Laktoosin ja gluteenin merkitseminen

Laktoosi ja gluteeni kuuluvat toistaiseksi erityisruokavaliosäädöksen piiriin. Evira suosittelee kuitenkin niihin ennakoivasti sovellettavaksi elintarviketietoasetuksen ravintosisältösäädöksiä.

Laktoosi- ja gluteenimerkinnät voidaan tehdä ravintoarvoilmoituksen välittömään läheisyyteen, esimerkiksi sen alle.

Laktoosin määrä ilmoitetaan grammoina (g) tai milligrammoina (mg) / 100 g tai 100 ml tuotetta.

Pohjoismaiset laktoosirajat

Laktoosittomuudesta saa kertoa pakkauksen etupuolella.

Vähälaktoosisuudesta tai laktoosittomuudesta saa edelleen kertoa pakkauksen etupuolella.  Evira suosittaa laktoosirajoiksi yhteispohjoismaisia arvoja:

”Laktoosittomat elintarvikkeet”: laktoosia vähemmän kuin 10 mg / 100 g tai 100 ml tuote

”Vähälaktoosiset tuotteet”: laktoosia vähemmän kuin 1 g / 100 g tai 100 ml tuote.

Gluteeniväitteillä tarkat rajat

Koska väitteiden ”gluteeniton” tai ”erittäin vähägluteeninen” käytön edellyttämät gluteenipitoisuudet ovat säädelty komissiossa, näiden väitteiden yhteydessä ei gluteenin määrää ilmoiteta pakkausmerkinnöissä.

Väitteiden gluteenipitoisuusrajat ovat:

”Gluteeniton”: gluteenia enintään 20 mg / kg tuote

”Erittäin vähägluteeninen”: gluteenia enintään 100 mg / kg tuote

”Gluteeniton kaura”: gluteenia enintään 20 mg / kg

”Gluteeniton”-merkintää ei saa käyttää elintarvikkeessa, joiden vastaavat tuotteet eivät sisällä gluteenia (esimerkiksi liha, kala, kasvikset ja marjat). Sen sijaan valmisruokiin, keitto- ja kastikeaineksiin maininnan saa merkitä.

Alunperin gluteenittomia ei merkitä.