Metsien marjat odottavat poimijaansa

Sre mustikkaa
Ensimmäiset luonnonmarjat kypsyvät säistä riippuen heinäkuun puolivälissä. Marjastuskausi alkaa lakalla ja mustikalla, jatkuu villivadelmalla ja päättyy puolukkaan ja karpaloon.

Ahkera marjastaja ja säilöjä nauttii työn antimista ympäri vuoden – mikäli vaan malttaa säästää osan ämpäriin kerätyistä herkuista!   

Ennätyksellinen satokausi

Viime kesänä nautittiin hyvästä marjasadosta. Yritykset ostivat metsämarjoja poimijoilta huikeat 15,7 miljoonaa kiloa, joka on lähellä vuoden 1977 ennätystä, jolloin ostotilastointi aloitettiin. Lukuihin ei sisälly torikauppaa tai myyntiä suoraan kuluttajille tai ammattikeittiöille. 

Kauppamarjoista merkittävin on puolukka ja seuraavaksi merkittävin mustikka.

Kauppamarjoista merkittävin on puolukka ja seuraavaksi merkittävin mustikka. Puolukkaa saatiin kauppoihin vuonna 2012 liki yhdeksän ja mustikkaa noin seitsemän miljoonaa kiloa.

Kolmanneksi merkittävintä marjaa eli lakkaa myytiin kauppoihin vain prosentti puolukan myyntimäärästä. Muita luonnonmarjoja, kuten variksenmarjaa, karpaloa, mesimarjaa ja pihlajanmarjaa yritykset ostivat vain vähäisiä määriä.

Ikääntyneet syövät enemmän marjoja

Marjojen käyttöä ei juurikaan tilastoida. Viitteitä kulutuksesta antavat luvut luonnonmarjojen kauppaantulomääristä sekä väestön ruuankäyttötutkimukset.

Eläkeikäiset käyttävät marjoja nuorempia useammin ja enemmän.

Finravinto 2007 -tutkimuksen mukaan työikäisistä miehistä marjoja syö 13 prosenttia ja naisista neljännes. Keskimääräinen päiväannos on marjoja syövillä miehillä 54 ja naisilla 67 grammaa päivässä.

Eläkeikäiset käyttävät marjoja nuorempia useammin ja enemmän. Ikämiehistä marjoja syö neljännes ja naisista jopa 40 prosenttia. Päivittäin he nauttivat marjoja keskimäärin hieman yli 70 grammaa. 

Käyttäjillä tarkoitetaan tutkimuksessa niitä henkilöitä, jotka ovat ilmoittaneet syöneensä marjoja vähintään toisena tutkituista päivistä. Todellisuudessa kulutus voi siis olla ilmoitettua suurempaa.

Mustikka suosittu supermarja

Kotitalouksien marjastusharrastus on yleistynyt.

Arktiset aromit -yhdistyksen mukaan kuluttajien kiinnostus marjoja ja marjatuotteita kohtaan on lisääntynyt. Kysyntä kaupoista ostettaviin tuotteisiin on kasvanut, vaikka samalla kotitalouksien marjastusharrastus on yleistynyt.  Erityisesti mustikka uutena superruokana on kasvattanut suosiotaan – myös kansainvälisesti.

Kesällä marjat maistuvat parhailta tuoreena ja ihan sellaisenaan. Kesäiset marjavälipalat valmistuvat näppärästi kotona ja mökillä. Soseuta marjat voimajuomaksi tai lisää viileään tuorepuuroon!

Teksti: Silja Nousiainen
Kuva: Sren kuvapankki