Normaali versio

Elintarvikkeen käyttöohje auttaa nauttimaan tuotteesta

ruokatieto, jääkaappi, jussi ulkuniemi
Elintarvikepakkaukseen merkitään käyttöohje, jos tuotteen käyttö ilman sitä on hankalaa tai on riski, että tuotetta käytetään väärin.

Etenkin jos käyttöohjeen puuttuminen voi aiheuttaa terveydellistä tai taloudellista vaaraa, on merkintä tarpeellinen.

Ohje tarvitaan myös, jos tuote on kuluttajille uusi ja tuntematon. Mikäli elintarvikkeen käyttö edellyttää valmistamista, on valmistusohje merkittävä pakkaukseen.

Ohje tarvitaan, jos tuote on kuluttajille uusi ja tuntematon.

Ohjeet annetaan sanoin ja numeroin, symboleita ja kuvia voi käyttää ainoastaan niiden ohessa.

Varoituslausekkeet

Kuluttajien suojaamiseksi terveysvaaroilta Evira ohjeistaa käyttöohje- ja varoitusmerkintöjen tekemistä elintarvikkeiden pakkauksiin.

Merkintöjä tulisi löytyä ainakin näiden tuotteiden pakkauksista:

 • kofeiinia sisältävät elintarvikkeet,
 • kuivatut pavut,
 • jauhemaiset äidinmaidonkorvikkeet ja vieroitusvalmisteet
 • soija-, riisi- ja kaurajuomat

Esimerkkejä elintarvikkeiden käyttöohjeista:

 1. Mehun käyttöohje
  Jos mehu on tarkoitettu käytettäväksi laimennettuna, mehun pakkauksessa ilmoitetaan laimennusohje ja sana ”tiiviste”.
 2. Keiton valmistusohje
  ”Lisää keittoainekset puoleen litraan kylmää vettä samalla sekoittaen. Anna keiton kiehua viisi minuuttia miedolla lämmöllä. Tarjoile keitto lämpimänä tai kylmänä.”
 3. Mikropopcornien valmistus- ja käyttöohje
  ”Levitä pussi ja aseta se ”tämä puoli ylöspäin” -merkinnän mukaisesti. Kytke mikro täydelle teholle ja paahda mikron tehosta riippuen 2 - 4 minuuttia, kunnes popcornien paukahtelujen väli on 2 - 3 sekuntia. Ota pussi mikrosta ja ravistele. Avaa pussi vetämällä nuolilla merkityistä kohdista. Varoitus: Sisältö kuumaa.”
 4. Kuivattujen papujen varoitus ja käyttöohje
  ”Papuja ei saa syödä käsittelemättöminä. Ne on liotettava yli yön, huuhdeltava sekä keitettävä vähintään…ajan.”
 5. 5. Eskolaari – kala (Lepidocybium flavobrunneum)
  Koska eskolaari sisältää runsaasti sulamatonta rasvaa, jonka nauttiminen voi aiheuttaa suolisto-oireita kuten rasvaripulia, on sen valmistusohje tarpeen. Esimerkiksi ”Kala on kypsennettävä siten, että suurin osa rasvasta poistuu kalasta (esimerkiksi grillaamalla). Kalan rasvaa ei saa käyttää kastikkeen valmistukseen.”
 6. Hanhen- ja ankanmunien pakkauksessa tai esitteessä tulisi olla varoitusmerkintä.
  Esimerkiksi ”Munien käyttö ravinnoksi muutoin kuin kymmenen minuuttia keitettynä saattaa olla terveydelle vahingollista”.
 7. Lisäksi mahdollisesta tuotteessa olevasta allergeenijäämästä, esimerkiksi pähkinästä, Evira suosittelee merkintää ”Saattaa/voi sisältää pieniä määriä [esimerkiksi hasselpähkinää] / [hasselpähkinä]jäämiä” ja ruotsiksi ”Kan innehålla spår av [hasselnöt]”.

Pakollisia käyttöohjeita

Erityislainsäädäntöön sisältyy säännöksiä, joissa määrätään käyttöohje pakolliseksi ja siitä, minkälaisen käyttöohjeen elintarvike vaatii:

 • Lisäaineen tai aromin pakkaukseen on tarvittaessa merkittävä käyttöohje.
   
 • Hunajan pakkauksessa mainitaan että hunajaa ei saa antaa alle yksivuotiaille lapsille.
   
 • Luontaisissa kivennäisvesissä, jotka sisältävät fluoria yli 1,5 mg/l, tulee olla merkintä ”Sisältää fluoria yli 1,5 mg/l. Ei sovellu imeväisten eikä alle 7-vuotiaiden lasten säännölliseen käyttöön”. œ
   
 • Lastenruokien pakkaukseen merkitään ikäsuositus. Kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksessa äidinmaidonkorvikkeesta ja vierotusvalmisteesta on tarkempia määräyksiä alle yksivuotiaalle lapselle tarkoitetun äidinmaidonkorvikkeen ja vierotusvalmisteen käyttöohjeesta.
   
 • Korvasienten pakkaukseen merkitään käsittelyohje. Siihen sisältyy varoitus sienten myrkyllisyydestä. Eviran mukaan käsittelyohjeen pitää olla seuraavanlainen: ”Korvasieni on myrkyllinen käsittelemättömänä.” ”Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä. Kuivattuna säilöttyjä korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (10 g sieniä ja 2 l vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet. Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.”
   
 • Salatrimejä sisältävissä elintarvikkeiden pakkauksissa on oltava maininta ”vähä- energistä rasvaa (salatrimejä)”. Merkinnöissä on myös ilmoitettava, että liiallinen käyttö saattaa johtaa ruoansulatushäiriöihin ja että tuotteita ei ole tarkoitettu lasten käyttöön. œ
   
 • Tiettyjä elintarvikevärejä sisältävien elintarvikkeiden pakkauksissa edellytetään värin nimen tai E-numeron yhteyteen varoituslauseke: ”Voi vaikuttaa haitallisesti lasten aktiivisuustasoon ja heikentää tarkkaavaisuutta”.
   
 • Eräiden makeutusaineiden käytön edellyttämät lisämerkinnät.
   
 • Ravintolisät
  Ravintolisän pakkauksessa mm. merkintä valmisteen suositeltavasta vuorokausiannoksesta sekä maininta, että ravintolisää ei tule käyttää monipuolisen ruokavalion korvikkeena.
  Ravintolisän pakkauksessa tulee olla varoitusmerkinnät, että ilmoitettua suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää ja että tuote on säilytettävä pienten lasten ulottumattomissa.
   
 • Kofeiini
  - Juoman, joka nautintavalmiina sisältää kofeiinia yli 150 mg/l, juoman nimen yhteyteen pakkaukseen lisätään maininta ”Korkea kofeiinipitoisuus”. ”Ei suositella lapsille eikä raskaana oleville tai imettäville”. Tämän jälkeen sulkeissa juoman kofeiinipitoisuus (… mg/100 ml).
  - Nämä merkinnät eivät koske kahvi- ja teepohjaisia sekä kahvi- ja teeuutteista valmistettuja juomia, joiden nimessä on sana ”kahvi” tai ”tee”.
  - Eviran ohjeistuksen mukaan edellä olevien varoituslausekkeiden lisäksi tuotteissa, esim. energiajuomapakkauksissa, on käyttöohje ja suurin vuorokautinen käyttömäärä tarkasti ilmaistuna, esim.: ”Korkeintaan kaksi tölkillistä päivässä”.
  - Muissa kuin juomien pakkauksissa, joihin kofeiinia on lisätty fysiologisessa tarkoituksessa, on seuraavat tiedot: ”Sisältää kofeiinia. Ei suositella lapsille eikä raskaana oleville”. Tämä merkitään samaan nähtävissä olevaan kenttään elintarvikkeen nimen kanssa. Tämän maininnan jälkeen merkitään sulkeisiin kofeiinipitoisuus mg/100 mg. Näin merkitään esim. makeisten, purukumien ja suklaapatukoiden pakkauksiin.
  - Ravintolisien kofeiinipitoisuus ilmaistaan suositeltavaa päivittäisannosta kohden.
  - Eviran ohjeistuksessa em. varoituslausekkeiden lisäksi ilmoitetaan käyttö-ohje sekä suurin vuorokautinen käyttömäärä, esim.: ”Korkeintaan yksi rasiallinen päivässä”.
   
 • Raakamaito
  Toimijan, joka kuluttajalle raakamaitoa, on luovutuksen yhteydessä annettava kuluttajalle kirjallisesti seuraavat tiedot:
  1) tuote on raakamaitoa,
  2) tuote saattaa sisältää tautia aiheuttavia mikrobeja,
  3) riskiryhmiin kuuluvien ei tule nauttia tuotetta lämpökäsittelemättömänä,
  4) riskiryhmiin kuuluvat lapset, vanhukset, raskaana olevat ja henkilöt, joilla on vakava perussairaus,
  5) tuotteen kuljetus- ja säilytyslämpötila sekä viimeinen käyttöpäivä.

  Tietojen on lisäksi oltava selvästi kuluttajan nähtävillä luovutuspaikalla. Tästä poikkeuksena tilanne, jossa raakamaito luovutetaan kuluttajalle vähittäismyyntipäällykseen pakattuna. Silloin raakamaidon pakkauksessa on oltava edellä mainitut tiedot.

 

Kuva: Ruokatieto/Jussi Ulkuniemi