Ruokatieto Yhdistys
Published on Ruokatieto Yhdistys (https://www.ruokatieto.fi)

Etusivu > Ruokakulttuuri > Nykypäivän ruokajuhla > Vuodenajat > Syksy > Syyssadon juhlaa > Syyssadon juhlaa

Syyskesä on sadonkorjuun juhlaa [1]

Säilöntä, sienet, purjo, etikkasienet, Jaakko Martikainen/Sre
Kasvikset ovat tuoreena maukkaimmillaan ja arvokkaat ravintoaineetkin vielä visusti tallessa. Sadonkorjuun aikaan voi siksi ujuttaa tuoreita kasviksia vaikkapa jokaiseen tarjottavaan ruokalajiin.

Uuden sadon kasvikset kannattaa kypsentää siten, etteivät ne veltostu vaan jäävät napakan kypsiksi. Parhaiten se onnistuu kypsentämällä kasvikset höyryttämällä tai keittämällä vähässä vedessä.

Kasvikset jätetään napakan kypsiksi.

Olennainen osa satokautta on säilöminen. Kesän makuja voi tallettaa niin etikkaan, sokeriin, pakastimeen, kuivattuina kuin hapatettuina. 

Ajankohtaisia herkkuja syyskesän satokauteen:

Juuressosekeitto [2]
Paahdetut uunikasvikset [3]
Lindströmin pihvit [4]
Timjamimuffinit [5]
Syksyn paras omenakakku [6]
Syyskesän vadelmabooli [7]

OMENOISTA SYKSYN PARHAAT HERKUT

 

Omenat ovat loppukesän ja syksyn odotetuimpia herkkuja. Lukuisista omenalajikkeista kypsyy omansa niin kesä-, syys-, kuin alkavaksi talvikaudeksikin.

Hyvinä omenasyksyinä kotiomenapuut saattavat kantaa omenoita usein enemmän kuin on tarpeen. Tällöin hedelmiä kannattaa käyttää mahdollisimman monipuolisesti.

Lisää omenaa leipätaikinaan, pataan, lettujen täytteeksi ja muffinsseihin. Keitä vesitilkassa, soseuta, sokeroi ja pakasta. Parhaat soseet syntyvät happamista ja kovista lajikkeista, jotka pehmenevät kypsennettäessä hyvin.

Omenat säilyvät parhaiten kylmässä, +1 - +2 asteessa.

Omenat säilyvät parhaiten kylmässä, +1 - +2 asteessa. Omena tuottaa runsaasti etyleeniä, joten ne kannattaa säilyttää erillään muista kasviksista.

Omenainen savusilakkakastike pastalle [8]
Omenahyytelö (luomu) [9]
Omena-kaurapaistos [10]
Omenaleipä [11]
Omenainen lettuyllätys [12]

 

Kuva: Valtioneuvoston kuvapankki, Sre:n ruokakuvat/Jarkko Martikainen

© Ruokatieto Yhdistys ry 2022
Vanha Talvitie 2 A 16
(käynti kulmasta Työpajankadun puolelta)
00580 Helsinki
etunimi.sukunimi@ruokatieto.fi
Ruokatiedon tietosuojaseloste
  • Etusivu
  • Ruokakasvatus
  • Ajassa
  • Ruokakulttuuri
  • Ruokafakta
  • Pikaopas
  • Yhdistys

Lähde verkko-osoite: https://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/nykypaivan-ruokajuhla/vuodenajat/syksy/syyskesa-sadonkorjuun-juhlaa?theme=mobi

Kuvalinkit
[1] https://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/nykypaivan-ruokajuhla/vuodenajat/syksy/syyskesa-sadonkorjuun-juhlaa
[2] https://www.ruokatieto.fi/node/5008
[3] https://www.ruokatieto.fi/node/4841
[4] https://www.ruokatieto.fi/node/5078
[5] https://www.ruokatieto.fi/node/4678
[6] https://www.ruokatieto.fi/node/4859
[7] https://www.ruokatieto.fi/node/3934
[8] http://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/omenainen-savusilakkakastike-pastalle
[9] http://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/omenahyytelo-luomu
[10] http://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/omena-kaurapaistos-mikrossa
[11] http://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/omenaleipa
[12] http://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/omenainen-lettuyllatys