Andien alkuperäiskasveille etsitään ruokakäyttöä Turun ja Perun yhteistyöllä

Turun yliopiston tutkijat auttavat La Molinan maatalousyliopistoa Perussa kehittämään Andien alkuperäisruuan tutkimusta ja hyödyntämistä. Alihyödynnettyjen kasvien joukosta voi löytyä paitsi ravintoa, myös terveysvaikutteisia raaka-aineita vientiin.

Suomalaista elintarvikealan osaamista ja tutkimuskokemusta viedään Etelä-Amerikkaan, jotta paikalliset oppivat siirtämään monitieteellistä tutkimustietoa yhteiskunnan ja paikallisten elintarvikeyritysten hyödynnettäväksi. Perustutkimuksen tulee kohdata soveltava tutkimus, jotta myös yritysten ja rahoittajien mielenkiinto herää.

Perustutkimuksen tulee kohdata soveltava tutkimus.

La Molinaan perustetaan elintarviketieteiden tohtorikoulutusohjelma sekä osaamiskeskus ja hanketta rahoittaa Suomen ulkoministeriö. Mallina käytetään erityisesti Turun yliopiston kokemusta elintarvikealan kehittämisestä osana Elintarvikekehityksen osaamiskeskusohjelmaa 2007 - 2013.

Yhteistyö ruokayritysten kanssa alussa

La Molina ja Turku ovat tehneet yhteistyötä jo 19990-luvulta. Koordinaattori Jaakko Korpela Turun yliopistosta kertoo paikanpäältä, että uuden koulutusohjelman rakentamiseen liittyy vahvasti myös La Molinan elintarviketieteiden tutkimuskapasiteetin ja -osaamisen kasvattaminen. Turkulaiset kouluttavat maatalousyliopiston opetus- ja tutkimushenkilökuntaa.

Perussa on ollut hyvin vähän yhteistyötä julkisten yliopistojen ja yritysten välillä. Yliopistojen rooliksi nähdään yksinomaan uusien osaajien tuottaminen.

La Molinan elintarvikealan tohtorikoulutusta rakentavan työryhmän johtaja Particia Glorio toivoo saavansa uusia ideoita hyödynnettäväksi uudessa tohtorikoulutusohjelmassa, jonka on tarkoitus olla paras mahdollinen koulutusohjelma tulevaisuuden elintarviketieteilijöiden koulutukseen Perussa.

Alkuperäiskasveilla terveyttä

Andien alkuperäiskasveissa on paljon potentiaalia terveyttä edistävinä elintarvikkeina ja elintarvikkeiden ainesosina. Perulaiset esittelivät turkulaisille muun muassa Andien viljojen käyttöä leivässä ja sacha inchi -kasvia, josta saatava öljy on vastikään hyväksytty uuselintarvikkeeksi Euroopassa.

Kasvin tuottamissa pähkinöissä on runsaasti omega-3, omega-6 ja omega-9-rasvahappoja.

Kasvin tuottamissa pähkinöissä on runsaasti omega-3, omega-6 ja omega-9-rasvahappoja sekä antioksidanteista A- ja E-vitamiinia. Pähkinöitä voidaan Korpelan mukaan käyttää sellaisenaan, mutta vahvan maun vuoksi ne useammin puristetaan öljyksi.

- Miedon ja pähkinäisen makuista öljyä voi käyttää ravintolisänä ja ruuanlaitossa, esimerkiksi salaatinkastikkeena, Korpela valottaa.

Andien alihyödynnettyihin kasveihin kuuluu monia hedelmiä, juuri- ja mukulakasveja, palkokasveja ja viljoja. Hedelmistä Korpelan tähtäimessä ovat muun muassa aguaymanto, caimito, cocona, granadilla ja marañón, juuri- ja mukulakasveista achira, arracacha, dale dale ja ñame sekä alkuperäisperunalajikkeet, palkokasveista ñuña ja Andien lupiini tarwi sekä viljoista jo Suomessakin hieman tuttu kinoa, amarantti ja kanihua.

Ruokakasvien laajempi hyödyntäminen elää juuri nyt kasvukauttaan. Tämä näkyy Perussa uusien paikallisten tuotteiden kehityksenä ja toisaalta viennin kasvuna.

- Hyvänä esimerkkinä buumista on kinoa, joka vasta viime vuosina on tullut myös eurooppalaisten kuluttajien tietoisuuteen, vaikka kasvia on viljelty ruokakäyttöön jo tuhansia vuosia, Korpela toteaa.

Kehitystyön tuloksilla pyritään vaikuttamaan paikallisen väestön ruokaturvan ja kasvattaa maatalousväestön elinkeinomahdollisuuksia. Korpela kuitenkin uskoo, että projektin oheistuotteena tietämys Andien alkuperäiskasveista lisääntyy myös Suomessa, ja se luo uusia kiinnostavia kohteita elintarvikealan tutkimukselle.

"Uusia kiinnostavia kohteita elintarvikealan tutkimukselle."

- Tällä hetkellä Suomessakin on jo saatavilla ainakin kinoan, amarantin ja kanihuan siemeniä, macaa, ja lukuisia eksoottisia hedelmiä. Perun elintarvikevienti painottuu vähän jalostettuihin raaka-aineisiin, mutta jatkossa voimme ehkä odottaa myös uusia eurooppalaisille kuluttajille suunnattuja tuotteita, Korpela ennakoi.
(Ruokatieto)