© Ruokatieto Yhdistys ry 2022
Vanha Talvitie 2 A 16
(käynti kulmasta Työpajankadun puolelta)
00580 Helsinki
etunimi.sukunimi@ruokatieto.fi
Koostettu ainesosa merkitään ainesosaluetteloon joko:
Kuitenkin allergiaa ja intoleransseja aiheuttavat aineet ilmoitetaan aina.
Seuraavissa tapauksissa koostetun ainesosan sisältämiä aineita ei tarvitse ilmoittaa. Kuitenkin allergiaa ja intoleransseja aiheuttavat aineet ilmoitetaan aina.
Tapausesimerkkejä tavoista merkitä koostettuja ainesosia löytyy Eviran Elintarviketieto-oppaan sivulta 65.
Esimerkki: Täytepitko
Täytepitko sisältää useita koostettuja ainesosia:
Vaihtoehto 1. Koostetut ainesosat mainitaan omilla nimillään.
Ainesosat: Vehnäjauho, vadelma-omenatäyte (sokeri, vadelma, omena, vesi, muunnettu tärkkelys, väri E 120), aprikoosinmakuinen täyte (sokeri, vesi, aprikoosinsydän, muunnettu tärkkelys, manteliaromi), kasvimargariini (osittain kovetettu kasvirasva (rypsi), rypsiöljy, vesi, suola, aromi), sokeri, kananmuna, vesi, hiiva, suola ja mausteet.
Vaihtoehto 2. Koostetut ainesosat mainitaan muiden ainesosien joukossa.
Ainesosat: Vehnäjauho, sokeri, vesi, vadelma, omena, osittain kovetettu kasvirasva (rypsi), rypsiöljy, kananmuna, aprikoosinsydän, muunnettu tärkkelys, hiiva, suola, mausteet, manteliaromi ja väri E 120.
Koostetun ainesosan sisältämät lisätyt vitamiinit ja kivennäisaineet ilmoitetaan ainesosaluettelossa.
Koostetun ainesosan sisältämät lisätyt vitamiinit ja kivennäisaineet ilmoitetaan ainesosaluettelossa.
Lisäaineet, kuten emulgointi- ja stabilointiaineet ja hapettumisenesto- ja happamuudensäätöaineet merkitään ainesosaluetteloon, kun niillä arvioidaan olevan merkitystä koko elintarvikkeen säilymiseen, koostumukseen tai laatuun.
Mikäli koostettu ainesosa sekoittuu lopullisen elintarvikkeen joukkoon, sen lisäainepitoisuudet laimenevat. Silloin ne tuskin enää vaikuttavat lopputuotteessa. Tästä poikkeuksena aromit ja ehkä värit. Arvio tehdään tapauskohtaisesti.
Esimerkki 1. Pullataikinan margariini
Esimerkki 2. Minipaistostaikinan perunahiutaleet
Ainesosat: peruna, emulgointiaine E 471, stabilointiaine E 331, hapettumisenestoaineet E 304, E 223, mausteuute.
Esimerkki 3. Juustohyydykekakun tuorejuusto
Kakun muut ainesosat ovat rahka, kerma, vaniljakastike ja liivate.
Tuorejuuston ainesosat: maito, kerma, suola, sakeuttamisaineet E 415, E 407, säilöntäaine E 202 ja hapate.
Esimerkki 4. Laktoositon UHT-vispikerma täytekakun päällä
Ainesosat: iskukuumennettu laktoositon kerma, stabilointiaine karrageeni.
Esimerkki 5. Gluteeniton jauhoseos leivän valmistuksessa
Kun koostettu ainesosa jää lopputuotteessa omaksi komponentikseen, esimerkiksi elintarvikkeen pinnalle, sen lisäaineet vaikuttavat edelleen lopputuotteessa. Niinpä lisäaineet yleensä merkitään ainesosaluetteloon.
Merkinnästä voidaan kuitenkin luopua, mikäli valmistaja pystyy perustelemaan, etteivät kyseiset lisäaineet enää vaikuta lopullisessa tuotteessa.
Esimerkki: Hillo pitkon pinnalla
Hillon lisäaineet merkitään ainesosaluetteloon, koska:
Kuva: Ruokatieto
Kuvalinkit
[1] https://www.ruokatieto.fi/ruokafakta/elintarviketieto-esiin/ainesosaluettelo/koostetut-ainekset-avataan-raaka-aineikseen
[2] http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2004/20041084#Pidp1814656