Nimeä täydentävät uudet tiedot

Elintarvikkeen nimeä täydennettäviä uusia tietoja on avattu Eviran Elintarviketieto-opaan s. 48. Tähän on koottu muutamia esimerkkejä uusista tiedoista.

Lisätty vesi

Maininta lisätystä vedestä on tehtävä:

  • Raakalihavalmisteeseen tai lihavalmisteeseen, joka on leikkeleenä, paistina, viipaleena, annoksena tai ruohona
  • Kalojen raakavalmisteisiin tai kokonaisiin kalastustuotteisiin palana, viipaleena, annoksena tai fileenä tarkista
  • Kun veden määrä valmiissa tuotteessa on yli viisi painoprosenttia

Sen sijaan esim. makkaroiden, veripaltun, lihamurekkeen, liha-/kalapateiden, liha-/ kalapyöryköiden kaltaisissa elintarvikkeissa ei edellytetä tällaista merkintää, koska kuluttaja olettaa niiden valmistuksessa käytettävän vettä.

Lisätty proteiini 

Maininta lisättyjen proteiinien esiintymisestä ja niiden alkuperästä. Tähän kuuluvat myös hydroloidut proteiinit.

  • Lihavalmisteeseen, raakalihavalmisteeseen ja kalastustuotteeseen, jotka sisältävät eri eläinlaj(e)ista peräisin olevia lisättyjä proteiineja.

Tavanomainen ainesosa korvattu toisella

Kuluttajalla on oikeus tietää, jos ainesosa, jota oletetaan elintarvikkeen normaalisti sisältävän, on korvattu osittain tai kokonaan muulla ainesosalla.

Tämä ilmoitetaan tuotteen nimen lähellä. Ilmoituksen kirjasinkoko on vähintään 75 % tuotteen nimen x-korkeudesta. Luonnollisesti tässäkään kirjasinkoko ei saa olla alle yleisen pakkausmerkintävaatimuksen eli 1,2 mm.3. 

Paloista yhdistetty liha ja paloista yhdistetty kala

Lihavalmisteista, raakalihavalmisteista ja kalastustuotteista saattaa saada käsityksen, että ne on valmistettu kokonaisesta lihan- tai kalanpalasta.

Jos ne kuitenkin on valmistettu erilaisista paloista yhdistelemällä esim. elintarvikelisäaineiden ja elintarvike-entsyymien avulla, käytetään termiä ”paloista yhdistetty”.

Savustettu ja savunmakuinen

”Savustettu”-sanaa saa käyttää vain sellaisista elintarvikkeista, jotka ovat savustusprosessin läpikäyneet. Jos elintarvikkeeseen on ainoastaan tavalla tai toisella lisätty savuaromia ilman savustusta, siitä pitää käyttää ilmaisua ”savunmakuinen”.

Hampurilainen

Hampurilainen nimetään sen pihvin pääraaka-aineen mukaisesti. Pelkkä ”hampurilainen” viittaa jauhelihapihviin. Jos pihvin pääraaka-aine on kalaa, kanaa tai kasviksia, nimitys on ”kalahampurilainen”, ”kanahampurilainen” tai ”kasvishampurilainen”.

Vastaavasti nimeä ”pekonihampurilainen käytetään vain sellaisista halkaistuista sämpylöistä, joiden välissä on pekonin lisäksi jauhelihasta valmistettu pihvi. Tässä tapauksessa jauhelihapihvin puuttuminen johtaisi kuluttajaa harhaan.

Kinkku ja kinkkuvalmiste tai -leike

Nimi ”kinkku” tarkoittaa kokoliha-/täyslihatuotetta, jossa lisäksi vain suolaa, vettä, mausteita, glukoosia/tärkkelyssiirappia sekä sallittuja lisäaineita.

Jos tuotteessa on myös lihaproteiinia tai muita proteiinivalmisteita tai muita sidonta-aineita nimetään valmiste ”kinkkuvalmisteeksi” tai ”kinkkuleikkeeksi”.

Marjajauhe

Marjajauheella” tarkoitetaan tuotetta, joka on valmistettu jauhamalla kuivattuja marjoja. Jos jauhetta valmistetaan marjan puristejäämästä, marjan siemenistä ja kuorista, tulee tuote silloin nimetä marjan siemen- ja kuorijauheeksi, tai jos jäämänä on pelkkää kuorta, kuorijauheeksi.