© Ruokatieto Yhdistys ry 2022
Vanha Talvitie 2 A 16
(käynti kulmasta Työpajankadun puolelta)
00580 Helsinki
etunimi.sukunimi@ruokatieto.fi
Helpointa se on silloin, kun ruokavalioon kuuluu monipuolisesti kasviksia, vaihdellen eri kalalajeja ja kohtuullisesti lihaa. Runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio keventää samalla ympäristökuormaa.
Hyvässä ruokavaliossa suositaan vähän käsiteltyjä perusruoka-aineita sesongin [1]mukaan. Ne ovat maukkaita, ja niissä on ravintoaineita eniten tallella.
Kehosi voi hyvin, kun saat laadukasta ja täysipainoista ruokaa – siinä on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita suhteessa energiamäärään. Jätä karkit, leivokset, keksit, sipsit ja limut vähemmälle. Niissä on pelkkää energiaa.
Ravitsevat valinnat ovat helppoja kun käytät apunasi lautasmallia [2] ja ruokakolmiota [3]. Alla olevasta taulukosta näet, mitä ruoka-aineita sinun kannattaa suosia, mitä vaihtaa terveellisempään vaihtoehtoon ja mitä välttää. Säännöllisellä ateriarytmillä, monipuolisella ruokavaliolla ja kohtuullisuudella pääset jo pitkälle.
Kuvalinkit
[1] https://www.ruokatieto.fi/node/370
[2] https://www.ruokatieto.fi/node/780
[3] http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokavisa-vastuullisuus-ruokaketjussa/ravitsemus