnan tehneeseen TE-keskuksen maaseutuosastoon.
Suomessa luomua valvovat viranomaiset. Maatiloja valvoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja valvontakäyntejä tekevät Työvoima- ja elinkeinokeskusten (TE-keskus) valtuuttamat tarkastajat. Luomuelintarvikkeiden valmistusta sekä luomutuotteiden maahantuontia yhdessä tulliviranomaisten kanssa valvoo Evira.
Pakollisten merkintöjen lisäksi luomutuotteissa voidaan käyttää erilaisia vapaaehtoisia luomumerkkejä, jotka helpottavat valintoja tekevää kuluttajaa.
Elintarvikepakkauksen kyljessä se kertoo että elintarvikkeen maatalousperäisistä raaka-aineista vähintään 95 % on tuotettu luonnonmukaisesti.
Luomutuotantotapaan saa viitata vain, jos valmistaja kuuluu erityiseen valvontajärjestelmään, ja jos tuotteen koostumus on vaatimusten mukainen. Aurinkomerkin käyttöoikeutta anotaan Elintarviketurvallisuusvirastolta (Evira). Merkin käyttö on vapaaehtoista ja maksutonta.
Leppäkerttumerkki kertoo Luomuliiton tuotantoehtojen mukaan tuotetuista tuotteista. Luomuvaatimusten lisäksi se edellyttää myös suomalaista alkuperää: kotimaisuusaste alkutuotteissa on 100% ja jalosteissa 75%. Merkin haltija, myöntäjä ja valvoja on Luomuliitto.
EU:n luomutunnusta saa käyttää EU:n alueella tuotettujen pakattujen elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä. Tuotteen maataloudesta peräisin olevista ainesosista 95 % on oltava luonnonmukaisesti tuotettuja.
Luomuasetusta noudattavat toiminnanharjoittajat voivat käyttää luomutuotteissaan myös EU:n luomutunnusta ja virallista tarkastusmerkintää: ” Luonnonmukainen maataloustuotanto – EY:n valvontajärjestelmä / Ekologiskt jordbruk – EG-kontrollsystem”.
Demeter-merkillä voidaan merkitä Biodynaamisen yhdistyksen tuotantoehtojen mukaisesti tuotettuja tuotteita. Kaikki biodynaamisesti tuotetut tuotteet täyttävät myös luomutuotteiden ehdot.
Reilun kaupan merkkijärjestelmä on luotu parantamaan kehitysmaiden viljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä.
Reilun kaupan ansiosta kehitysmaiden perheviljelijät pystyvät tuottamaan laadukkaita tuotteita ja vaikuttamaan omalla työllään kokonaisten yhteisöjen hyvinvointiin. Näin Reilu kauppa vähentää köyhyyttä kaupan avulla.
Tuotteiden tuotannossa noudatetaan seuraavia periaatteita:
Lähde: Reilun kaupan edistämisyhdistys ry, www.reilukauppa.fi