Kananmuna juhlistaa pääsiäistä ja avittaa arkea

Ruokavisa, Ruokatieto, kananmuna, Scanstockphoto
Muna on uuden elämän ja kasvun vertauskuva. Pääsiäisen keväiseen juhlapöytään kuulukin tietysti kananmuna – leivonnaisissa, koristeena ja ihan sellaisenaan.

Retroruoka munakas on tehnyt näyttävän paluun lautasille.

Monipuolisella kananmunalla on tärkeä osa suomalaisten arkiruokailussa. Retroruoka munakas on tehnyt näyttävän paluun lautasille. Suomen Gallup Elintarviketiedon tutkimuksessa munakas oli viime vuonna suomalaisten kahdeksanneksi mieluisin ruoka.  

170 kananmunaa vuodessa

Vuonna 2011 kananmunia syötiin keskimäärin 10 kiloa henkeä kohden. Keskiverto suomalainen syö siis miltei 170 kananmunaa vuodessa. Eurooppalainen kuluttaja popsii vuodessa 30 munaa enemmän kuin suomalainen, eli noin 12 kiloa.

Munien kulutus on hienoisessa kasvussa. Vuonna 2011 kananmunia syötiin kolme prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Ruuankäytön tilastojen mukaan munien kulutus on kuitenkin pysynyt 1970-luvulta lähtien jokseenkin samankaltaisena. Kulutus on vaihdellut kymmenen kilon molemmin puolin.

Kaupoissa myytävät kotimaisia

Kanamunia tuotetaan Suomessa noin 60 miljoonaa kiloa vuodessa. Munia viedään 12 miljoonaa kiloa, lähinnä Ruotsiin.

Kaikki kaupoissa myytävät kuorimunat ovat kotimaisia.

Suomen tiukan salmonellakontrollin vuoksi raakojen munien tuonti Suomeen ei ole mahdollista, ja siksi kaikki kaupoissa myytävät kuorimunat ovat kotimaisia.

Suomeen tuodaan vuodessa hieman alle kolme miljoonaa kiloa kananmunia ja munamassaa käytettäväksi ruokateollisuudessa, jossa ne kuumennetaan ennen käyttöä.

Virikehäkkeihin siirtyminen aiheutti munapulan

Munien kulutus kaksinkertaistuu pääsiäisaikaan. Viime pääsiäisenä monista kaupoista loppuivat kananmunat, sillä alaa myllersi uusi häkkikanalat kieltävä EU-direktiivi. Direktiivin siirtymäaika oli 12 vuotta, mutta silti joka kolmas kanatila joutui lopettamaan toimintansa, sillä investointi uuteen tuotantomuotoon ei ollut kaikille tuottajille mahdollista.

Nykyään kaksi kolmasosaa tuotannosta tulee virikehäkkikanaloista, kolmasosa lattiakanaloista ja neljä prosenttia luomukanaloista.

Vuonna 2011 häkkikanaloissa tuotettiin vielä lähes 70 prosenttia kananmunista. Nykyään kaksi kolmasosaa tuotannosta tulee virikehäkkikanaloista, kolmasosa lattiakanaloista ja neljä prosenttia luomukanaloista. Virikehäkkikanaloissa on orret, pesä sekä hiekkaa kylpemistä varten.    

Juttusarjassa pureudutaan tilastojen taustoihin maistelemalla kauden makuja.