Laskiaisen lämpimäinen leivotaan voilla ja täytetään kermalla

ruokatieto, laskiaispulla
Helmikuun herkuista makoisin on laskiaispulla. Kermalla, hillolla tai mantelimassalla täytetty tuhti makupala muistuttaa laskiaisen vanhoista ruokaperinteistä.

Entisaikaan vatsat täytettiin laskiaisena rasvaisilla ja lihaisilla ruuilla, sillä tuhkakeskiviikosta alkoi 40 päivän paastoaika. Nykypäivänä harva enää paastoaa – päinvastoin.

Voin ja kerman suosio kasvussa

Voin ja rasvaisten maitovalmisteiden kulutus on hiipunut Suomessa 1970-luvulta lähtien. Huippuvuonna 1965 suomalainen mässäili voita keskimäärin 18 kiloa vuodessa, mutta 2000-luvulla sitä kului enää kolme kiloa henkeä kohden.

Vuonna 2011 voin kulutus kasvoi hämmästyttävät 20 prosenttia, ja voita käytettiin jo neljä kiloa henkeä kohden.

Parin viime vuoden aikana voin käytössä on kuitenkin tapahtunut merkittävä muutos. Vuonna 2011 voin kulutus kasvoi hämmästyttävät 20 prosenttia, ja voita käytettiin jo neljä kiloa henkeä kohden. Myös kerman kulutus kasvoi reilu puoli litraa 7,6 litraan henkeä kohden.

Voin ja kerman suosion kasvu heijastelee ruuan aitoutta, luonnollisuutta ja makua korostavaa maailmanlaajuista megatrendiä. Teollisten valmisteiden sijaan halutaan puhdasta ja aitoa ruokaa, jota voi ja kerma kuluttajille edustavat.

Karppaus sekoitetaan rasvaukseen

Kulutustottumuksia on myös muuttanut muutama vuosi sitten Suomeen rantautunut karppaustrendi. Hiilihydraatteja voi vähentää ruokavaliosta monella tapaa ja myös terveellisesti. Valitettavan useat suomalaiset sekoittavat kuitenkin keskenään karppauksen ja rasvauksen. Hiilihydraattien vähentämisen ohessa monet lisäävät eläinrasvojen käyttöä.

Mäenlaskun jälkeen voi hyvillä mielin herkutella laskiaispullalla tai kahdella.

Ilmiö näkyy jo tilastoissa. Väestön ravitsemustilaa selvittävän Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan suomalaisten kolesteroliarvot ovat kääntyneet hienoiseen nousuun, 25-vuotisen laskun jälkeen. Vastaavia tuloksia on havaittu myös Ruotsissa. Veren kohonnut kolesterolipitoisuus lisää sydäntautien riskiä.

Kermainen, voilla leivottu laskiaispulla on tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria ja kansallista identiteettiämme. Mäenlaskun jälkeen voi hyvillä mielin herkutella laskiaispullalla tai kahdella, kunhan muistaa arjessa suosia pehmeitä, kasviperäisiä rasvoja. 

Juttusarjassa pureudutaan tilastojen taustoihin maistelemalla kauden makuja.