© Ruokatieto Yhdistys ry 2021
Vanha Talvitie 2 A 16
(käynti kulmasta Työpajankadun puolelta)
00580 Helsinki
etunimi.sukunimi@ruokatieto.fi
Jos sinulla on pakastin, joitakin ruokalajeja esim. keittoja, liharuokia, jäädykkeitä ja leivonnaisia on kätevämpää valmistaa normaalilla neljän henkilön ruokaohjeella ja pakastaa ylimääräiset sopivina annoksina myöhempää käyttöä varten.
Jos jouluaaton lisäksi myös joulupäivänä ja tapaninpäivänä syödään kaksin - voidaan syödä joka päivä erilainen pääateria tai käyttää osaksi samoja ruokalajeja kuin aattona. Esim. 1-2 kg kalkkuna-/kinkkurullasta riittää leikkelettä myös aamiaiselle tai raaka-ainetta iltapalasalaattiin tai joulun jälkeisten päivien ruokiin.
Kalapöydän herkkuja voi valmistaa myös normaaliohjeen mukaan, koska ne säilyvät jääkaapissa viikon verran. Kalaherkkuja voi antaa sievään purkkiin pakattuna joulutervehdykseksi ystäville tai sukulaisille.
Oheiset ruokaohjeet ovat kahdelle henkilölle.
Punajuuriterriinit [2], silliä, kirjolohikierteet [3], keitetyt perunat
Jouluisia kalaherkkuja pienillä sydänleivillä
Saaristolaisleipä sopii kalaherkuille. Voit käyttää myös muuta mieleistäsi leipälaatua. ota sydänmuotilla paahdetusta leipäviipaleesta pieniä leipäsiä. Varaa paahdettuja sydänleipäsiä kullekin ruokailijalle 4-5 kpl. Jos et halua näperrellä sydänleipäsiä muotilla, niin varaa siinä tapauksessa jokaiselle 1 reilu paahdettu leipäviipale ja kokoa sille kaikki kalaherkut omiksi ryhmikseen. Poista kuitenkin leipäviipaleesta kovat reunat.
Valitse leipien päällysteiksi joko kaupan kalatiskistä ostettuja tai itse valmistamiasi kalaherkkuja esim. yrttisilakoita, panimomestarin silliä, sitrussiikaa, pestolla marinoitua lohta ja mätiä.
Pikantti punajuurikeitto (tee puolikas annos) [4]
Täyteläinen fenkoli-porokeitto [5]
Kalkkunakääryleet, basmatiriisi, haudutettu punakaali (tee neljäsosa-annos) [6]
Lohipatee [7], sitruuna-viinikastike [8], yrttiset veneperunat [9], vihreä salaatti
Luumuinen porsaanfilee [10], hunajaiset lanttu-omenakuutiot [11]
Kuvalinkit
[1] https://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/nykypaivan-ruokajuhla/vuodenajat/talvi/joulu/menuehdotuksia/joulu-kahdelle
[2] https://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/punajuuriterriinit
[3] https://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/kirjolohikierteet
[4] https://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/punajuurikeitto
[5] https://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/taytelainen-fenkoli-porokeitto
[6] https://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/kalkkunakaaryleet
[7] https://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/pieni-lohipatee
[8] https://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/sitruuna-viinikastike
[9] https://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/yrttiset-veneperunat
[10] https://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/luumuinen-porsaanfilee-ja-appelsiinikastiketta
[11] https://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/hunajaiset-lanttu-omenakuutiot
[12] https://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/valkosuklaa-pannacotta-omenaliemessa
[13] https://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/marjahyytelot-kahdelle