Muut päiväysmerkinnät

Erityislainsäädäntö määrää tiettyjen elintarvikkeiden yhteydessä käytettäväksi muitakin päivämäärämerkintöjä kuin vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta.

Muita päiväykseen liittyviä merkintöjä ovat esimerkiksi valmistusajankohta, pakkauspäivän ja pakastamisajankohta.

Esimerkiksi:

  • Tuoreen kalan pyynti- tai nostopäivä on selvästi kirjallisesti ilmoitettava myynnin yhteydessä. Tällä hetkellä on vielä selvityksessä, voidaanko kyseinen vaatimus säilyttää kansallisesti.
  • Kananmuniin tai kananmunapakkauksiin merkitään vähimmäissäilyvyysaika eli ”parasta ennen”, joka on enintään 28 päivää munintapäivästä tai munintajakson ensimmäisestä päivästä.
  • Ruokaperunan pakkauksessa ilmoitetaan pakkauspäivämäärä ja säilytysohje tai vähimmäissäilyvyysaika.
  • Elävien simpukoiden pakkauksessa on ilmoitettava pakkauspäivämäärä, jossa on vähintään päivä ja kuukausi. Vähimmäissäilyvyyden ilmaiseva päivämäärä voidaan korvata merkinnällä ”näiden eläinten on oltava myytäessä eläviä”.
  • Kollageeniä sisältävissä kääreissä ja pakkauksissa merkitään ”ihmisravinnoksi soveltuvaa kollageeniä” ja valmistuspäivämäärä. 

Evira suosittelee vapaaehtoisten päiväysmerkintöjen merkitsemistä.

Kuluttajat haluavat yhä useammin tietää elintarvikkeen iän.  Osa yrityksistä on vastannut tähän merkitsemällä pakkauksiin vähimmäissäilyvyysajan lisäksi valmistus- tai pakkausajankohdan. Tämä parantaa oleellisesti kuluttajainformaatiota. Evira suositteleekin tällaisten vapaaehtoisten päiväysmerkintöjen merkitsemistä.