Normaali versio

Ravintoarvojen laskeminen

Ravintoarvomerkinnöissä sallittu poikkeama muiden kuin vitamiinien ja kivennäisaineiden kohdalla on ± 20 %. Sallittua poikkeamaa asetettaessa on huomioitu elintarviketurvallisuus ja kuluttajan harhaanjohtaminen.

On tärkeä määritellä ravintoaineiden sallitut poikkeamat, sillä elintarvikkeiden ravintoainepitoisuuksissa on luontaista vaihtelua.

Energiasisältö 

Energiamäärä ilmoitetaan kilojouleina (kJ) ja kilokaloreina (kcal). Laskentakaavat näiden kesken ovat 1 kJ = 0,239 kcal ja 1 kcal = 4,187 kJ.

Energiaa sisältävät ravintoaineet lasketaan yhteen.

Elintarvikkeen kaikkien energiaa sisältävät ravintoaineet lasketaan yhteen. Energian määrä saadaan laskettua esimerkiksi muuntokertoimia käyttämällä, jotka oheisessa taulukossa.

Taulukko. Energiasisältöön laskettavat muuntokertoimet. (Lähde: Evira)

 

 kJ/g

kcal/g

Hiilihydraatit (paitsi polyolit)

17

4

Polyolit (1)

10

2,4

Proteiini

17

4

Rasva

37

9

Salatrimit (2)

25

6

Alkoholi (etanoli)

29

7

Orgaaninen happo (3)

13

3

Ravintokuitu

8

2

Erytritoli (4)

0

0

1 Polyolit eli sokerialkoholit; erytrioli, ksylitoli, laktitoli, sorbitoli, mannitoli ja isomalti
2 Salatrim on vähäenerginen lisäaine, jota käytetään elintarvikkeissa rasvan korvikkeena
3 Luontaisesti tai lisäaineena elintarvikkeessa, esim. bentsoehappo, sorbiinihappo, sitruunahappo ja niiden suolat sekä omenahappo
4 Erytritoli on sokerialkoholi, makeuttaja

Suolamäärä ravintoarvoilmoituksessa 

Elintarvikkeesta lasketaan kokonaissuolapitoisuus tuotteen sisältämän natriumin kautta. Tämä sisältää siis elintarvikkeessa luontaisestikin olevan natriumin, eli kyseessä ei ole ainoastaan lisätty suola. Suolan määrä lasketaan kaavalla 2,5 x natrium = suola.

Suolapitoisuus sisältää elintarvikkeessa luontaisestikin olevan natriumin.

Mikäli elintarvikepakkauksessa on ravintoarvoilmoitus 13.12.2014 jälkeen, suola lasketaan uusien säännösten mukaisesti. Mikäli taas ravintoarvoja ei pakkauksessa ilmoiteta, suolan määrän voi ilmoittaa säädetyissä elintarvikkeissa vanhojen säädösten mukaisesti laskettuna painoprosentteina 13.12.2016 asti.

Kun elintarvikkeen suolapitoisuus johtuu ainoastaan luontaisesta natriumista, voidaan ravintoarvomerkinnän läheisyyteen lisätä maininta: ”Suolapitoisuus johtuu yksinomaan luontaisesti esiintyvästä natriumista”. Esimerkkejä voisivat olla maito, liha, kala tai vihannekset. Mainintaa ei siis saa käyttää jos tuotteeseen on lisätty suolaa tai suolaa sisältäviä ainesosia, kuten kinkkua, juustoa tai oliiveja.

Mistä arvot saa?

Elintarvikkeen ravintoarvot ovat keskiarvoja, jotka perustuvat:

  1. Valmistajan tekemiin analyyseihin elintarvikkeesta tai
  2. Laskelmaan, joka on tehty käytettyjen ainesosien tunnettujen tai todellisten keskiarvolukujen pohjalta tai
  3. Laskelmaan, joka perustuu yleisesti tunnettuun ja hyväksyttyyn tietoon

Alalla toimii kaupallisia toimijoita, jotka tarjoavat palveluita, kuten elintarvikkeiden ravintoainepitoisuuksien laboratorioanalyysejä sekä ravintoarvojen laskentaa.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos ylläpitää suomalaista elintarvikkeiden ravintosisältötietokantaa Fineliä.

Fineliin on ladattu ennakkotietoja joidenkin ruoka-aineiden uusista analyyseistä. Tulokset lisätään Finelin tietokantaan myöhemmin. Nyt julkaisun etusivulta löytyy pdf-tiedostot, joissa kerrotaan maitotuotteiden jodipitoisuuksia, kasvisten ja viljavalmisteiden ja lihan natriumpitoisuuksia sekä kalojen ja merilevän pitoisuuksia. 

Ruotsissa elintarvikevirasto Livsmedelsverket on julkaissut taulukon www.livsmedelsverket.se/livsmedelsdatabasen.

Norjalaisten viranomaisten ylläpitämä tietokanta löytyy osoitteesta www.matvaretabellen.no. Amerikkalainen elintarvikkeiden ravintoainetietokanta  National Nutrient Database for Standard Reference löytyy osoitteesta http://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list.

Tanskan teknillinen yliopisto on julkaissut laajan tanskankielisen ravintoarvotietokannan Fodervaredata Fridan. Sivuston kautta voi lähettää kysymyksiä taustatiimille ja sinne on linkitetty myös pitkä lista muiden maiden ravintoarvotietokantoja.