Koostetut ainekset avataan raaka-aineikseen

Koostettu ainesosa on elintarvikkeen valmistuksessa käytetty toinen elintarvike, joka sisältää useita ainesosia. Esimerkiksi pullan kermatäyte. Elintarvikkeen kokonaisuus määrittää, miten koostetut ainekset merkitään ainesosaluetteloon.

Koostettu ainesosa merkitään ainesosaluetteloon joko:

  1. yksittäisinä ainesosinaan, kukin painonsa mukaisella paikalla tai
  2. koostetun ainesosan nimellä painonsa mukaisella paikalla. Tämän jälkeen merkitään esim. suluissa tai kaksoispisteellä yksittäiset ainesosat painonsa mukaisessa järjestyksessä. Ns. carry over –lisäaineita ei tässä tarvitse ilmoittaa.

Koostettuja aineksia ei aina tarvitse avata

Kuitenkin allergiaa ja intoleransseja aiheuttavat aineet ilmoitetaan aina.

Seuraavissa tapauksissa koostetun ainesosan sisältämiä aineita ei tarvitse ilmoittaa. Kuitenkin allergiaa ja intoleransseja aiheuttavat aineet ilmoitetaan aina.

  • koostetun ainesosan osuus lopputuotteessa on alle 2 % JA sen koostumus on määritelty EU:n yhteisölainsäädännössä, esim. hillo ja suklaa.
  • mauste- tai yrttisekoitus, jonka osuus elintarvikkeessa on alle 2 %.
  • koostetulle elintarvikkeelle on säädetty vapautus ainesosien ilmoittamisesta. Näitä ovat esim. voi, jossa on vain maitovalmisteita, entsyymejä tai mikrobiviljelmiä, sekä kypsytetty juusto, jossa vain maitovalmisteita, entsyymejä tai mikrobiviljelmiä ja suolaa.
  • elintarvikkeeseen ainesosan mukana tullut lisäaine (ns. carry over), jolla ei ole teknologista vaikutusta lopullisessa elintarvikkeessa.

Esimerkkejä koostettujen ainesosien merkitsemisestä 

Tapausesimerkkejä tavoista merkitä koostettuja ainesosia löytyy Eviran Elintarviketieto-oppaan sivulta 65. 

Esimerkki: Täytepitko

Täytepitko sisältää useita koostettuja ainesosia:

  • vadelma-omenatäytettä (sokeri, vadelma, omena, vesi, muunnettu tärkkelys, säi­löntäaine E 202, väri E 120)
  • mantelinmakuista täytettä (sokeri, vesi, aprikoosinsydän, muunnettu tärkkelys, säi­löntäaine E 202, manteliaromi)
  • kasvimargariinia (osittain kovetettu kasvirasva (rypsi), rypsiöljy, vesi, emulgointiai­ne E 471, suola, happamuudensäätöaine E 330, aromi)

Vaihtoehto 1. Koostetut ainesosat mainitaan omilla nimillään.
Ainesosat: Vehnäjauho, vadelma-omenatäyte (sokeri, vadelma, omena, vesi, muunnettu tärkkelys, väri E 120), aprikoosinmakuinen täyte (sokeri, vesi, aprikoo­sinsydän, muunnettu tärkkelys, manteliaromi), kasvimargariini (osittain kovetettu kasvirasva (rypsi), rypsiöljy, vesi, suola, aromi), sokeri, kananmuna, vesi, hiiva, suo­la ja mausteet.

Vaihtoehto 2. Koostetut ainesosat mainitaan muiden ainesosien joukossa.
Ainesosat: Vehnäjauho, sokeri, vesi, vadelma, omena, osittain kovetettu kasvirasva (rypsi), rypsiöljy, kananmuna, aprikoosinsydän, muunnettu tärkkelys, hiiva, suola, mausteet, manteliaromi ja väri E 120.

Lisäaineiden merkitseminen Koostetuissa

Koostetun ainesosan sisältämät lisätyt vitamiinit ja kivennäisaineet ilmoitetaan ainesosaluettelossa.

Koostetun ainesosan sisältämät lisätyt vitamiinit ja kivennäisaineet ilmoitetaan ainesosaluettelossa.

Lisäaineet, kuten emulgointi- ja stabilointiaineet ja hapettumisenesto- ja happamuudensäätöaineet merkitään ainesosaluetteloon, kun niillä arvioidaan olevan merkitystä koko elintarvikkeen säilymiseen, koostumukseen tai laatuun.

Mikäli koostettu ainesosa sekoittuu lopullisen elintarvikkeen joukkoon, sen lisäainepitoisuudet laimenevat. Silloin ne tuskin enää vaikuttavat lopputuotteessa. Tästä poikkeuksena aromit ja ehkä värit. Arvio tehdään tapauskohtaisesti.

Esimerkki 1. Pullataikinan margariini

  • Margariinin emulgointi-, säilöntä-, hapettumisenesto- ja happamuudensäätöaineita ei tarvitse ilmoittaa.
  • Margariinin aromilla on todennäköisesti vaikutusta myös pullassa, joten se merkitään ainesosaluetteloon.

Esimerkki 2. Minipaistostaikinan perunahiutaleet

Ainesosat: peruna, emulgointiaine E 471, stabilointiaine E 331, hapettumisenestoaineet E 304, E 223, mausteuute.

  • Voidaan purkaa: …perunahiutale (peruna, mausteuute)…
  • Mikäli natriumdisulfiitin (E 223) määrä minipaistoksessa on yli 10 mg/kg, allergeenina se ilmoitetaan omalla nimellään

Esimerkki 3. Juustohyydykekakun tuorejuusto

Kakun muut ainesosat ovat rahka, kerma, vaniljakastike ja liivate.

Tuorejuuston ainesosat: maito, kerma, suola, sakeuttamisaineet E 415, E 407, säilöntäaine E 202 ja hapate.

  • Juustotäytteen sakeuttamiseen käytetään liivatetta. Tuorejuuston sakeuttamisaineet eivät siis sakeuta enää juustotäytettä.
  • Tuorejuuston säilöntäaine laimenee täytteessä siinä määrin, ettei sillä enää ole siinä säilövää vaikutusta.
  • Näitä lisäaineita ei siis tarvitse ilmoittaa juustohyydykekakun ainesosaluettelossa.

Esimerkki 4. Laktoositon UHT-vispikerma täytekakun päällä

Ainesosat: iskukuumennettu laktoositon kerma, stabilointiaine karrageeni.

  • Karrageeni stabiloi kerman rakennetta ja vaikuttanee myös vaahdon pysyvyyteen, joten se ilmoitetaan täytekakun ainesosaluettelossa.

Esimerkki 5. Gluteeniton jauhoseos leivän valmistuksessa

  • Kyseessä ei ole koostettu ainesosa, vaan puolivalmiste. Sen kaikki lisäaineet ilmoitetaan leivän aineos­aluettelossa.

Hillosilmä leivonnaisessa?

Kun koostettu ainesosa jää lopputuotteessa omaksi komponentikseen, esimerkiksi elintarvikkeen pinnalle, sen lisäaineet vaikuttavat edelleen lopputuotteessa. Niinpä lisäaineet yleensä merkitään ainesosaluetteloon.

Merkinnästä voidaan kuitenkin luopua, mikäli valmistaja pystyy perustelemaan, etteivät kyseiset lisäaineet enää vaikuta lopullisessa tuotteessa.

Esimerkki: Hillo pitkon pinnalla

Hillon lisäaineet merkitään ainesosaluetteloon, koska:

  • hillon happamuudensäätöaine vaikuttaa edelleen hillon makuun ja maistuu lopputuotteessa
  • hillon sakeuttamisaine vaikuttaa siihen, että hillo pysyy pitkon päällä
  • hillon säilöntäaine säilöö edelleen pitkoa hillon osalta

 

Kuva: Ruokatieto