Normaali versio

Toimijan nimi ja osoite

Ruokatieto, tomaatti ja kaali, kuvaaja Jussi Ulkuniemi
Elintarvikkeen pakkaukseen merkitään sen toimijan nimi, jonka nimellä tai toiminimellä elintarviketta pidetään kaupan.

Jos yritys ei ole sijoittunut EU:n alueelle, ilmoitetaan sen toimijan nimi, joka tuotetta tuo EU-markkinoille. 

Toimija voi olla elintarvikkeen valmistaja, valmistuttaja, pakkaaja tai Euroopan Unionissa toimiva myyjä, markkinoija tai valmistuttaja.

Toimijan rooli esiin

Toimijan rooli on hyvä tuoda esiin esim. sanoilla ”valmistuttaja”, ”pakkaaja” tai ”markkinoija”, jollei se nimestä käy ilmi.

”Valmistuttaja” osallistuu tuotteen valmistukseen esimerkiksi hankkimalla valmistusaineita tai määräämällä valmisteen koostumuksen. ”Valmistaja” puolestaan on jalostamalla tai koostamalla saattanut elintarvikkeen lopulliseen muotoonsa.

”Valmistus” tarkoittaa elintarvikkeen yhdistämistä muihin ainesosiin, kypsentämistä, säilömistä tms. käsittelyä. Sen sijaan valmistukseen eivät lukeudu elintarvikkeen pakkaaminen, lajittelu, puhdistus, perkaaminen, yksinkertainen kuivaaminen tai muu vähäinen käsittely.

Kuitenkaan maatalous- ja keräilytuotteille ei voida nimetä valmistajaa, joten niiden pakkauksiin merkitään joko pakkaajan tai EU:ssa olevan myyjän nimi.

Maatalous- ja keräilytuotteille merkitään pakkaaja.

Tuoreena myytävien kasvistuotteiden, kuten kokonaiset hedelmät, marjat ja vihannekset, merkitään aina pakkaajan nimi ja osoite.

Muut yhteystiedot

Nimen lisäksi pakkaukseen merkitään toimijan osoite. Se voi olla katuosoite, postilokero tai muu, sillä tarkkuudella, että yritykselle tuleva posti löytää perille.

Pelkkä www-osoite ei ole riittävä edes internetkaupassa.

Pelkkä www-osoite ei ole riittävä edes internetkaupassa.

Osoitetieto varmistaa, tuotteesta vastuussa oleva elintarvikealan toimijan tavoitettavuuden kuluttajille ja valvojille. Näin ollen osoitteen tarkkuus riippuu muun muassa siitä, onko yritys niin tunnettu, että sen sijainnin yksilöimiseksi riittää postinumero ja paikkakunnan nimi.

Osoitteen ei tarvitse olla sekä suomen- että ruotsinkielisenä. Valmistajan osoitteeksi käy esim. valmistajatehtaan, pääkonttorin tai kuluttajaneuvonnan osoite.

 

 

Kuva: Ruokatieto/Jussi Ulkuniemi