Maininta lisätystä vedestä on tehtävä:
Sen sijaan esim. makkaroiden, veripaltun, lihamurekkeen, liha-/kalapateiden, liha-/ kalapyöryköiden kaltaisissa elintarvikkeissa ei edellytetä tällaista merkintää, koska kuluttaja olettaa niiden valmistuksessa käytettävän vettä.
Maininta lisättyjen proteiinien esiintymisestä ja niiden alkuperästä. Tähän kuuluvat myös hydroloidut proteiinit.
Kuluttajalla on oikeus tietää, jos ainesosa, jota oletetaan elintarvikkeen normaalisti sisältävän, on korvattu osittain tai kokonaan muulla ainesosalla.
Tämä ilmoitetaan tuotteen nimen lähellä. Ilmoituksen kirjasinkoko on vähintään 75 % tuotteen nimen x-korkeudesta. Luonnollisesti tässäkään kirjasinkoko ei saa olla alle yleisen pakkausmerkintävaatimuksen eli 1,2 mm.3.
Lihavalmisteista, raakalihavalmisteista ja kalastustuotteista saattaa saada käsityksen, että ne on valmistettu kokonaisesta lihan- tai kalanpalasta.
Jos ne kuitenkin on valmistettu erilaisista paloista yhdistelemällä esim. elintarvikelisäaineiden ja elintarvike-entsyymien avulla, käytetään termiä ”paloista yhdistetty”.
”Savustettu”-sanaa saa käyttää vain sellaisista elintarvikkeista, jotka ovat savustusprosessin läpikäyneet. Jos elintarvikkeeseen on ainoastaan tavalla tai toisella lisätty savuaromia ilman savustusta, siitä pitää käyttää ilmaisua ”savunmakuinen”.
Hampurilainen nimetään sen pihvin pääraaka-aineen mukaisesti. Pelkkä ”hampurilainen” viittaa jauhelihapihviin. Jos pihvin pääraaka-aine on kalaa, kanaa tai kasviksia, nimitys on ”kalahampurilainen”, ”kanahampurilainen” tai ”kasvishampurilainen”.
Vastaavasti nimeä ”pekonihampurilainen käytetään vain sellaisista halkaistuista sämpylöistä, joiden välissä on pekonin lisäksi jauhelihasta valmistettu pihvi. Tässä tapauksessa jauhelihapihvin puuttuminen johtaisi kuluttajaa harhaan.
Nimi ”kinkku” tarkoittaa kokoliha-/täyslihatuotetta, jossa lisäksi vain suolaa, vettä, mausteita, glukoosia/tärkkelyssiirappia sekä sallittuja lisäaineita.
Jos tuotteessa on myös lihaproteiinia tai muita proteiinivalmisteita tai muita sidonta-aineita nimetään valmiste ”kinkkuvalmisteeksi” tai ”kinkkuleikkeeksi”.
”Marjajauheella” tarkoitetaan tuotetta, joka on valmistettu jauhamalla kuivattuja marjoja. Jos jauhetta valmistetaan marjan puristejäämästä, marjan siemenistä ja kuorista, tulee tuote silloin nimetä marjan siemen- ja kuorijauheeksi, tai jos jäämänä on pelkkää kuorta, kuorijauheeksi.