Kaikki suola näkyville pakatussa elintarvikkeessa

suola
Ravintoarvoilmoituksessa pakatun elintarvikkeen suolamäärä ilmoitetaan grammoina ja se lasketaan tuotteen sisältämän kokonaisnatriumin avulla.

Laskukaavana käytetään 2,5 x natrium = suola.

Suomen kansallinen lainsäädäntö suolan ilmoittamisesta on voimassa 13.12.2016 asti. Siinä lisätty suola on ilmoitettu ainesosaluettelossa.

Myös raaka-aineiden luonnostaan sisältämä natrium lasketaan.

Vuoden 2017 alusta viimeistään on siirryttävä elintarviketietoasetuksen mukaiseen tapaan ilmoittaa suolan koko määrä ravintoarvomerkinnässä. Tällöin myös raaka-aineiden luonnostaan sisältämä natrium lasketaan mukaan suolan määrään.

Saannin kannalta merkittäviä elintarvikkeita

Ruokasuolan määrän ilmoittaminen painoprosentteina on säädetty pakolliseksi seuraavissa suolan saannin kannalta merkittävissä elintarvikkeissa:

  1. juustot
  2. lihavalmisteet, myös makkarat
  3. kalavalmisteet, eli savustetut, suolatut kalat tai kalanosat. Ei sisällä äyriäisiä.
  4. ruokaleivät, näkkileivät ja hapankorput
  5. liemet, keitot, ja kastikkeet, myös jauheena ja tiivisteenä.
  6. muut puolivalmiit tai valmiit ruuat, kuten ateriasalaatit, nuudelit ja perunasosejauhe.
  7. ruokasuolaa sisältävät maustevalmisteet, kuten maustetahnat ja -kastikkeet, ketsupit jne.

Tarkemmat määritelmät löytyvät Eviran Elintarviketieto-oppaan s. 77.

Kuluttajalle kerrottava maksimimäärä

Esimerkki 1. Kotona paistettavien paistovalmiiden pakasteleipien ja vastaavien tuotteiden, esim. karjalanpiirakan suolapitoisuuden ilmoittaminen.

  • Näissä tuotteissa suolapitoisuus ilmoitetaan myytävästä eli paistovalmiista tuotteesta. Lisäksi suositellaan, että ilmoitetaan myös ohjeen mukaan paistetun valmiin tuotteen suolan määrä. Näin kuluttajalla on mahdollisuus verrata tuotteiden suolapitoisuutta valmiiksi paistettuina myytävien tuotteiden suolapitoisuuteen.

Esimerkki 2. Kalavalmisteen suolapitoisuuden ilmoittaminen.

  • Valmisteen suolapitoisuuden vaihtelu voi aiheuttaa haasteita suolapitoisuuden merkitsemiselle. Tällaisissa tapauksessa hyväksytään suolan maksimimäärän ilmoittaminen eli tuote saattaa sisältää vähemmän suolaa kuin mitä merkinnät ilmoittavat. Näin kuluttaja kuitenkin saa terveyden kannalta oleellisen tiedon suolan maksimimäärästä.

Voimakassuolaisuus-merkintä

Maininta tuotteen voimakassuolaisuudesta on merkittävä ravintoarvoilmoituksen läheisyyteen.

Asetuksessa huomioidaan elintarvikkeiden kokonaisnatriumin määrään perustuva suolapitoisuuden uusi laskutapa ja siksi voimakassuolaisuuden rajat muuttuvat 13.12.2016.

Merkintä on kansanterveyden näkökulmasta perusteltua.

Suomalaisten suolansaanti on edelleen kansainvälisiä suosituksia suurempaa, joten merkintä on kansanterveyden näkökulmasta perusteltua. Merkintä auttaa kuluttajaa tekemään terveyden kannalta edullisempia valintoja ja samalla kannustaa teollisuutta vähentämään suolan käyttöä.

Voimakassuolaisuusmerkintää koskeva uusi asetus (1010/2014) astuu voimaan 13.12.2016. Se koskee pitkälti samoja elintarvikeryhmiä kuin aiemminkin, eli suomalaisten keskeisiä suolan lähteitä.

Uusien vaatimusten mukainen voimakassuolaisuus-merkintä voidaan kuitenkin tehdä jo etukäteen, esimerkiksi samassa yhteydessä kun uudistetaan ravintoarvoilmoitus. (lähde: Anne Haikonen MMM; Elintarvike ja terveys –lehti 2/2015)

Laajenee pakkaamattomiin

Aiemmasta poiketen merkintävelvoite voimakassuolaisuudesta laajenee myös pakkaamattomana myytäviin juustoihin, makkaroihin, lihaleikkeleisiin ja leipiin.

 Esille selkeästi ja helposti havaittavalla tavalla.

Nämä tiedot annetaan vähittäismyyntipaikassa, lähellä elintarviketta taulussa, esitteessä tai vastaavassa selkeästi ja helposti havaittavalla tavalla.

Maininnat ”vähennetty suolaa” tai ”vähemmän suolaa” vertailu Suomessa tehdään pääasiassa voimakassuolaisuuden alarajaan. Silloin ei tarvitse esittää ns. vertailutuotetta. 

Taulukko. Elintarvikkeiden voimakassuolaisuuden rajoja sekä näistä rajoista lasketut 25 %:n vähennykset (13.12.2016 alkaen).  (Lähde: Evira, Elintarviketieto-opas s. 79)

Elintarvike

”Voimakassuolainen” tai ”sisältää paljon suolaa”

suolaa yli (%)

”Vähennetty suolaa” tai ”vähemmän suo­laa” (25 %:n vähennys voimakassuolaisen alarajasta), suolaa enintään (%)

Juustot

1,4

1,1

Makkarat

2,0

1,5

Muut leikkeleenä käytettävät lihavalmisteet

2,2

1,7

Kalavalmisteet

2,0

1,5

Ruokaleivät

1,1

0,83

Näkkileivät ja hapankor­put

1,4

1,1

Aamiaisviljavalmisteet

1,4

1,1

Valmisruoat ja nautinta­valmiin aterian kompo­nentit

1,2

0,90

Napostelutuotteet (joihin lisätty suolaa)

1,4

1,1

 

Kuva: Jason Cangialosi