Aamiainen kymmenessä minuutissa on suomalaista arkea

Suomalaiset syövät aamiaisensa pikapikaa. Puolet kansasta sijoittaa arkiaamustaan viisiminuuttisen yöllisen paaston rikkomiseen, kun joka kymmenes sanoo selviävänsä aamiaisesta minuutissa. Viikonloppuisin kymmenen minuutin aamupalan nauttijoiden määrä nousee arjen 35 prosentista 42 prosenttiin.

Yli kaksikymmentä minuuttia aamupalasta nauttivia on viikonloppuisinkin alle kymmenesosa suomalaisista. Kun aikaa on, viihdytään aamupalalla 10 – 20 minuuttia.

Nopeasti ja täyttävästi

Aamiaisen menu valitaan ennen kaikkea maukkauden ja nopeuden perusteella. Nälän pitäminen, terveellisyys ja luonnolliset raaka-aineet kiinnostavat myös suurinta osaa suomalaisia. Aamupalan suomalaisella alkuperällä on merkitystä 68 prosentille ihmisistä.

Smoothie on vakiintunut hieman alle kymmenesosan aamuihin.

 Perusaamiaiseen kaksi kolmasosaa suomalaisista haluaa leipää ja kahvia. Reipas kolmannes syö jogurttia, puuroa tai hedelmiä ja marjoja. Smoothie on vakiintunut hieman alle kymmenesosan aamuihin.

Arki ja viikonloppu eivät aamiaispöydässä muuten juuri eroa toisistaan, mutta leivonnainen tai muu makea yli tuplaa suosionsa arjen 7 prosentista viikonlopun 20 prosenttiin.     

Joka kolmas jättää usein väliin

Joka kolmas suomalainen kertoo, että syö aamupalan arkena satunnaisesti tai ei lainkaan. Heistä 9 prosenttiyksikön osuus ei syö aamupalaa koskaan arkena eikä viikonloppuna. 

Ehdottomasti joka päivä aamupalasta nauttii kuitenkin 67 prosenttia ihmisistä. Heidän joukossaan on etenkin aamuvirkkuja, naisia, koulutettuja ja yli 45-vuotiaita suomalaisia. Vanhempiensa luona asuvat nuoret yleensä syövät aamupalaa, mutta muuten alle 45-vuotiaat syövät aamulla epäsäännöllisemmin. Aamuihmisenä itseään pitää joka viides suomalainen. Yli kolmasosa on iltavirkkuja ja puolet kertoo aktiivisuutensa riippuvan päivästä. 

Aikaisemmissa tutkimuksissa aamupalan väliin jättäminen on yhdistetty muun muassa suurempaan riskiin kerätä ylipainoa ja sairastua tyypin 2 eli aikuisiän diabetekseen. Vaikutuksen arvioidaan perustuvan siihen, että harvoin aterioivat tekevät keskimäärin epäterveellisempiä ruokavalintoja ja saavat ylimääräistä energiaa välipalanapostelusta.   

 Aamurutiineihin toivotaan rauhaa

Jopa 62 prosenttia vastaajista kertoi, että aamupala nautitaan mieluiten omassa rauhassa. Lähes 40 prosenttia viettää aamut perheen kanssa seurustellen, uutisia ruudulta tai paperilehdestä lukien tai aamu-tv:tä katsoen.

Lapsiperheistä 57 prosentissa tarvitaan aamupatistelua.

Lapsien patistelu oli osa aamupalarutiineja joka kuudennelle vastaajalle. Lapsiperheistä 57 prosentissa tarvitaan aamupatistelua.

Tässä miesten ja naisten aamut ilmeisesti hieman eroavat, sillä vaikka 9 prosenttia kaikista vastaajista toivoi yhteistyöhaluisempia lapsia aamujensa piristykseksi, korostui naisten toivelistalla halu saada enemmän aikaa itselle sekä vähemmän velvollisuuksia. Miehet puolestaan toivoivat hyväntuulisempaa puolisoa ja hellyydenosoituksia.

Tutkimuksen teki Evidens internet-paneelissa syyskuussa 2014. Fazerin tilaamaan kuluttajakyselyyn vastasi 1 172 suomalaista. (Ruokatieto)

Julkaistu 6.10.2014.