Pienjuustolan menestyksen avain on lähiruuan arvostus

Pienjuustoloiden määrä Suomessa on ollut viime vuosina hienoisessa kasvussa, ja juustot pääsevät hyvin kauppojen hyllyille. Upeita juustoerikoisuuksia valmistetaan joka maakunnassa.

Suomen pienjuustolayhdistyksen sihteeri Erkki Vasara näkee juustoloiden tulevaisuuden valoisana. Lähiruokaa arvostetaan, ja se näkyy juustoloiden toiminnassa.

"Kauppiaat ottavat pienjuustoloiden tuotteita hyvin myyntiin."

– Kauppiaat ottavat pienjuustoloiden tuotteita hyvin myyntiin. Oma maakunta on monen pienjuustolan päämarkkina-alue, mutta muutamien juustoloiden tuotteet ovat myös valtakunnallisessa jakelussa, Vasara sanoo.

Tuorejuustot suosituimpia

Pysyäkseen valikoimassa, juustojen, jogurttien, sorbettien ja jäätelöiden täytyy myydä. Ja juuri tällä hetkellä heikko taloudellinen tilanne heijastuu pienjuustoloiden kauppaan.

– Taloudellisesti vaikea tilanne näkyy kulutuksessa, pienjuustoloiden juustot ovat erikoistuotteita. Myös tuontijuustot koetaan haasteeksi erikoisjuustojen markkinassa.

Kaksi kolmesta pienjuustolasta tekee tuorejuustoa kuten leipäjuustoa ja munajuustoa, ja kolmannes valmistaa kypsytettyjä juustoja.

Erityisesti juhlapyhät ovat sesonkiaikaa juustoille. Maantieteellisesti juustoa valmistuu tasaisesti ympäri Suomen.

 Kutunjuustoa tehdään Satakunnassa ja Hämeessä.

– Juustoloita on ihan joka puolella maata Lappia myöten.  Leipäjuustoa valmistetaan eniten Länsi-Suomessa ja Kainuussa, kutunjuustoa tehdään Satakunnassa ja Hämeessä, Vasara kuvailee.

Tuore raakamaito tulee läheltä

Pieniä juustoloita perustettiin Vasaran mukaan tiuhaan 1980-luvulla, kun maidolle asetettiin tuotantokiintiöt. Ylijääneestä maidosta valmistettiin tiloilla leipäjuustoa suoramyyntiin tai lähialueen kauppoihin. Nyt suurin osa päätoimisien juustoyritysten maidosta tulee oman tilan ulkopuolelta.

– EU-jäsenyyden myötä pienjuustoloiden määrä kolminkertaistui nopeasti, ja lukumäärä hipoi sataa 2000-luvulle tultaessa, kunnes se alkoi taas laskea. Nyt määrä on jälleen nousussa.

Pieniä maidonjalostajayrityksiä on tällä hetkellä kuutisenkymmentä, joista 50 valmistaa juustoja. Kymmenkunta yritystä valmistaa jäätelöä. Kun maidon jalostetaan Suomessa yli 2 miljardia litraa vuodessa, niin pienjuustoloissa siitä käytetään yhteensä arviolta 20 miljoonaa litraa, yksi prosentti kaikesta maidosta.

– Pienjuustola on alle kaksi miljoonaa litraa maitoa jalostava juustola. Sekin on vielä tosi iso juustola. Yleensä pienjuustolat lähtevät muutamasta kymmenestätuhannesta litrasta puoleen miljoonaan maitolitraan, Vasara kertoo. 

Pieni voi kasvaa suureksi

Pienjuustoloissa työskentelee kaikkiaan muutamia satoja ihmisiä. Suurin kynnys juustoyrityksen kasvamiselle on ulkopuolisen työvoiman palkkaaminen.

Pienjuustoloissa työskentelee kaikkiaan muutamia satoja ihmisiä. 

– Kun siitä pääsee yli, niin kasvu on helpompaa. Useita yrityksiä hoitavat yrittäjäpariskunnat tai yrittäjä yksin.

Tällä hetkellä juustoloissa huolettaa elintarvikeyrityksiin kaavailtu OIVA-valvontajärjestelmä. Oivahymy-valvontatietojen julkistaminen on jo käynnissä ruokakaupoissa ja ravintoloissa. 

– Turhaa ja päällekkäistä valvontaa tulisi välttää, ja valvonnassa tulisi huomioida toiminnan pienuus. Säädöksin tai vaatimusten joustamattomuudella ei saisi vaikeuttaa yritysten toimintaa, Vasara katsoo.

Uusi opas kuvaa työt ja luvat

Vasaran mukaan pienjuustolayrittäjät tekevät paljon yhteistyötä, esimerkiksi rahtityötä toisilleen.

"Yrittäjät ovat kiinnostuneita alan kehittämisestä."

 – Yrittäjät ovat kiinnostuneita alan kehittämisestä, jota tarvitaan muun muassa logistiikassa ja markkinoinnissa, Vasara sanoo.

Alan kehittämiseksi Suomen pienjuustolayhdistys järjestää koulutuksia ja tapahtumia ja valvoo yritysten etuja. Yhdistys muun muassa osallistuu juustojen laatukilpailuun ja näyttelyyn sekä jakaa vuosittain suomalaisen juuston edistämistyöstä Caseus Fennicus -palkinnon.

– Mikäli juustoalan yrittäjyys kiinnostaa, niin kannattaa lukaista juuri ilmestynyt hyvien käytäntöjen opas. Yhteistyössä Hämeen ammatti-instituutin kanssa laaditussa oppaassa on kuvattu hyvin, mitä pienjuustolan yrittäjän tulee ottaa selville. Yhdistykseen voi aina olla yhteydessä, jos työ pienjuustolassa kiinnostaa, Vasara kannustaa. (Ruokatieto – Kaisu Meronen)