Allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet

Allergioita ja intoleransseja aiheuttavia aineita ja tuotteita on nykyään ilmoitettava 14 pääryhmästä. Täsmällinen listaus löytyy Eviran Elintarviketieto-oppaan sivulta 53. Merkintää ei tarvita, jos ainesosassa ei käsittelyn jälkeen ole jäljellä herkkyyttä aiheuttavaa proteiinia.

Gluteenia sisältävät viljat eli vehnä (kuten speltti ja kova vehnä eli khorasan), ruis, ohra, kaura tai niiden hybridikannat ja viljatuotteet.

Merkintää ei kuitenkaan vaadita seuraavista:

  • vehnäpohjaiset glukoosisiirapit, myös dekstroosi sekä
  • ehnäpohjaiset maltodekstriinit ja näistä valmistetut tuotteet
  • ohrapohjaiset glukoosisiirapit
  • alkoholitisleiden valmistukseen käytettävät vilja
  • tärkkelysmakeuttajien, kuten vehnäpohjaisten glukoosisiirappien vehnä- tai ohra-alkuperää ei tarvitse ilmoittaa.

Ayriäiset ja äyriäistuotteet

Kananmunat ja munatuotteet

Kalat ja kalatuotteet.

  • Merkintää ei vaadita kalaliivatteesta, jota käytetään vitamiini- ja karotenoidivalmisteiden kantaja-aineena tai kalaliivatteesta ja –liimasta oluen ja viinin valmistuksessa.

Maapähkinät ja maapähkinätuotteet

Pähkinät: manteli, hassel-, saksan-, cashew-, pekaani-, para- ja pistaasipähkinä sekä Macadamia ja Queensland pähkinät sekä pähkinätuotteet.
Alkoholitisleiden valmistukseen käytettävät pähkinät eivät kuulu merkintävaatimuksen piiriin.

  • Esimerkiksi kookospähkinää ei tarvitse allergeeninä ilmoittaa, koska se lasketaan kuuluvaksi ns. luumarjaksi eikä pähkinöihin kuuluvaksi

Soijapavut ja soijapaputuotteet.

Merkintää ei kuitenkaan vaadita useista soijaöljyihin liittyvistä tuotteista, kuten:

  • täysin jalostetusta soijaöljystä ja -rasvasta, ja näistä valmistetuista tuotteista
  • soijasta peräisin olevasta luonnon tokoferolien sekoituksesta (E306) tai luonnon D-alfatokoferolijohdannaisista
  • soijasta peräisin olevien kasviöljyjen kasvisteroleista ja kasvisteroliestereistä                                  

Maito ja maitotuotteet (myös laktoosi) lukuun ottamatta laktitolia tai sitä heraa, jota käytetään maatalousperäisten tisleiden tai etyylialkoholin valmistukseen tislattuja alkoholijuomia ja muita alkoholijuomia varten.

Selleri ja sellerituotteet

Sinappi ja sinappituotteet

Seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet

Rikkidioksidi ja sulfiitit, joiden kokonaisrikkidioksidipitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 mg/l.

  • Pitoisuus lasketaan tuotteille, jotka on tarkoitettu sellaisenaan nautittavaksi tai valmistettu valmistajan antamien ohjeiden mukaisesti.

Lupiinit ja lupiinituotteet

Nilviäiset ja nilviäistuotteet