Ruokatieto Yhdistys
Published on Ruokatieto Yhdistys (https://www.ruokatieto.fi)

Etusivu > Ruokakasvatus > Lupa kokata - elintarvikehygienian perusteet > Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät > Kemialliset vaarat > Kemialliset vaarat

Kemialliset vaarat

Valmiiseen syötävään elintarvikkeeseen voi päätyä siihen kuulumattomia kemiallisia aineita monella tavalla. Nämä voivat aiheuttaa kemiallisen vaaran joko välittömästi, kuten korvasienen aiheuttama ruokamyrkytys tai pitkällä aikavälillä, kuten elimistöön kertyvät ympäristömyrkyt.

Esimerkkejä
Raaka-aineiden luontaiset myrkyt Sienten (erityisesti korvasienen) myrkyt
Mikrobien aineenvaihduntatuotteina erittämät myrkyt Bakteeritoksiinit, mykotoksiinit
Ympäristömyrkyt Elohopea, dioksiini, lyijy, kadmium
kasvinviljelyssä käytettävien kemikaalien jäämät Torjunta-aineet
Tuotantoeläinten lääkejäämät Antibiootit
Astioista tai pakkauksista siirtyneet aineet Alumiini, muovien pehmittimet
Yliherkkyyttä aiheuttava ainesosa, jota ei mainita pakkausmerkinnöissä Pähkinä, kala, maito
Pesuaine, laitteiden voiteluaine tai muu tuotteeseen täysin kuulumaton kemiallinen aine  

 

01.2021

© Ruokatieto Yhdistys ry 2022
Vanha Talvitie 2 A 16
(käynti kulmasta Työpajankadun puolelta)
00580 Helsinki
etunimi.sukunimi@ruokatieto.fi
Ruokatiedon tietosuojaseloste
  • Etusivu
  • Ruokakasvatus
  • Ajassa
  • Ruokakulttuuri
  • Ruokafakta
  • Pikaopas
  • Yhdistys

Lähde verkko-osoite: https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet/elintarvikkeiden-hygieniaa-uhkaavat-tekijat/kemialliset-vaarat