Laktoosi- ja gluteenimerkinnät voidaan tehdä ravintoarvoilmoituksen välittömään läheisyyteen, esimerkiksi sen alle.
Laktoosin määrä ilmoitetaan grammoina (g) tai milligrammoina (mg) / 100 g tai 100 ml tuotetta.
Laktoosittomuudesta saa kertoa pakkauksen etupuolella.
Vähälaktoosisuudesta tai laktoosittomuudesta saa edelleen kertoa pakkauksen etupuolella. Evira suosittaa laktoosirajoiksi yhteispohjoismaisia arvoja:
”Laktoosittomat elintarvikkeet”: laktoosia vähemmän kuin 10 mg / 100 g tai 100 ml tuote
”Vähälaktoosiset tuotteet”: laktoosia vähemmän kuin 1 g / 100 g tai 100 ml tuote.
Koska väitteiden ”gluteeniton” tai ”erittäin vähägluteeninen” käytön edellyttämät gluteenipitoisuudet ovat säädelty komissiossa, näiden väitteiden yhteydessä ei gluteenin määrää ilmoiteta pakkausmerkinnöissä.
Väitteiden gluteenipitoisuusrajat ovat:
”Gluteeniton”: gluteenia enintään 20 mg / kg tuote
”Erittäin vähägluteeninen”: gluteenia enintään 100 mg / kg tuote
”Gluteeniton kaura”: gluteenia enintään 20 mg / kg
”Gluteeniton”-merkintää ei saa käyttää elintarvikkeessa, joiden vastaavat tuotteet eivät sisällä gluteenia (esimerkiksi liha, kala, kasvikset ja marjat). Sen sijaan valmisruokiin, keitto- ja kastikeaineksiin maininnan saa merkitä.
Alunperin gluteenittomia ei merkitä.