© Ruokatieto Yhdistys ry 2022
Vanha Talvitie 2 A 16
(käynti kulmasta Työpajankadun puolelta)
00580 Helsinki
etunimi.sukunimi@ruokatieto.fi
Suojaravintoaineita ovat vitamiinit, kivennäisaineet ja proteiinit. Tässä osiossa tutustutaan kivennäisaineiden, vitamiinien sekä kuidun tarpeeseen ja merkitykseen elimistön toiminnassa. Proteiineista löytyy tietoa "Energiaravintoaineet"-otsikon alta.
Monien suojaravintoaineiden saanti voi suomalaisilla olla puutteellista jos ruokavalio on yksipuolinen, eikä kasviksia, hedelmiä ja marjoja syödä riittävästi (n. 500 g päivässä). Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää seuraaviin ravintoaineisiin:
Kasvissyöjien tulee ruokavaliosta riippuen kiinnittää huomiota:
Erityisesti vegaanien tulee kiinnittää huomiota yllä mainittujen kriittisten ravintoaineiden saantiin. Puutteita voi esiintyä myös muilla kasvissyöjillä, mutta tarve on hyvä arvioida yhdessä asiantuntijan kanssa.
Kuvalinkit
[1] https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/ravitsemus-ja-ruuan-valinta/suojaravintoaineet/vitamiinit
[2] https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/ravitsemus-ja-ruuan-valinta/suojaravintoaineet/kivennaisaineet
[3] https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/ravitsemus-ja-ruuan-valinta/suojaravintoaineet/ravintokuitu