© Ruokatieto Yhdistys ry 2022
Vanha Talvitie 2 A 16
(käynti kulmasta Työpajankadun puolelta)
00580 Helsinki
etunimi.sukunimi@ruokatieto.fi
Uuden sadon kasvikset kannattaa kypsentää siten, etteivät ne veltostu vaan jäävät napakan kypsiksi. Parhaiten se onnistuu kypsentämällä kasvikset höyryttämällä tai keittämällä vähässä vedessä.
Kasvikset jätetään napakan kypsiksi.
Olennainen osa satokautta on säilöminen. Kesän makuja voi tallettaa niin etikkaan, sokeriin, pakastimeen, kuivattuina kuin hapatettuina.
Juuressosekeitto [2]
Paahdetut uunikasvikset [3]
Lindströmin pihvit [4]
Timjamimuffinit [5]
Syksyn paras omenakakku [6]
Syyskesän vadelmabooli [7]
Omenat ovat loppukesän ja syksyn odotetuimpia herkkuja. Lukuisista omenalajikkeista kypsyy omansa niin kesä-, syys-, kuin alkavaksi talvikaudeksikin.
Hyvinä omenasyksyinä kotiomenapuut saattavat kantaa omenoita usein enemmän kuin on tarpeen. Tällöin hedelmiä kannattaa käyttää mahdollisimman monipuolisesti.
Lisää omenaa leipätaikinaan, pataan, lettujen täytteeksi ja muffinsseihin. Keitä vesitilkassa, soseuta, sokeroi ja pakasta. Parhaat soseet syntyvät happamista ja kovista lajikkeista, jotka pehmenevät kypsennettäessä hyvin.
Omenat säilyvät parhaiten kylmässä, +1 - +2 asteessa.
Omenat säilyvät parhaiten kylmässä, +1 - +2 asteessa. Omena tuottaa runsaasti etyleeniä, joten ne kannattaa säilyttää erillään muista kasviksista.
Omenainen savusilakkakastike pastalle [8]
Omenahyytelö (luomu) [9]
Omena-kaurapaistos [10]
Omenaleipä [11]
Omenainen lettuyllätys [12]
Kuva: Valtioneuvoston kuvapankki, Sre:n ruokakuvat/Jarkko Martikainen
Kuvalinkit
[1] https://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/nykypaivan-ruokajuhla/vuodenajat/syksy/syyskesa-sadonkorjuun-juhlaa
[2] https://www.ruokatieto.fi/node/5008
[3] https://www.ruokatieto.fi/node/4841
[4] https://www.ruokatieto.fi/node/5078
[5] https://www.ruokatieto.fi/node/4678
[6] https://www.ruokatieto.fi/node/4859
[7] https://www.ruokatieto.fi/node/3934
[8] http://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/omenainen-savusilakkakastike-pastalle
[9] http://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/omenahyytelo-luomu
[10] http://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/omena-kaurapaistos-mikrossa
[11] http://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/omenaleipa
[12] http://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/omenainen-lettuyllatys