Ruokatieto Yhdistys
Published on Ruokatieto Yhdistys (https://www.ruokatieto.fi)

Etusivu > Ruokakasvatus > Ruuan reitti - ruokakasvatusta alakouluille > Kasvisten reitti > Keskustelunaiheita tunneille > Keskustelunaiheita tunneille

Keskustelunaiheita tunneille

vihannekset_laatikoissa.jpg

Ruokatieto, Vihanneksia, Johannes Jansson/norden.org

YLEISIÄ

  • Mitä kasviksia sinä olet syönyt tänään?
  • Mikä marja, hedelmä tai vihannes on oma suosikkisi? Mitä ruokalajeja siitä voi valmistaa?
  • Mitä syötäviä kasveja kotonasi, kotipihassasi, mökillä tai mummolassasi kasvaa?
  • Mitä eroa on luomulla ja villillä ruualla? Mitä villiruokaa olet kerännyt? Mitä kasvisten luomutuotanto tarkoittaa käytännössä?
  • Kuka kotonasi vastaa ruuanlaitosta? Miten olet osallistunut ruuanvalmistukseen? Kenen kanssa olet valmistanut ruokaa? Mikä on erikoisin paikka, missä olet valmistanut ruokaa?

 

1.-2. LK

  • Mitkä julisteen alaosassa olevista kasviksista tunnistat?
  • Mistä kaikkialta kasviksia voi ostaa tai hankkia ruokakaupan lisäksi?
  • Nimetkää kasviksia, jotka ovat väriltään punaisia, keltaisia, oransseja, vihreitä jne. Lajitelkaa kasviksia oppilaiden määrittelemien kriteerien mukaan (sesonki, väri, kasvupaikka, koko jne.)

 

3.-4. LK

  • Mitkä puutarhakasvit kasvavat maan alla, mitkä maan pinnalla ja mitkä korkeammalla?
  • Miksi joitain tuotteita kasvatetaan kasvihuoneissa? Mitä vihanneksia voi viljellä ympäri vuoden kasvihuoneissa?
  • Mitä kasviksia Suomeen tuodaan muista maista?
  • Osa kasviksista menee ruokatehtaaseen. Mitä kaikkea niistä tehdään?

 

5.-6. LK

  • Mitä kasviksia syöt yleensä aamiaisella? Tutkikaa yhdessä kuinka paljon kaupan marjajogurteissa on sokeria ja kuinka paljon siinä on marjoja? Verratkaa marjajogurttia luonnonjogurttiin ja marjoihin.
  • Kuinka paljon kasviksia suositellaan syötäväksi päivittäin? Mitä muuta tulisi ottaa huomioon määrän lisäksi? Mitä hyötyä kasvisten syönnistä on? Millä tavoin saat lisättyä kasviksia päivän jokaiselle aterialle? Keksi erilaisia kasvisvälipaloja.
  • Jaotelkaa hedelmiä ja marjoja eri kriteerien perusteella, kuten sokeri, C-vitamiini yms.
  • Miten kasvisten kypsentäminen vaikuttaa niiden ravinto-ainekoostumukseen? Mitä hyötyä kypsentämisestä saattaa olla? Entä haittaa? Miksi ulkomaiset pakastemarjat tulee kypsentää?
  • Missä kasviksia tulisi säilyttää kotona? Mitä tuotteita ei kannata laittaa jääkaappiin ja miksi?
© Ruokatieto Yhdistys ry 2021
Vanha Talvitie 2 A 16
(käynti kulmasta Työpajankadun puolelta)
00580 Helsinki
etunimi.sukunimi@ruokatieto.fi
Ruokatiedon tietosuojaseloste
  • Etusivu
  • Ruokakasvatus
  • Ajassa
  • Ruokakulttuuri
  • Ruokafakta
  • Pikaopas
  • Yhdistys

Lähde verkko-osoite: https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruuan-reitti-ruokakasvatusta-alakouluille/kasvisten-reitti/keskustelunaiheita-tunneille