Pakattujen elintarvikkeiden ravintoarvomerkinnät

Elintarvikkeen ravintoarvon laskeminen

Elintarviketietoasetus velvoittaa merkitsemään ravintoarvot suurimpaan osaan pakatuista elintarvikkeista. Aiemmin ravintoarvoilmoitus on edellytetty elintarvikkeilta, joihin on liitetty ravitsemus- tai terveysväite tai joita on täydennetty ravitsemuksellisesti.

Tuotteille, joissa ravintoainemerkintää ei aiemmin vaadittu, merkintöjä koskeva siirtymäaika jatkuu 13.12.2016 saakka. Tuolloin tulee muutoksia myös tuotteen sisältämän suolan määrän merkintävaatimuksiin.

Jos ravintoarvot haluaa kuitenkin vapaaehtoisesti ilmoittaa ennen 13.12.2016 tai sen jälkeenkin tuotteissa, joissa ne eivät ole pakollisia, tulee merkintöjen olla elintarviketietoasetuksen mukaisia. Uuden ravintoarvoilmoituksen sisältö on erilainen kuin tähän saakka. 

Ravintoarvotietojen ulkonäkö

Ravintoarvot merkitään pakkaukseen yhtenä kokonaisuutena eli ne ovat kaikki samassa kentässä. Tietojen esitysmuoto ja – järjestys sekä tekstin koko ovat säädettyjä.

Ravintoainelista on rajattu.

Säädökset koskevat myös energian ja ravintoaineiden nimiä, lisäksi ravintoainelista on rajattu.

Ravintoarvomerkinnät esitetään ensisijaisesti taulukossa, jossa numerot ovat suorassa linjassa. Mikäli tämä ei ole mahdollista pakkauksen koon tai muodon takia, ravintoarvot esitetään vaakasuorilla riveillä.

Ravintoarvot esitettävä sanoin ja numeroin. Kuvat ja symbolit voivat olla tekstin lisänä, mutta ne eivät korvaa tekstiä.

Pakolliset ravintoarvomerkinnät

Elintarvikkeen ravintoarvot ilmoitetaan tuotteen sataa grammaa tai sataa millilitraa kohti. Näiden lisäksi arvot voidaan ilmoittaa elintarvikkeen annosta tai kulutusyksikköä kohti tai suhteessa vertailuarvoon.

Vaadittavat ravintoarvomerkinnät ovat tuotteen energiasisältö (kJ, kcal), rasvan (1) (g), tyydyttyneiden rasvojen (2) (g), hiilihydraattien (g), sokereiden (3) (g), proteiinin (g) ja suolan määrä (g).

 1. Lipidit, kuten fosfolipidit,
 2. Rasvahapot, joissa ei ole kaksoissidoksia. Sen sijaan glyserolin runkoa ja transhappojen määrää ei lasketa, eikä transrasvojen määrää ilmoiteta.
 3. Mono- ja disakkarit. Sokereiksi ei lasketa polyoleja, joita ovat erytrioli, ksylitoli, laktitoli, sorbitoli, mannitoli ja isomalti.

Esimerkiksi:

Ravintoarvo 100 g
Energia, kJ/kcal
Rasva, g

 • josta tyydyttynyttä, g
 • kertatyydyttymättömät rasvat (vapaaehtoinen tieto), g
 • monityydyttymättömät rasvat (vapaaehtoinen tieto), g

Hiilihydraatit, g

 • josta sokereita, g
 • polyolit (vapaaehtoinen tieto), g
 • tärkkelys (vapaaehtoinen tieto), g

Ravintokuitu (vapaaehtoinen tieto), g
Proteiini, g
Suola, g
Vitamiinit ja kivennäisaineet (vapaaehtoinen tieto), mg/ug

Poikkeuksia pakollisiin ravintoarvomerkintöihin

Ravintoarvojen merkinnöissä on tiettyjä elintarvikeryhmiä koskevia poikkeussäädöksiä tarvittavista lisätiedoista.

 1. Juustoista ja makkaroista tulee ilmoittaa keskimääräinen rasvapitoisuus painoprosentteina valmistushetkellä. Rasvapitoisuus lasketaan koko tuotteen painosta.
 2. Jauhelihasta tulee ilmoittaa sen rasvapitoisuus sekä sidekudosproteiinin osuus lihaproteiinista.
 3. Ravintolisästä ilmoitetaan valmisteen ominaisten aineiden määrät vuorokausiannoksessa.

Vapaaehtoiset ravintoarvomerkinnät

Myös vapaaehtoisten ravintoarvojen nimet ja esitysmuodot ovat säädeltyjä.

Pakollisten ravintoarvomerkintöjen lisäksi ravintoarvoilmoituksessa voidaan halutessa esittää seuraavia arvoja: kertatyydyttymättömät rasvat grammoina (g), monityydyttymättömät rasvat (g), polyolit (g), tärkkelys (g) ja ravintokuitu (g).

Lisäksi voidaan ilmoittaa tietyt vitamiinit ja kivennäisaineet asianmukaisin yksiköin, mikäli niiden määrä 100 grammassa, 100 millilitrassa tai annoksessa elintarviketta on riittävä. Lisäksi ilmoitetaan vitamiinin tai kivennäisaineen prosenttiosuus päivittäisen saannin vertailuarvosta.

 Pitoisuus ilmoitetaan elintarvikkeen viimeisenä käyttöajankohtana.

Vitamiinien ja kivennäisaineiden määrät ilmoitetaan sen suuruisina kuin ne ovat elintarvikkeen viimeisenä käyttöajankohtana tai parasta ennen -päiväyksen ilmoittamana aikana.

Elintarvike sisältää merkittävän määrän vitamiinia tai kivennäisainetta, kun:

 • 100 grammasta tai 100 millilitrasta tuotetta (lukuun ottamatta juomia) saa 15 % ravintoaineen päivittäisestä vertailuarvosta
 • 100 millilitrasta juomaa saa 7,5 % ravintoaineen päivittäisestä vertailuarvosta
 • jos pakkaus sisältää vain yhden annoksen, ja siitä saa 15 % ravintoaineen päivittäisestä vertailuarvosta

Taulukko Vitamiinien ja kivennäisaineiden päivittäisen saannin vertailuarvot sekä 15 % ja 7,5 % raja-arvot löytyvät Eviran Elintarviketieto-oppaan sivulta 118.

Muita ravintoarvoja voidaan merkitä välittömästi varsinaisen ravintoarvoilmoituksen alle. Näin tiedot näkyvät samassa kentässä ravintoarvomerkintöjen kanssa. Tällaisia ravintoarvoja voisivat olla esimerkiksi laktoosi- ja gluteenipitoisuus.

Myös ravitsemus- tai terveysväitettä koskevat ravintoaineet, joita ei voida sisällyttää ravintoarvomerkintään, kuuluvat ravintoarvoilmoituksen välittömään läheisyyteen. Esimerkkeinä yksittäisten rasvahappojen tai beetaglukaanien määrät.

Lisäksi tuotteen voimakassuolaisuus on myös ilmoitettava ravintoarvoilmoituksen läheisyydessä.

Annosta tai kulutusyksikköä kohden vertaillen

Lisätietona ravintoarvot voidaan ilmoittaa annosta tai kulutusyksikköä kohti. Tällöin annos ja yksikkö on ilmoitettava ravintoarvojen läheisyydessä, sekä annosten tai yksiköiden määrä merkittävä pakkaukseen.

Kulutusyksikkö voidaan kuluttaa yksittäin. Annos puolestaan on määrä, jonka voi kohtuudella nauttia kerralla.

Esimerkiksi suklaapala on yksikkö, annos voi sisältää useamman palan. Toisaalta esimerkiksi juoma-annos on 250 ml, joten litran juomapullo sisältää useampia annoksia.
Lisätietoja: STM:n julkaisu ”Ruokamittoja”

Halutessa voidaan ilmoittaa myös ravintoaineiden määrät suhteessa vertailuarvoon (reference intake; RI). Tällöin mikroravintoarvot ilmoitetaan annosta, sataa grammaa tai sataa millilitraa kohti, energia ja makroravintoarvot (hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat) voidaan ilmoittaa myös annosta kohti.

”Keskivertoaikuisen saannin vertailuarvo (8400 kJ/2000 kcal)”

Vertailuarvojen yhteydessä tulee olla merkintä ”keskivertoaikuisen saannin vertailuarvo (8400 kJ/2000 kcal)”. Vertailuarvot löytyvät oheisesta taulukosta.

Taulukko. Energian ja valittujen muiden ravintoaineiden saannin vertailuarvot (aikuiset). (Lähde: Evira)

Energia tai ravintoaine

Saannin vertailuarvo

Energia

8400 kJ / 2000 kcal

Rasvan kokonaismäärä

70 g

Tyydyttyneet rasvat

20 g

Hiilihydraatti

260 g

Sokerit

90 g

Proteiini

50 g

Suola

6 g

 

 

Kuva: Elintarviketeollisuusliitto