© Ruokatieto Yhdistys ry 2022
Vanha Talvitie 2 A 16
(käynti kulmasta Työpajankadun puolelta)
00580 Helsinki
etunimi.sukunimi@ruokatieto.fi
Jos ulkomaista raaka-ainetta on käytetty Suomessa valmistettuun elintarvikkeeseen, ei valmistusaineiden alkuperää yleensä tarvitse ilmoittaa, esimerkiksi hillot ja lihapyörykät.
Jokainen kananmuna leimataan maakoodilla ja numerosarjalla, joka kertoo tuotantotavan ja tuottajan seuraavasti:
Suomen maatunnus = FI
0 = luomutuotanto
1 = ulkokananala (ei Suomessa)
2 = lattiakanala
3 = virikehäkkikanala/pienryhmäkanala
Vuoden 2012 alusta varustelemattomia häkkikanaloita ei enää ole käytössä.
Pakkaukseen merkitään laatuluokka, munien määrä ja koko, parasta ennen -päivämäärä, tuotantotapa ja keskipaino.
Kasvisten pakkaukseen on merkittävä pakkaaja, alkuperämaa eli maa, jossa tuote on viljelty, laatuluokka, nettopaino ja tuotteen nimi, jos sisältö ei ole näkyvissä.
Irtomyynnissä olevien kasvisten läheisyydestä on löydyttävä merkinnät alkuperämaasta ja laatuluokasta.
Hyvää Suomesta -merkki on vapaaehtoinen ruuan alkuperämerkki, joka kertoo kuluttajalle yhdellä vilkaisulla:
Kotimaisia kasviksia voi merkitä vapaaehtoisella Puhtaasti kotimainen -sirkkalehtilipulla. Merkkiä voi käyttää Suomessa viljellyistä kasviksista ja kasvijalosteista, joiden raaka-aine on täysin kotimaista ja laatu ykkösluokkaa. Laatumerkin käyttäjä sitoutuu noudattamaan hyviä tuotantomenetelmiä.
Avainlippu on vapaaehtoinen Suomessa valmistetulle tuotteelle tai palvelulle tarkoitettu alkuperämerkki. Myöntämisperusteita ovat suomalainen valmistus sekä omakustannushinnasta laskettava kotimaisuusaste ja palveluiden kohdalla myös omistajuus ja pääkonttorin sijainti.