Kun ravintoarvomerkintöjä ei tarvita

Pakatuissa elintarvikkeissa on joukko poikkeuksia, joihin ravintoarvomerkintöjä ei tarvita.

Ravintoarvoja ei tarvitse merkitä kahviin, purukumeihin tai hyvin pieniin pakkauksiin, kuten tikkareihin, voinappeihin tai annoksittain pakattuihin marmeladeihin.

Näissä pakkauksissa suurimman pinnan pinta-ala on alle 25 cm2.

Muita poikkeuksia:

  1. Jalostamattomat tuotteet, jotka koostuvat yhdestä ainoasta ainesosasta tai ainesosien ryhmästä. Esimerkkeinä jauhot, joihin ei ole lisätty mitään jauhamisen jälkeen. Sen sijaan esim. sokeriin, kasviöljyyn ja fermentoituun viinietikkaan, johon on lisätty suolaa, tarvitaan ravintoarvoilmoitus.
  2. Jalostetut tuotteet, jotka on jalostettu ainoastaan kypsyttämällä ja jotka koostuvat yhdestä ainoasta ainesosasta tai ainesosien ryhmästä.
  3. Juomavedet, myös sellaiset, joihin ei ole lisätty muita ainesosia kuin hiilidioksidia ja/tai aromeja.
  4. Yrtti, mauste tai niiden sekoitukset. Tähän eivät kuulu esim. maustesuolasekoitukset tai jos yrtteihin sekoitettu esim. sokeria tai tärkkelystä, näihin ravintoarvoilmoitus tarvitaan.
  5. Suola ja ruokasuolavalmisteet. Näissä on voitu korvata natriumia esim. kaliumia ja/tai magnesiumia ja voitu lisätä esim. lysiinihydrokloridia, paakkuuntumisen estoaineita ja kaliumjodidia.
  6. Pöytämakeuttajat
  7. Yrtti- ja hedelmäuutejuomat, tee, kofeiiniton tee, pikatee tai liukoinen tee tai teeuute, kofeiiniton pikatee tai liukoinen tee tai teeuute, jotka eivät sisällä muita lisättyjä ainesosia kuin aromeja, jotka eivät muuta teen ravintoarvoa
  8. Käymisen avulla valmistetut etikat ja etikankorvikkeet, myös sellaiset, joihin ei ole lisätty muita ainesosia kuin aromeja.
  9. Aromit, elintarvikelisäaineet, valmistuksen apuaineet, elintarvike-entsyymit, liivate, hillon hyytelöimiseen käytettävät aineet (muut kuin lisäaineet), hiiva.
  10. Elintarvikkeet, käsityönä valmistetut elintarvikkeet mukaan lukien, joita pieniä tuotemääriä tuottava valmistaja toimittaa suoraan loppukuluttajalle tai paikallisille vähittäisliikkeille, jotka toimittavat tuotteet suoraan kuluttajalle

Ravitsemus- tai terveysväitteen käyttö tai vitamiinien ja/tai kivennäisaineiden lisääminen edellyttää ravintoarvoilmoitusta näidenkin elintarvikkeiden kohdalla.

Ravitsemus- tai terveysväittämän käyttö tai vitamiinien tai kivennäisaineiden lisääminen edellyttää ravintoarvoilmoitusta.