Kouluruoka loi nahkansa Kouluruokapäivän elämyspajassa

Kouluruokapäivä 2014 Helsingissä näytti noin viidellesadalle kävijälle nykyaikaisten kouluravintoloiden monipuolisuuden. Helsingin Kouluruokapäivä on suunniteltu pilotiksi, jonka voi toteuttaa kaikissa Suomen kouluissa, kunnissa ja kaupungeissa.

Avoimessa iltatilaisuudessa ihmiset pääsivät kokemaan ja näkemään, millaista ruokaa oppilaitoksissa nykyään tarjoillaan. Yleinen kommentti oli: ”Hyväähän tämä kouluruoka on!”

”Hyväähän tämä kouluruoka on!”

Kouluruokatastingissa tutustuttiin viiteen nykyajan kouluruokaan ja makukoulussa keskityttiin ruuan herättämiin aistielämyksiin. Lisäksi kävijät taaperosta eläkeläiseen pääsivät visioimaan kouluruuan tulevaisuutta vuonna 2020 yhdessä ruokapavelu Palmiassa työskentelevien kanssa. Lukiolaiset elämysoppaat neuvoivat tehtäväpisteillä ja olivat itse innoissaan kokemuksesta.  

”Näyttää ihan kotiruualta”

Kävijät olivat iloisesti yllättyneitä siitä, että Helsingissä 75 prosenttia kouluruuan raaka-ainesta kasvatetaan Suomessa. ELO-säätiön projektinvetäjä Sini Garam uskoo, että monen kävijöiden mielissä kouluruoka on nyt päivitetty uudelle vuosikymmenelle.

- Viitisin sataa kävijää ja kaksisataa myytyä kouluruoka-annosta olivat iloinen yllätys! Muista kaupungeista vierailleet haluavat kilvan toteuttaa vastaavan tapahtuman omissa kaupungeissaan, Garam hymyili.

Helsinkiläisen Kaisu Höltän mielestä urbaani tapahtumapaikka ja visuaalinen ilme tekivät kouluruuasta trendikkään.

"Jos kouluruoka on tällaista, ei siitä ole mitään valittamista."

- Lapseni mielestä parasta oli vadelmakiisseli. Kaikki kouluruuat olivat erittäin hyviä, nehän näyttivät ihan kotiruualta! Jos kouluruoka on tällaista, ei siitä ole mitään valittamista. Kouluruoka on muuttunut hyvin ajan mukana!, Hölttä kiitti.

”Monipuolisempaa kuin ennen”

Kellohalli goes kouluruoka! –annostaan nauttinut koululaisen äiti Sanna Häkkinen Vantaalta poikkesi Teurastamolla syömässä töiden päätteeksi. Hän toivo, että kouluruoka on monipuolista, terveellistä ja että lapsi syö sen joka päivä.

"Hyvältä maistuu härkäpapupihvi."

- Hyvältä maistuu härkäpapupihvi. En moiti oman kouluaikani ruokaa, mutta kyllähän tämä on monipuolisempaa, useampia salaattejakin. Liha-juurespata oli maistiaisista paras, kertoo Häkkinen.

Ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäki Helsingin kaupungin opetusvirastosta paljastaa, että kauden mukainen perinteinen lihapata on koulujen itsenäisyyspäivän menussa.  

Ravintolatoimikunta joka kouluun

Tiistai-aamuna Teurastamolla kokoontui ensimmäinen työpajallinen Helsingin koulujen ravintolatoimikuntia. Aamupäivän aikana neljän koulun oppilasjäsenet pohtivat yhdessä opettajiensa ja ruokapalveluhenkilöiden kanssa millaista on hyvä kouluruokailu ja miten siihen voi itse vaikuttaa.

Koululaiset myös valmistivat koululounaan itselleen Flavour Studion opetuskeittiössä ja nauttivat kasvispihvit muusilla hyvällä ruokahalulla.

Työpaja voimauttaa.

Opetuskonsultti Kirsi Verkka Helsingin opetusvirastosta kertoi, että ravintolatoimikuntia on perustettu jo noin puoleen pääkaupungin kouluista. Hänen tavoitteensa on, että parissa vuodessa toiminta saadaan käyntiin koko Helsingissä.

- Työpaja voimauttaa ja mahdollistaa hyvien käytäntöjen ideoinnin koulujen välillä, Verkka uskoi.

Vaikuttakaa koulun tasolla

Yhteisöllinen kouluruuan kehittämisen kulttuuri lähti oppilaiden aloitteesta vuonna 2011. Helsinki perusti nuorten oman sähköisen vaikuttamisjärjestelmän Ruudin, jonka kautta tuli paljon ruoka-kannanottoja.

- Mietittiin, että koulun tasolla voidaan vaikuttaa, jos vaikka makaroni on lötköä. Kouluemäntä, opettaja ja oppilaat yhdessä, Verkka totesi.

 Oppilaat saavat jo äänensä kuuluviin koulussaan.

Ruokailutilanne kartoitettiin ja Verkan mukaan työ on jo tuottanut hedelmää. Kouluruokaa ei enää ole äänestetty jatkoon, koska oppilaat saavat jo äänensä kuuluviin koulussaan.

Valmisteilla olevassa uudessa valtakunnallisessa opetussuunnitelmassa edellytetään, että kouluruokailua kehitetään koko koulun yhteistyönä.

Kouluruokapäivä omaan kuntaan?

Kouluruokapäivän järjestivät yhteistyössä Helsingin kaupungin opetusvirasto, Tukkutori, Flavour Studio, Ruokatieto, Palmia ja ELO-säätiö.

Päivän opit, materiaalit ja tuotteet kerätään yhteen paikkaan kouluruokailu.fi -sivustolle, josta koulut, vanhempainyhdistykset ja ruokapalvelut saavat apua ja innostusta omien tapahtumien järjestämiseksi. (Ruokatieto – Laura Lounasheimo)