Yhdeksän kymmenestä voisi välttyä diabetekselta

Jopa 90 prosenttia tyypin 2 diabeteksesta ja 70 prosenttia sepelvaltimotaudeista olisi ehkäistävissä, mikäli keskeiset riskitekijät reivattaisiin myönteiseen suuntaan. Nyt kolesteroli ja verenpaine näyttävät päinvastoin nousevan.

Samat riskitekijät vaikuttavat yhtä aikaa useisiin eri sairauksiin. Suojaavia tekijöitä ovat terveellinen ravinto, riittävä liikunta ja painonhallinta.

Riskitekijät vaikuttavat yhtä aikaa useisiin eri sairauksiin.

Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut tavoitteen, että alle 70-vuotiaiden kuolleisuus sydäntauteihin, aivohalvauksiin, syöpiin, keuhkoahtaumatautiin ja diabetekseen vähenee jäsenmaissa neljänneksellä vuoteen 2025 mennessä.

Sydänkuolleisuus nousee

Ylijohtaja Erkki Vartiainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta uskoo, että näiden kroonisten sairauksien ehkäisy onnistuu Suomessa, mikäli muutokset keskeisissä riskitekijöissä kehittyvät myönteiseen suuntaan.

- Tällä hetkellä ennuste näyttää, että pitkään jatkunut lasku sepelvaltimotautikuolleisuudessa pysähtyy tai kääntyy jopa nousuun. Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että väestön keskimääräinen kolesterolitaso on noussut, ja myös verenpaineessa on tapahtunut muutoksia epäedulliseen suuntaan, Vartiainen varoittaa.

Ytimeen kertyvä rasva haittaa

Professori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta korostaa painonhallinnan merkitystä, sillä ylimääräinen rasvakudos on aina riskitekijä. Erityisesti rasvan varastoituminen sisäelinten ympärille, kuten sydämen ulkopinnalle, lihaskudokseen ja maksaan, altistaa tyypin 2 diabetekselle ja valtimotaudeille.

"Ylimääräinen rasvakudos on aina riskitekijä."

- Tällaista rasvaa voidaan tehokkaasti vähentää liikunnalla ja vaihtamalla kovat rasvat pehmeään, hän kertoo.

Uusitupa muistuttaa, että ylipaino on vahvasti yhteydessä etenkin tyypin 2 diabeteksen riskiin. Sisäelinten ympärille kertyvä rasva liittyy kiinteästi sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin, joskaan sen lopullista merkitystä ei vielä täysin tunneta.

- Jo yhden kilon painonpudotus vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä noin seitsemän prosenttia, Uusitupa rohkaisee.

Terveet elintavat päihittävät lääkkeet

Suomessa noin puoli miljoonaa ihmistä sairastaa diabetesta. Jonkinasteinen sokeriaineenvaihdunnan häiriö on jopa 30 - 40 prosentilla väestöstä. Tyypin 2 diabetes yleistyy räjähdysmäisesti joka puolella maailmaa, ja vuonna 2035 diabeetikoita arvioidaan olevan maailmassa jo 590 miljoonaa.

Uusituvan mukaan pitkäaikaiset seurantatutkimukset osoittavat, että tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä terveelliset elintavat ovat ylivoimaisia. Ne ovat tehokkaampia kuin paras mahdollinen tällä hetkellä tarjolla oleva diabeteksen lääkehoito ja ajavat jopa diabeteksen perinnöllisen riskin ohi.

"Terveellinen pohjoismainen ruokavalio ehkäise."

Liikunnan ja painonhallinnan ohella ratkaisee ravitsemus. Terveellinen pohjoismainen ruokavalio ehkäisee diabeteksen lisäksi muitakin keskeisiä kansansairauksia. Keskeistä on riittävä kuidun saanti, pehmeän rasvan suosiminen ja runsas kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö.

Henkilökohtaista vastuuta ei voi ulkoistaa

Sekä Uusitupa että Vartiainen toivovat elintarviketeollisuuden osallistuvan kroonisten kansansairauksien ehkäisytalkoisiin. Elintarviketeollisuus on avainasemassa esimerkiksi suolan käytön vähentämisessä, ja myös teollisuuden rasvavalinnoilla on keskeinen kansanterveydellinen merkitys.

Matti Uusitupa uskoo, että kolmannen sektorin rooli tulee terveyden edistämistyössä entisestään korostumaan. Esimerkiksi Sydänliiton ja Diabetesliiton yhteinen Sydänmerkki kattaa tällä hetkellä jo noin 2 000 elintarvikkeen valikoiman.

- Sydänmerkillä on vahva terveellisiä elintarvikevalintoja ohjaava merkitys, Uusitupa sanoo.

"Yhteiskunta voi parhaimmillaan tehdä terveelliset elintapamuutokset helpommiksi."

THL:n järjestämässä Kansanterveyspäivässä viime viikolla puhuneet asiantuntijat katsovat, että yhteiskunta voi parhaimmillaan tehdä terveelliset elintapamuutokset helpommiksi. Viime kädessä vastuu valinnoista on kuitenkin henkilökohtainen.

- Vastuuta omasta terveydestä ei voi ulkoistaa, sillä kukaan ei voi liikkua tai syödä puolestasi. Lasten kohdalla korostuu tietysti vanhempien vastuu. Parhaimmillaan terveellinen elämä on osa tavallista arkea, Uusitupa muistuttaa. (Ruokatieto – Krista Korpela-Kosonen)

Julkaistu 11.11.2014