Normaali versio

Elintarviketietoasetus: Selkeä käsitys ostettavasta ruuasta

Elintarviketietoasetus: Miksi?

Elintarviketietoasetuksen koulutushankkeessa 2015 – 2016 esitetään havainnollisesti, mitä tietoja elintarviketietoasetus edellyttää ruoka-alan yritysten kertovan asiakkailleen.

Hankkeessa valmistuneet tekstit, videot ja powerpoint-esitys (liite alla) on tarkoitettu ruokateollisuuden, ammattikeittiöiden ja kaupan henkilöstölle, yritysneuvojille, koulutuksen, elintarvikevalvonnan ja järjestöjen ammattihenkilöstölle sekä alan opiskelijoille ja opettajille.  

Helpottaa yrittäjän ja kuluttajan elämää

EU:n elintarviketietoasetus määrittelee aikaisempaa tarkemmin elintarvikkeista annettavia tietoja. Asetuksen tarkoituksena on tarjota kuluttajille entistä selkeämpi kuva siitä, missä ja mistä elintarvikkeet on valmistettu sekä mitä ainesosia, ravintoaineita ja allergeenejä ne mahdollisesti sisältävät.

Nyt tietojen antamista säädellään tarkemmin pakattujen elintarvikkeiden lisäksi myös pakkaamattomien ruokien myyntipaikoilla, esimerkiksi torikojulla tai paistopisteessä. Laajennus koskee lisäksi elintarvikkeiden nautintapaikkoja, eli kahviloita, ravintoloita ja muita paikan päällä syötävää tai mukaan otettavaa valmista ruokaa myyviä toimijoita. 

Kuluttajille entistä selkeämpi kuva siitä, missä ja mistä elintarvikkeet on valmistettu.

Samalla kuluttajan harhaanjohtamista pyritään ehkäisemään. Sopiva määrä tietoa lisää elintarviketuoteturvallisuutta ja helpottaa asiakkaan ostopäätöstä, eli kaikki voittavat.

Koulutukset jatkuvat kevääseen 2016

Elintarviketietoasetuksen edellyttämiä tietoja tulee jo löytyä elintarvikkeiden yhteydestä. Uusia siirtymäaikoja umpeutuu vuosina 2015 ja 2016. Tämän hankkeen koulutusmateriaali valmistui syyskuun alussa 2015. 

Alueellinen koulutuskiertue kaiken kokoisille ruoka-alan yrityksille toteutetaan syyskuusta 2015 toukokuuhun 2016. Siihen kuuluu 12 tilaisuutta ympäri maan. Koulutukset järjestää Maa- ja kotitalousnaiset yhteistyössä alan ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen kanssa.

Hanketta koordinoi Ruokatieto Yhdistys ry kumppaneinaan Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry ja Elintarviketeollisuusliitto ry. Maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa hanketta yhdessä hankekumppanien kanssa.