Nimisuojaa voi hakea EU:sta, jos elintarvike on perinteisesti tuotettu tietyllä alueella tai tietyllä valmistustavalla. Nimisuojattua nimeä saa käyttää vain EU:n suojauspäätöksen mukaisista elintarvikkeista.
Nimisuojattuun tuotteeseen vertaaminen esimerkiksi käyttäen sanoja ”tyyppinen” tai ”menetelmällä tuotettu” on kiellettyä.
Nimisuojaan kuuluu kolme erilaista kriteeristöä.
Tuotetaan, jalostetaan että käsitellään rajatulla maantieteellisellä alueella.
Suojauksen voi saada tuote, joka sekä tuotetaan, jalostetaan että käsitellään rajatulla maantieteellisellä alueella.
Suomalaisia alkuperänimiä ovat esim.: Lapin puikula, Lapin Poron liha
Muita EUN suojaamia alkuperönimiä ovat esim.: Parman kinkku, Feta-juusto, Roquefort-juusto, Kalamata-oliivit
Suojauksen saanut tuote liittyy myös perinteisesti rajattuun maantieteelliseen alueeseen, josta tuotteen ominaisuudet johtuvat. Lisäksi vähintään joko tuotannon, jalostuksen tai käsittelyn pitää tapahtua tietyllä maantieteellisellä alueella.
Suomalaisia maantieteellisiä merkintöjä ovat esim.: Kainuun rönttönen
Muita esim.: Navarran parsa, Aachenin piparkakut, Lybekin marsipaani
Suojauksessa suojataan tuotteen nimi ja valmistusmenetelmä. Suojauksessa kuvatulla menetelmällä näitä tuotteita voi valmistaa ympäri EU:ta, eikä raaka-aineiden alkuperää ole rajattu.
Suomalaisia aitoja, perinteisiä tuotteita ovat esim.: Kalakukko, Sahti, Karjalanpiirakka
Muita ovat esim.: Mozzarella-juusto, Falukorv-makkara, Serrano-kinkku, Pizza Napoletana