Normaali versio

Kun huonelämpötila ei riitä säilymiseen

Ruokatieto, Lihatiski, Jussi Ulkuniemi
Elintarvikkeeseen merkitään säilytys- ja/tai käyttöohjeet tarvittaessa. Merkintä tarvitaan, jos tuotteen säilyminen merkittyyn päivämäärään asti edellyttää huoneenlämpötilasta poikkeavaa lämpötilaa.

Myös muiden poikkeavien säilytysolosuhteiden ilmoittaminen on tarpeen. Esimerkiksi: ”Säilytys kuivassa tai pimeässä paikassa”.

Helposti pilaantuviin ohje

Mikrobiologisesti helposti pilaantuvien elintarvikkeiden säilytysohjeet on kuitenkin aina merkittävä pakkaukseen. Ohje varmistaa avaamattoman pakkauksen säilyttämisen oikein viimeiseen käyttöpäivään asti.

Ohje varmistaa avaamattoman pakkauksen säilyttämisen oikein viimeiseen käyttöpäivään asti.

Säilytysohje voi koskea myös pelkästään avattua tuotetta. Pakastetun tuotteen säilytysohjeessa tulee olla suositus, kauanko tuote säilyy avaamattomana jääkaapin pakasteosassa tai pakastimessa.

Myös parasta ennen –tietoihin on tarvittaessa liitettävä säilytysohje.

Esimerkki: Jauhelihan säilytysohje.

”Säilytettävä enintään + 4 °C lämpötilassa. Viimeinen käyttöpäivä 15.1.2015”

  • Vähittäismyymälässä valmistettua jauhelihaa saa myydä valmistuspäivänä ja seuraavana päivänä. Näin ollen ”viimeinen käyttöpäivä” -merkintänä on käytettävä viimeistään jauhamista seuraavaa päivämäärää.
  • Pakkaamattomasta elintarvikkeesta on vähittäismyyntipaikassa annetaan kuluttajalle myös tarvittavat säilytys- ja käyttöolosuhdetiedot.

Erityislainsäädännön määräyksiä

Erityislainsäädännössä on määräyksiä, joilla säädetään pakolliseksi säilytysohjeen ilmoittaminen elintarvikkeen pakkauksessa. 

  1. Pakasteisiin merkittään vähimmäissäilyvyysajan lisäksi aika, joka ostaja voi pakastetta säilyttää sekä säilytysohje, josta ilmenee säilytyslämpötila. œ
  2. Lisäaineen tai aromin pakkaukseen merkitään säilytysohje tarvittaessa.
  3. Ruokaperunan pakkauksessa ilmoitetaan säilytysohje ja pakkauspäivämäärä tai vähimmäissäilyvyysaika. Esimerkiksi: ”Säilytettävä valolta suojattuna, enintään + 10 °C”.
  4. Tietyissä elintarvikkeissa säilytysohjeen voi jättää merkitsemättä annospakkauksiin, jos merkintä tehdään valmisteen ryhmäpakkaukseen.

 

Kuva: Ruokatieto/Jussi Ulkuniemi